27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaInspirasiAnak perempuan cemerlang STPM, penoreh getah pinjam RM120 daripada jiran untuk menghadiri...

Anak perempuan cemerlang STPM, penoreh getah pinjam RM120 daripada jiran untuk menghadiri majlis anugerah

Kasih sayang seorang bapa yang terbaik selalunya dengan pengorbanan menyentuh hati sehingga sanggup melakukan apa sahaja demi kebahagiaan anak-anak.

Tidak seperti kebanyakan ibu bapa, penoreh getah Jaliusih Madakol dari Sabah terpaksa meminjam wang untuk menghadiri pengumuman keputusan Sijil Tinggi Pelajaran Malaysia (STPM) anak perempuannya di Kota Kinabalu.

Wang yang amat bernilai setiap sen kerana anak perempuannya, Arnie, memperoleh purata mata gred kumulatif (CGPA) 4.0 dalam peperiksaan STPM yang diumumkan baru-baru ini.

Gambar NST

Pelajar SMK Tun Fuad Stephens ini adalah antara 75 pelajar yang menerima kepujian dan sijil penghargaan daripada Timbalan Pengarah Pendidikan Sektor Perancangan dan Pengurusan PPD Sabah Mohd Zaini Yanin di Kolej Tingkatan Enam Kota Kinabalu.

Jaliusih berkata, dia berusaha mencari segala ikhtiar demi memastikan Arnie, dirinya dan isteri dapat hadir dalam meraikan pencapaian bersejarah dan paling bermakna buat keluarganya.

“Saya hanya ada motosikal dan Proton Saga lama yang selalu rosak. Kereta saya dari era Tun Dr Mahathir Mohamad menjadi Perdana Menteri pada 1990-an.

“Paling jauh yang boleh dilalui ialah sehingga ke pekan Tamparuli, kira-kira 30 minit dari rumah kami,” katanya sambil menambah mereka terpaksa menyewa teksi dari Tamparuli ke tempat itu, yang memakan masa perjalanan selama 30 minit lagi.

Jaliusih berasal dari Sinansang Kiulu di Tamparuli, dan memperoleh pendapatan antara RM200 dan RM300 sebulan. Tambang teksi pergi balik berharga RM120.

“Saya tiada pilihan lain selain meminjam wang daripada beberapa orang kampung semata-mata untuk memastikan kami berjaya sampai ke sini. Ia adalah satu majlis anugerah yang menggembirakan.

Gambar NST

“Tetapi apabila Arnie melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi, memandangkan dia bercita-cita menjadi seorang guru, kami sekeluarga perlu mendapatkan sokongan kewangan daripada saudara-mara yang lain,” katanya.

Arnie, anak ketiga daripada lima beradik, merupakan pelajar tunggal SMK Tun Fuad Stephens yang memperoleh CGPA penuh 4.0 dalam peperiksaan STPM. Kolej Tingkatan 6 Tawau mencatatkan jumlah pelajar cemerlang teramai dalam peperiksaan awam peringkat tertinggi itu iaitu seramai lapan orang.

Negeri Sabah mempunyai 7,618 calon yang mendaftar untuk peperiksaan STPM tiga semester pada tahun lalu, tetapi hanya 7,001 calon yang mendudukinya, lapor NST.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI