26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024
UtamaGaya HidupPenganggur lelaki dan wanita di China berduyun ke Starbucks berpakaian kerja menatap...

Penganggur lelaki dan wanita di China berduyun ke Starbucks berpakaian kerja menatap komputer, berpura-pura mempunyai pekerjaan

Baru-baru ini, sebuah video yang dikeluarkan oleh “Sanlian Life Lab” menunjukkan kafe Starbucks sering dipenuhi oleh lelaki dan wanita China yang menganggur. Rakaman itu telah mencetuskan perbincangan hangat para warganet di China. 

Pada permulaan klip, ia menunjukkan bagaimana Starbucks pernah menjadi syurga buat pekerja yang membawa kerja mereka pulang bersama dan singgah ke kedai kopi terkenal itu untuk rehat minum kopi yang sangat diperlukan, sementara mereka menyelesaikan kerja pada hari itu. Walau bagaimanapun, sejak akhir-akhir ini, Starbucks telah dipenuhi dengan ‘orang menganggur yang berpura-pura pergi bekerja.’

Kebanyakan orang yang memenuhi Starbucks pada masa kini memakai pakaian kerja formal, membawa beg sekolah atau beg bimbit, dan bekerja menggunakan komputer mereka. Mereka berpura-pura bekerja dan menikmati penghawa dingin percuma sepanjang hari. 

Gambar Sanlian Life Lab

Sebahagian daripada mereka mengakui bimbang ahli keluarga akan mengetahui mereka menganggur, dan ada di antaranya mengatakan mereka tidak boleh bertolak ansur dengan pandangan orang tua jika sentiasa berada di rumah dan tidak berada di tempat kerja. Starbucks telah menjadi tempat selamat untuk individu yang tidak bekerja ini.

Video tersebut menceritakan tentang 3 jenis penganggur ini dengan lebih terperinci. Kebanyakan mereka akan memesan secawan kopi gaya Amerika bernilai AS$4.20 (RMB30). Bagi yang lain, mereka akan memesan jenis kopi yang lebih murah supaya mereka dapat menjimatkan wang. Akhir sekali, kerana kebanyakan mereka telah lama menganggur, mereka tidak akan memesan apa-apa dari Starbucks. Sebaliknya, mereka membawa termos mereka sendiri untuk diisi dengan air panas, dengan mengandaikan terdapat butiran kopi di dalamnya.

Gambar Sanlian Life Lab

James, yang bekerja di syarikat pengiklanan Shanghai selama 6 tahun, adalah salah seorang daripada mereka. Selepas ditamatkan perkhidmatan, dia pergi ke Starbucks lebih kerap berbanding sebelum ini. James mengaku pernah pergi ke Starbucks ketika masih bekerja kerana merasakan dirinya seorang ‘profesional muda bandar’ dan gemar berbincang perniagaan dengan beberapa pelanggan di kedai kopi itu. Baru-baru ini, James pergi ke Starbucks untuk menikmati secawan kopi yang menjadi ‘pilihan terakhir’ kebanyakan lelaki dan wanita yang menganggur.

Feng berusia 35 tahun dari Changsha telah menganggur selama 3 bulan. Dia tidak minum kopi. Selepas temu duga kerja, Feng terus ke Starbucks dan berada di situ sehingga petang sebelum pulang ke rumah. “Saya berasa kosong apabila saya pulang menganggur,” kata Feng. “Dan ibu bapa kamu akan memandang kamu dengan ‘mata sebegitu’. Di Starbucks, sekurang-kurangnya saya berasa selesa.”

Sanlian Life Lab mendakwa disebabkan ketidaktentuan jangkaan pasaran, lelaki dan wanita pertengahan umur yang menganggur di China telah meningkat. Kebanyakan lelaki dan wanita pertengahan umur yang kehilangan pekerjaan ini mendapati sukar untuk menempatkan diri mereka semula ke dalam pasaran pekerjaan. Dalam era persaingan yang sengit hari ini, dan kebanyakan syarikat lebih suka pekerja yang lebih muda, ia menjadi lebih sukar buat golongan pertengahan umur untuk mencari pekerjaan baharu semula.

Gambar Sanlian Life Lab

Insiden Starbucks sentiasa dipenuhi oleh lelaki dan wanita yang menganggur telah membangkitkan perbincangan hangat warganet China. Sebahagian daripada mereka memperkatakan tentang memberi perhatian kepada dilema pekerjaan. Sesetengah warganet juga mengkritik lelaki dan wanita yang menganggur kerana melarikan diri dari realiti dan tidak mahu berdepan dengan masalah pengangguran. Bagaimanapun, sesetengah warganet mendakwa lelaki dan wanita yang menganggur ini memahami mentaliti mereka sendiri dan percaya bahawa ini adalah cara untuk menenangkan diri dan mencari interaksi sosial, yang mungkin menemui peluang baru.

Banyak dilema pengangguran juga berlaku dalam kalangan golongan muda. Menurut tinjauan data, kadar pengangguran belia di China telah meningkat kepada 21.3% pada bulan Jun, yang merupakan rekod tertinggi. Selain itu, ahli YMCA China memilih untuk tinggal sepanjang hari di Starbucks, mencari keselesaan dan interaksi sesama mereka melalui aroma kopi dan suasana damai yang tidak dapat ditolak.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI