26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaNasionalLelaki masuk hutan untuk melarikan diri daripada tekanan, minta bantuan pasukan penyelamat...

Lelaki masuk hutan untuk melarikan diri daripada tekanan, minta bantuan pasukan penyelamat 6 hari kemudian

Pada awal bulan ini, Mohamad Suhairy Mohamed, menaiki bas dari Kuala Lumpur ke Terminal Meru Raya di Ipoh, Perak ekoran dikatakan mengalami stres di tempat kerja dan mahu mendapatkan ketenangan.

Lelaki berusia 41 tahun itu membuat keputusan tergesa-gesa untuk melarikan diri daripada segala-galanya dengan mahu mencuba tinggal di dalam hutan.

Dia memasuki hutan tebal di Hutan Simpan Meru dan menghabiskan beberapa hari di sana.

Hutan Simpan Negeri Perak (Gambar Hiasan)

Walau bagaimanapun, hutan belantara yang luas terbentang ternyata terlalu hebat cabarannya untuk Suhairy dan dia kemudian telah tersesat.

Hilang dalam hutan belantara, dan tidak dapat mencari apa-apa untuk dimakan, lelaki itu semakin stres lalu meminta bantuan pasukan penyelamat pada hari keenam.

Suhairy diselamatkan awal pagi Ahad, 10 Jun, selepas menghubungi talian kecemasan 999 dan dia diselamatkan oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak, lapor Bernama.

Anggota penyelamat mengambil masa kira-kira tiga jam untuk mengesan lokasi Suhairy.

Menurut Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Perak, Sabarodzi Nor Ahmad, pihaknya menerima panggilan pada pukul 11.44 malam Sabtu, 9 Jun lalu dan bergegas ke lokasi yang dinyatakan Suhairy.

Tiada sambungan Internet. Tetapi nasib Suhairy amat baik apabila dia boleh dihubungi melalui telefon pintarnya.

“Mangsa menghubungi JBPM untuk mendapatkan bantuan kerana mengalami sesak nafas,” kata Sabarodzi.

“Setibanya di lokasi kejadian, komander operasi menghubungi mangsa, yang berkata dia mendengar kehadiran jentera bomba dari dalam hutan,” tambahnya.

Sabarodzi berkata, Suhairy ditemui pada 2.46 pagi dan diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut.

Berikutan penyelamatannya, pihak berkuasa mengetahui lelaki berusia 41 tahun itu, yang berasal dari Cheras, mempunyai sejarah skizofrenia dan halusinasi.

Gambar oleh Jabatan Bomba dan Penyelamat (JBPM) Perak.

Menurut Ketua Polis Daerah Ipoh ACP Yahaya Hassan, Suhairy telah dirujuk kepada pakar psikiatri di Hospital Kuala Lumpur tahun lalu tetapi dia berhenti mengambil ubat pada Januari tahun ini.

Yahaya berkata, lelaki itu memberitahu polis bahawa dia mahu tinggal bersendirian, sambil menambah dia adalah anak yatim piatu yang tinggal sendirian sejak menamatkan sekolah menengah pada 1999.

Selepas diselamatkan, lelaki itu dihantar ke Hospital Raja Permaisuri Bainun untuk pemerhatian dan rawatan lanjut.

Suhairy kini dilaporkan berada dalam keadaan stabil. Pihak polis telah menasihatinya untuk tidak melakukan perkara yang akan mendatangkan kemudaratan selepas ini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI