26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaBisnes & EkonomiTerkejut lihat tiket penerbangan sehala KL ke Sandakan berharga lebih RM70K

Terkejut lihat tiket penerbangan sehala KL ke Sandakan berharga lebih RM70K

Satu hantaran di Facebook yang tular mendedahkan tiket penerbangan Malaysia Airlines (MAS) untuk seorang dari Kuala Lumpur ke Sandakan, Sabah, berharga lebih RM70,000 telah menimbulkan perbincangan hangat warganet.

Laman Facebook “Kami Orang Asal SABAH BAH Tapi Tinggal di Semenanjung” memuat naik tangkap layar harga tiket penerbangan dari Kuala Lumpur ke Sandakan yang mengejutkan seperti Sabah berada di luar negara.

“Selamat pagi.. Jom balik Sabah, dengar-dengar ada tiket murah RM70 saja sehala..” kapsyen mereka berseloroh menunjukkan gambar tangkap layar harga tiket ke Sandakan itu.

Kami Orang Asal SABAH BAH Tapi Tinggal di Semenanjung / Facebook

Tangkap layar menunjukkan tarikh dan masa berlepas kedua-dua penerbangan adalah pada jam 9:00 malam 16 Jun dan penerbangan transit melalui Kota Kinabalu dan Lahad Datu, yang mengambil masa 13 jam 10 minit, dan tiba di Sandakan pada jam 10:10 keesokan harinya.

Ia mengambil masa 7 jam 40 minit apabila tiba di Kota Kinabalu dan 1 jam 20 minit apabila sampai di Lahad Datu sebelum penerbangan tiba di Sandakan dan harga tiket Kelas Ekonomi untuk seorang bagi perjalanan itu berharga RM70,363. Sesuatu yang agak tidak masuk dek akal.

Hantaran Facebook mengenai tiket penerbangan mahal ini dikongsi lebih 700 warganet dengan ada yang memberi komen secara berseloroh kononnya harga tiket penerbangan menuju ke bulan pastilah sangat mahal.

Kami Orang Asal SABAH BAH Tapi Tinggal di Semenanjung / Facebook
Kami Orang Asal SABAH BAH Tapi Tinggal di Semenanjung / Facebook

Seorang warganet menyindir penerbangan berkenaan hanya tiba di Sandakan selepas mengelilingi bumi sampai ke Marikh dahulu sebelum sehala, sebab itu terdapat tiket penerbangan setinggi langit, selain kebanyakannya meluahkan rasa tidak percaya atau pasrah sahaja menerimanya.

Kami Orang Asal SABAH BAH Tapi Tinggal di Semenanjung / Facebook

Jika anda menggunakan aplikasi dalam talian AirAsia Super App untuk mencari tiket sehala Malaysia Airlines dari Kuala Lumpur ke Sandakan pada 23 Jun, berlepas pada masa yang sama, bertolak dari Kota Kinabalu dan Lahad Datu, dan tiba di Sandakan pada masa yang sama keesokan hari, tiket berharga RM2,022 dan ia tetap dikira mahal.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke menegaskan pada April lalu bahawa Malaysia Airlines telah memohon injunksi untuk melarang penjualan tiket Malaysia Airlines melalui Aplikasi AirAsia Super App.

Anthony Loke berkata adalah tidak munasabah untuk pengguna membeli tiket Malaysia Airlines melalui Air Asia, sama seperti mahu membeli KFC di McDonald’s.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI