30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGaya HidupJ-KOM akui kesilapan selepas terima kritikan ramai gara-gara infografik belanja dapur bulanan...

J-KOM akui kesilapan selepas terima kritikan ramai gara-gara infografik belanja dapur bulanan tidak logik

Beberapa hari lalu, tular di Facebook dan Twitter mengenai infografik atau poster yang di muat naik oleh Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM) berkaitan isi rumah bersama dua anak mampu menampung hidup pada kadar RM391 sebulan bagi perbelanjaan dapur yang mendapat kritikan ramai.

Dalam infografik berkenaan, J-KOM menyenarai enam barang dapur yang boleh dibeli isi rumah itu dengan bergantung kepada gaji minimum RM1,500.

Perkara tersebut dengan pantas mendapat perhatian dan sindiran warganet kerana menurut infografik yang disediakan, barangan yang meliputi dua ayam seberat 2kg berharga RM37.60; beras (RM38/10kg); dua minyak masak (RM6.90/1kg); telur sepapan 30 biji (RM14); dua roti buku jumbo RM8.60, dan satu tong gas RM19 untuk kegunaan sebulan dikatakan tidak menggambarkan keadaan sebenar.

Sebagai contoh, tong gas tidak dibeli secara bulanan selain infografik tersebut juga tidak menyenaraikan lebih banyak barangan seperti barangan runcit basah dan kering atau rencah untuk memasak.

Susulan hantaran berkenaan, Ketua Pengarah J-KOM, Datuk Dr Mohammad Agus Yusuff tampil mengakui terdapat kesalahan daripada pihaknya yang mencetuskan kritikan tersebut selain mengakui tajuk dan penjelasan yang ada pada poster berkenaan agak mengelirukan.

Jelasnya lagi, perkara yang disenaraikan dalam infografik berkenaan adalah tidak logik sekiranya ia merupakan senarai pembelian sekeluarga yang terdiri daripada 4 orang.

Menurutnya, pihaknya mengetengahkan harga enam barangan keperluan bagi menjawab dakwaan laporan dan kritikan sesetengah pihak menyatakan harga barangan berkenaan naik mendadak sehingga membabitkan kos daripada RM200 hingga RM500 sebulan.

“Simulasi itu dibuat berdasarkan enam barangan utama yang dikatakan harganya telah naik mendadak menyebabkan kos perbelanjaan meningkat daripada RM200 kepada RM500 sebulan.

Ketua Pengarah J-KOM, Datuk Dr Mohammad Agus Yusuff ( Gambar The Star)

Jadi J-KOM membuat rujukan mengenai harga barangan tersebut termasuk dengan merujuk Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Kos Sara Hidup (KPDN) selain pasukan J-KOM turun membuat tinjauan dan temubual bersama pengguna.

“J-KOM hanya merujuk kepada enam harga barang sama ada barangan kawalan, bersubsidi atau tidak itu untuk dibandingkan dengan dakwaan-dakwaan yang tidak berasas mengenai kenaikan harganya,” jelas Agus.

J-KOM kemudian membuat pindaan di Facebook dengan mendakwa belanja dapur untuk satu keluarga adalah sebanyak RM397.80 sebulan atau RM99.45 seminggu.

J-KOM menjawab persoalan benarkah belanja dapur meningkat dari RM200 ke RM500 sebulan dengan kemas kini infografik yang memasukkan perkataan ‘simulasi anggaran belanja dapur untuk satu bulan’.

Jabatan Komunikasi Komuniti (J-KOM) / Facebook

Tetapi pihak mereka masih mengekalkan keluarga yang mempunyai empat orang mampu  bertahan dengan barangan runcit bernilai kurang daripada RM400 sebulan, dan bagi mereka yang bujang, perbelanjaan akan hanya menjadi RM234.60 sebulan.

Bagaimanapun, J-KOM berkata, pengiraan infografik itu hanya mengambil kira “barang-barang yang merupakan barang dapur asas serta barangan yang harganya dikawal dan disubsidi oleh kerajaan, dan ia tidak termasuk barangan lain”.

J-KOM membariskan contoh perbelanjaan sekeluarga melibatkan enam barangan – ayam, beras, minyak masak, telur, roti dan gas masak.

Berdasarkan infografik yang dikeluarkan J-KOM, harga ayam dianggarkan sekitar RM18.80 satu ekor dan dengan anggaran satu keluarga membeli dua ekor seminggu, bersamaan dengan RM37.60.

Barangan mingguan lain adalah minyak masak botol yang berharga RM6.90 sekilogram (dua botol seminggu, RM13.80), roti Gardenia RM4.30 (dua paket seminggu, RM8.60) dan telur sepapan RM14.

Belanja untuk beras 10 kilogram (RM38) dan tong gas 12 kilogram (RM25.80) sebulan.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

Agus mengakui terdapat kesilapan dalam hantaran infografik tersebut pada awalnya dan pihaknya telah membuat kemas kini sebaik menyedari kesilapan itu.

Jelasnya lagi, J-KOM sedaya mungkin memberi penjelasan yang tepat kepada rakyat namun keadaan sebaliknya berlaku apabila fakta diatasi emosi dan sentimen.

“Kami menyambut baik segala kritikan, teguran dan nasihat disampaikan masyarakat dan saya mahu buat kenyataan balas bagi memberi kefahaman kepada semua.

Twitter
Twitter

“Berdasarkan simulasi tersebut memang kita tidak mengambil kira lebih banyak lagi barangan keperluan lain seperti ikan, sayur dan sebagainya. Ini kerana penjelasan yang dibuat itu merujuk kepada enam barangan berkenaan sahaja.

“Saya akui wujud kekeliruan yang kita sudah perbetulkan, namun emosi dan sentimen menjadikan tanggapan tidak betul. Saya hendak tarik perhatian kepada enam harga barang itu, memanglah tidak cukup,” katanya.

Tambah Agus pihaknya faham rakyat menjadi begitu sensitif apabila perkara itu berkait dengan kos sara hidup namun perlu yakin bahawa kerajaan akan memastikan yang terbaik untuk rakyat.

Sekadar Gambar Hiasan / Pixabay

“Inilah reaksinya, tetapi saya yakin satu perkara, kerajaan Madani sama sekali tidak akan biarkan perut rakyat lapar, yang ini kita angkat dan utamakan.

“Kita juga sedar menteri KPDN begitu bekerja keras dalam menangani isu kos sara hidup dengan pelbagai insentif dilaksanakan untuk kemudahan dan meringankan beban rakyat.

“Saya harap penjelasan ini akan beri kefahaman kepada semua dan bagi pihak J-KOM memohon maaf atas kekeliruan yang timbul dan kelemahan yang ada akan terus diperbaiki,” katanya kepada Malaysiakini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI