27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaNasionalCAAM beri penjelasan video tular budak pergi sekolah naik helikopter yang mendarat...

CAAM beri penjelasan video tular budak pergi sekolah naik helikopter yang mendarat di padang kawasan perumahan

Baru-baru ini, tular sebuah video yang memaparkan seorang budak pergi ke sekolah dengan menaiki helikopter.

Video itu telah dirakam oleh orang awam tidak dinamakan yang dipercayai merupakan penduduk di kawasan perumahan Bukit Bandaraya Seksyen U11, Shah Alam.

Sebuah helikopter didapati mendarat di lokasi berkenaan untuk menghantar seorang budak ke sebuah sekolah swasta di Setia Eco Park, Shah Alam.

Twitter

Susulan itu, kes ini telah mendapat perhatian pihak polis dan dirujuk ke Pihak Berkuasa Penerbangan Awam (CAAM) untuk tindakan lanjut.

Menurut sumber, Ketua Polis Shah Alam, Asisten Komisioner Mohd Iqbal Ibrahim berkata pihaknya menyerahkan kepada CAAM untuk siasatan sama ada pengendali pesawat itu memiliki permit sah apabila ia mendarat di kawasan perumahan itu pada 17 April lalu.

“Helikopter berkenaan mendarat kira-kira 15 minit sekitar jam 8 pagi di kawasan tanah lapang berhampiran Jalan U11/11D, Bukit Bandaraya, Seksyen U11, Setia Eco Park.

“Susulan itu, satu laporan polis telah dibuat Ketua Bahagian Keselamatan Dalam Negeri dan Ketenteraman Awam Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam,” kata Mohd Iqbal dalam kenyataannya.

Kes itu diklasifikasikan sebagai rujukan agensi lain (ROA) kepada CAAM untuk tindakan lanjut.

Sementara itu, menerusi laporan NST, CAAM ketika dihubungi untuk mendapatkan penjelasan mengenai pendaratan itu berkata, helikopter tidak memerlukan pelepasan dari menara kawalan trafik udara untuk mendarat di luar lapangan terbang.

Twitter

“Helikopter boleh mendarat di mana-mana saja dengan syarat ia adalah kawasan lapang dan selamat untuk mendarat. Bagaimanapun, ia mungkin memerlukan kelulusan daripada pemilik tanah,” kata jurucakap itu ketika dihubungi.

“Penduduk perlu membuat aduan kepada CAAM jika mahu perkara itu disiasat. Sehingga kini tiada aduan dibuat kepada kami mengenai kejadian di Shah Alam,” katanya.

Namun mereka telah memulakan siasatan awal selepas menerima laporan daripada pihak polis.

“Kita perlu menyemak terlebih dahulu kesasihan semua lesen untuk pesawat dan juruterbang juga sama ada terdapat sebarang salah laku atau tidak.

“Hanya selepas itu kita boleh memutuskan sama ada mereka perlu dipanggil untuk mendapatkan penjelasan. Kami akan mengeluarkan kenyataan sebaik sahaja kami mengetahui perkara lebih lanjut,” kata jurucakap itu kepada FMT.

CAAM berkata, adalah penting juruterbang menjalankan penilaian risiko keselamatan atau mendapat kebenaran daripada pemilik tanah mengikut arahan penerbangan awam yang berkuat kuasa pada 15 Oktober 2021.

“Ini adalah penting untuk keselamatan juruterbang dan kru, bahkan juga orang awam yang tinggal di kawasan pendaratan dengan prosedur yang betul. Ia mesti dilakukan dengan berhati-hati tanpa alasan kerana ia mungkin satu-satunya perkara yang menyelamatkan nyawa,” jelasnya.

Difahamkan menerusi maklumat penduduk di kawasan itu, ia adalah kali kedua helikopter terbabit mendarat di situ, dengan kali pertama tidak dirakam oleh penduduk setempat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI