30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaNasionalPerkhidmatan Feri Pulau Pinang percuma selama sebulan mulai 7 Ogos: Anthony Loke

Perkhidmatan Feri Pulau Pinang percuma selama sebulan mulai 7 Ogos: Anthony Loke

Menteri Pengangkutan Anthony Loke Siew Fook pada 9 Julai mengumumkan warga Pulau Pinang dan pelancong boleh menikmati perkhidmatan feri ulang-alik percuma di Pulau Pinang selama sebulan mulai 7 Ogos 2023.

Perkhidmatan feri percuma adalah antara Pangkalan Raja Tun Uda (PRTU – terminal pelayaran Jeti Swettenham) dan Pangkalan Sultan Abdul Halim (PSAH) di Butterworth. 

Twitter

Anthony Loke mengumumkan empat feri baharu yang bernilai RM15 juta setiap satu, telah tiba di Pulau Pinang, dan Penang Port Sdn Bhd akan menggunakannya selama empat minggu sebagai tempoh percubaan untuk menjalankan pelbagai latihan.

“Proses percubaan selama empat minggu ini antara lain melibatkan pengemudi feri dan pada masa sama untuk mendapatkan tauliah daripada Jabatan Laut sebelum dapat beroperasi sepenuhnya.

Twitter

“Perkhidmatan feri baharu ini akan beroperasi mulai 7 Ogos, bermula 6 pagi hingga 8.30 malam setiap hari, manakala kekerapan pada waktu puncak adalah setiap 30 minit, di mana masa yang diambil untuk perjalanan sehala ialah 10 minit (feri lama 20 minit),” katanya.

Apabila perkhidmatan feri mula beroperasi pada 7 Ogos, semua penumpang termasuk bukan warganegara boleh menikmati perkhidmatan tersebut secara percuma selama sebulan. 

Twitter

Dari segi kapasiti, feri pengangkut penumpang dan kenderaan dua tayar jenis katamaran itu mampu memuatkan 150 penumpang pejalan kaki serta 50 motosikal dan basikal pada satu-satu masa.

Menteri Pengangkutan menambah, bagaimanapun hanya tiga feri akan beroperasi setiap hari dengan satu feri diletakkan dalam keadaan siap sedia. 

Semua feri dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan terkini dan penuh termasuk kamera litar tertutup (CCTV) yang boleh dipantau oleh jurumudi serta di terminal.

Twitter

Mengenai tambang perkhidmatan feri selepas tempoh percuma tamat, Anthony Loke berkata perkara itu akan diumumkan kemudian, susulan perbincangan dan persetujuan dengan Suruhanjaya Pelabuhan Pulau Pinang (PPC). 

Bagaimanapun, beliau memberi jaminan harga tambang yang akan diperkenalkan kelak adalah berpatutan.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI