26.6 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 8, 2023
UtamaGlobalInfografik : 22 tahun penganiayaan Falun Gong di Beijing

Infografik : 22 tahun penganiayaan Falun Gong di Beijing

Selama 22 tahun, rejim komunis di China telah menjalankan kempen penindasan menyeluruh terhadap penganut kumpulan spiritual Falun Gong. Berjuta-juta pengamal Falun Gong mengalami penahanan, penyiksaan, gangguan, kerja paksa dan pengambilan organ.

Bagaimanakah agaknya penganiayaan bermula dan bagaimana Parti Komunis China (PKC) telah menjalankan kempen yang luas ini akan dijelaskan di bawah.

Bagaimana 100 juta orang menjadi sasaran?

Amalan yang popular

Falun Gong, juga dikenal sebagai Falun Dafa, adalah latihan meditasi yang menampilkan ajaran moral berdasarkan tiga prinsip utama – ‘Sejati, Baik, dan Sabar’ bersama satu set latihan meditasi.

Pada tahun 1992, pengasas latihan itu, Li Hongzhi, memperkenalkannya kepada umum di Changchun, sebuah bandar di timur laut China. Ia tersebar dengan cepat dari mulut ke mulut ke bahagian lain di negara terbabit. Menurut perkiraan rasmi pada tahun 1999, kira-kira 70 juta hingga 100 juta orang di seluruh negara telah mengikuti amalan ini.

Li juga adalah penerima Hadiah Nobel Keamanan sebanyak empat kali. Amalan ini juga diakui oleh badan-badan negara atas sumbangannya kepada masyarakat. Manakala beberapa pengamal menerima penghargaan untuk khidmat masyarakat sebelum rejim memulakan penghapusan habis-habisan pada bulan Julai 1999.

Demonstrasi aman

Pada 25 April 1999, sekitar 10,000 orang pengamal Falun Gong berkumpul di pejabat rayuan berhampiran ibu pejabat PKC di Beijing bagi memohon hak mereka untuk mengamalkannya secara bebas. Ia menjadi demonstrasi damai terbesar yang pernah berlaku di China dalam satu dekad.

Apa yang memicu rayuan tersebut adalah penangkapan puluhan pengamal di Tianjin, yang memprotes artikel fitnah mengenai kepercayaan mereka. Persekitaran juga menjadi lebih ketat : Penerbitan buku Falun Gong telah dilarang dan polis di beberapa kawasan telah mengganggu para pengamal, menggeledah rumah mereka dan memukul mereka.

Para penunjuk perasaan kemudian bertemu dengan Perdana Menteri, Zhu Rongji dan menyampaikan tiga permintaan – untuk membebaskan para pengamal yang ditangkap, membatalkan larangan penerbitan dan membenarkan mereka mengamalkannya di khalayak ramai tanpa rasa takut. Setelah mengetahui bahawa pengamal Tianjin telah dibebaskan, para penunjuk perasaan bersurai secara aman pada petang itu.

Pihak berkuasa kemudian menggunakan demonstrasi itu bagi melakukan penganiayaan – yang dilancarkan tiga bulan kemudiannya dengan dakwaan bahawa para pendemonstrasi telah mengepung rejim.

Ketakutan dan kebencian

Disiplin ini berkembang dengan pesat, di mana para pengamalnya melebihi 60 juta orang anggota PKC pada waktu itu. Ini bermakna, amalan ini menjadi “ancaman” terhadap pemerintahan autoritarian rejim. Nilai-nilai yang dianuti oleh Falun Gong pula bertentangan dengan ideologi Marxis ateis yang menyokong PKC.

Pemimpin China ketika itu, Jiang Zemin, secara peribadi memerintahkan penganiayaan dilakukan dengan berulang kali menyatakan keteguhannya dalam menentang amalan tersebut dalam ucapan dan wawancara dengan media asing.

Jiang, dalam surat yang dikeluarkan segera setelah banding pada 25 April, menyatakan kebimbangan terhadap sejumlah besar anggota Parti, kader, intelektual, tentera, pekerja dan petani dalam kalangan pengamal Falun Gong dan berjanji untuk menguatkan kawalan ideologi.

“Mungkinkah Marxisme, materialisme dan ateisme yang kita komuniskan tidak dapat mengalahkan apa yang dipromosikan oleh Falun Gong? Itu akan menjadi jenaka yang luar biasa jika benar”, tulisnya dalam surat itu.

Seluruh negara yang menfokuskan kepada penganiayaan

PKC berniat untuk menghapuskan Falun Gong. Jiang pada mulanya mahu menghentikan amalan ini dalam masa tiga bulan. Para pemimpin tertinggi China juga memerintahkan para pegawai untuk ‘memfitnah’ reputasi mereka, mufliskan secara kewangan dan memusnahkannya secara fizikal”, menurut seorang kolonel tentera yang menghadiri pertemuan itu.

Pegawai polis menyatakan bahawa jika mereka memukul pengamal hingga mati, ia akan dianggap bunuh diri, menurut Minghui.org.

Pada bulan Jun 2001, lebih 10 orang pengamal wanita meninggal di sebuah kem buruh di Harbin, sebuah kota di utara Provinsi Heilongjiang, di mana pihak berkuasa mengaku membunuh mereka secara besar-besaran. “Hanya 15 atau 16 daripada 3,000 yang mati. Banyakkah begitu?”, lapor wakil kem buruh kepada keluarga salah seorang mangsa, Li Xiuqin. Mereka hanya dapat melihat abunya.

Pejabat 610

Pada 10 Jun 1999, sebuah agensi seperti Gestapo ditubuhkan dan diberi nama “Pejabat 610” setelah tarikh penubuhannya. Pejabat 610 menikmati kekuatan yang luas dan mengarahkan pelbagai sektor masyarakat untuk menjalankan kempen penganiayaan. Laporan tahun 2017 oleh pemerhati hak asasi manusia Freedom House, menganggarkan bahawa anggaran bajet tahunan untuk semua Pejabat 610 di seluruh China adalah sekitar 879 juta yuan (RM573 juta).

Pada tahun 2002, seorang pengamal Falun Gong dari Changchun dipukul hingga mati setelah ditangkap kerana menggunakan gelombang udara TV untuk menyiarkan program yang menyiarkan kebenaran yang bercanggah dengan propaganda negara mengenai latihan tersebut.

Ketua Pejabat 610 di bandar berkenaan yang mengawasi penganiayaan itu mengarahkan polis untuk merahsiakan perkara itu. Dia menggambarkan kempen menghancurkan Falun Gong sebagai “tugas politik yang berat” dan mengatakan kepada polis “untuk tidak takut akan darah atau kematian”, kata bekas pegawai yang hadir dalam pertemuan itu kepada Minghui.

Pejabat 610 juga terlibat dalam pengambilan organ secara paksa yang dipersetujui negara, yang mengakibatkan sejumlah kematian yang tidak diketahui, menurut Organisasi Dunia untuk Menyiasat Penganiayaan Falun Gong.

‘Penghapusan’ seluruh masyarakat

Kempen ini dilakukan dengan teliti dan menggerakkan semua lapisan masyarakat. Propaganda yang memfitnah amalan itu muncul di surat khabar, televisyen dan radio, serta buku teks sekolah dan papan iklan di kejiranan.

Jabatan Kebudayaan mengarahkan pemusnahan berjuta-juta bahan Falun Gong, termasuk pembakaran buku dan pemenjaraan pemilik kedai buku. Majikan juga dipaksa memecat pekerja yang enggan melepaskan kepercayaan mereka, sementara pelajar dari kecil hingga dewasa turut diusir.

Seorang pelajar sekolah menengah dijatuhi hukuman penjara lima tahun setelah enggan menyertai perarakan yang dianjurkan sekolah yang memfitnah latihan itu – walaupun dia belum cukup umur untuk dihantar ke penjara.

Sebuah sekolah rendah di Shanghai menghukum seorang guru yang merupakan seorang pengamal Falun Gong dengan menurunkan peranannya sebagai pembersih tandas sekolah, keputusan yang dikatakan oleh seorang rakan sekerja yang berkaitan dengan penganiayaan yang berlaku semasa Revolusi Budaya.

Dengan sistem pengadilan di bawah kendali PKC, perbicaraan di China hanyalah formaliti. Pengamal Falun Gong sering ditahan selama berbulan-bulan atau lebih lama sebelum perbicaraan dan kadang-kadang ditolak bantuan undang-undang. Peguam yang mewakili mereka mengalami gangguan, serangan, atau ancaman dan sering diganggu di mahkamah ketika mengadvokasi klien mereka.

Wu Shaoping, seorang peguam hak asasi manusia yang kini berada di Amerika Syarikat, memberitahu The Epoch Times bahawa dia telah dihentikan dan diiringi keluar dari mahkamah oleh polis ketika membuat kes anak guamnya telah didakwa secara haram. Anak guamnya dihukum penjara sembilan tahun, sebulan kemudian.

Gambaran terhadap mangsa

Propaganda dan maklumat yang salah

Setelah mendapati bahawa pendapat umum tidak menentang Falun Gong, rejim telah melancarkan kempen disinformasi pada tahun 2001 dalam usaha untuk menimbulkan kebencian masyarakat terhadap amalan itu dan pengamalnya. Pada Januari 2001, lima orang membakar diri mereka di Dataran Tiananmen, di mana media pro-rejim telah meletakkan kesalahan terhadap Falun Gong. Berikutan tragedi tersebut, jumlah jenayah kebencian terhadap pengamal Falun Gong meningkat.

Kejadian itu ternyata menjadi acara yang ‘dipentaskan’. Situasi yang mencurigakan di sekitar acara itu telah terungkap dan didokumentasikan dalam filem yang telah memenangi anugerah “False Fire”.

Rejim itu juga menyusun cerita palsu mengenai pengamal yang didakwa – seperti orang yang membunuh anaknya sendiri sebelum meragut nyawanya sendiri, dengan harapan agar dapat menarik pendapat umum di China. Siasatan bebas kemudian menunjukkan bahawa orang itu tidak pernah wujud.

Pegawai China secara terbuka telah mengambil bahagian dalam menyebarkan propaganda di China dan di luar negara. Pada tahun 2004, seorang penyokong Falun Gong membawa dan telah menang kes ugutan fitnah terhadap timbalan konsul jeneral China di Toronto kerana menyerangnya dalam surat yang diterbitkan di Toronto Star.

Semasa sidang kemuncak Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik 1999 di New Zealand, Jiang memberikan buku kecil yang memfitnah Falun Gong kepada para peserta pertemuan tersebut.

Penapisan dan Indoktrinasi

Penapis China telah menghapus sebarang bahan autentik Falun Gong di internet, sambil membiarkan maklumat yang salah dan propaganda mengenai amalan spiritual memenuhi ruang siber. Kata-kata yang berkaitan dengan Falun Gong telah dipadamkan di dalam talian. Terdapat juga kes di mana para pengamal ditahan kerana menggunakan kata-kata yang berkaitan dengan amalan di platform pesanan popular WeChat di China.

The Great Firewall, yang menghalang warga China mengakses banyak laman web asing seperti Facebook dan Google, juga menyekat laman web luar negara yang berkaitan dengan Falun Gong.

Penapisan rejim tidak hanya ada di ruang siber – ia juga menafikan hak pengamal untuk bebas bersuara. Pengamal yang bercakap dengan jiran atau orang asing mengenai Falun Gong berdepan risiko ditahan — atau lebih buruk lagi, dijatuhkan hukuman penjara.

Guru pula diminta untuk ‘menginovasi’kan murid-muridnya dengan propaganda anti-Falun Gong. Pada bulan April 2020, sekolah rendah di bawah kelolaan Universiti Jinan China mengadakan “kelas keselamatan nasional,” di mana para pelajar diajar bahawa Falun Gong “menimbulkan ancaman” kepada masyarakat.

Melakukan kekejaman

Sejak tahun 1999, beberapa juta pengamal Falun Gong telah ditahan di pusat tahanan, kem buruh, penjara dan kemudahan psikiatri, menurut Pusat Maklumat Falun Dafa. Di kemudahan ini, mereka sering diperlakuan secara kejam, dalam usaha untuk memaksa mereka agar meninggalkan kepercayaan mereka, menurut laporan mangsa yang selamat.

Penyiksaan dan bentuk perlakuan buruk adalah endemik di kemudahan ini. Sejumlah pengamal Falun Gong telah mati akibat penyiksaan atau pengambilan organ secara paksa.

Buruh dan perhambaan

Pengamal yang ditahan di kem buruh dan penjara juga telah dikenakan kerja paksa bagi menghasilkan barang murah yang ditujukan untuk pasaran Barat dan menguntungkan pegawai PKC dalam proses tersebut.

Tahanan terpaksa bekerja berjam-jam, kadang-kadang sebanyak 19 jam sehari untuk mencapai kuota pengeluaran, menurut Minghui. Pengawal diketahui meningkatkan penyiksaan atau penderaan terhadap mereka yang gagal memenuhi kuota atau enggan mematuhi perintah kerja.

Produk yang terpaksa dibuat oleh pengamal termasuk rambut palsu, kayu penyungkil gigi, penyepit, penyambung bulu mata, sulaman, perhiasan, sarung telefon bimbit, jaket musim sejuk, swab kapas perubatan, beg kulit dan banyak lagi.

Sejak bermulanya wabak ini, beberapa penjara memaksa tahanan membuat alat pelindung diri untuk dieksport, termasuk topeng bedah dan gaun pembedahan.

Seksaan

Pengamal yang ditahan di tempat tahanan dan kemudahan psikiatri telah mengalami pelbagai bentuk siksaan fizikal, psikologi dan psikiatri. Tujuannya adalah untuk memaksa mereka menandatangani deklarasi meninggalkan kepercayaan mereka. Ramai pengamal mengalami kecederaan parah dan akhirnya mati.

Beberapa kaedah penyiksaan biasa termasuk serangan seksual, makan secara paksa, memukul dengan kayu atau batang keluli, menggunakan tongkat elektrik, menindik bahagian badan yang sensitif seperti hujung jari dengan lidi buluh dan membakar dengan rokok, air mendidih atau besi panas.

Pengawal juga melakukan penganiayaan terhadap tahanan secara melampau untuk jangka masa yang panjang, termasuk menahan mereka di dalam sangkar kecil yang dipenuhi dengan air sedalam dada, membiarkan mereka terdedah kepada suhu beku atau tidak membenarkan mereka tidur.

Dalam kes lain, pengamal dipaksa lalu diikat diikat dalam posisi yang menyakitkan untuk jangka masa yang lama.

Pengamal kadang-kadang diberi makan secara paksa dengan ubat-ubatan yang tidak diketahui — bahan kimia toksik yang merosakkan sistem saraf pusat atau bahan kimia psikotropik yang mempengaruhi keadaan mental mereka.

Penuaian Organ

Sejumlah praktisi yang ditahan telah dibunuh oleh rejim untuk organ mereka, digunakan untuk dibekalkan ke pasaran transplantasi organ di China.

Pada tahun 2019, sebuah mahkamah rakyat bebas menyimpulkan bahawa rejim telah mengambil organ dari tahanan selama bertahun-tahun “dalam skala yang signifikan”. Pengamal Falun Gong adalah sumber organ utama. Mahkamah tidak menemui bukti bahawa jenayah ini telah berakhir.

Gao Yixi, seorang pengamal Falun Gong dari wilayah utara Heilongjiang, meninggal 10 hari selepas penangkapannya pada 2016, lapor Minghui. Tidak lama kemudian, para doktor membedah tubuh Gao, walaupun ditolak oleh keluarganya dan membuang semua organ dan otak.

Menafikan kebebasan

Pengawasan

Pihak berkuasa secara aktif mengesan lokasi pengamal dengan mengintip telefon mereka secara haram, mengesan lokasi mereka dan memantau rakaman kamera pengawasan, yang sering ditingkatkan dengan kecerdasan buatan.

Menjelang 2017, setiap orang di China terpaksa mendaftar dengan nama sebenar untuk menggunakan perkhidmatan telefon dan memberi komen dalam talian, bagi memudakan urusan polis untuk mengesan setiap individu. Pada bulan Januari tahun itu, polis di Harbin, wilayah Heilongjiang menangkap sekurang-kurangnya lima orang pengamal dengan bantuan teknologi pengawasan setelah menemui sepanduk dengan tulisan “Falun Dafa Baik.”

Seorang pengamal ditangkap di sebuah stesen kereta api setelah membincangkan jadual perjalanan kereta api dalam mesej media sosial swasta. Pada tahun 2019, seorang lagi pengamal ditangkap di sebuah hospital ketika merawat saudara yang sakit setelah sistem pengawasan wajah memberi amaran kepada polis.

Pada tahun 2020, polis menyoal seorang pengamal lain di Shanxi mengenai pembelian beberapa bahan binaan di internet.

Penganiayaan kewangan

Pegawai polis China dan pegawai keselamatan secara haram menyita wang tunai dan harta peribadi pengamal lain. Beberapa pegawai memeras anggota keluarga pengamal yang ditahan, mengatakan mereka akan dibebaskan jika keluarga tersebut membayar sejumlah wang yang besar.

Di dalam penjara dan kem buruh, para pengamal juga tidak dibenarkan untuk menggunakan wang atau barangan peribadi yang dihantar oleh keluarga. Anggota keluarga mereka juga dipaksa membayar suapan kepada pegawai untuk melihat keluarga mereka yang dipenjarakan.

Terdapat kes-kes ketika pusat-pusat ‘pendidikan semula’ telah memeras wang dari keluarga pengamal yang ditahan untuk menampung perbelanjaan penyiksaan yang digunakan ke atas tahanan mereka, seperti makan secara paksa.

Mahkamah juga menjatuhkan denda yang besar kepada pengamal. Pada separuh pertama tahun 2021, mahkamah menjatuhkan hukuman denda kepada 674 orang dengan jumlah lebih daripada 3.4 juta yuan (RM2.2juta) atau sekitar 5,000 yuan (RM3260) setiap orang, kira-kira gaji sebulan untuk rata-rata orang.

Gaji dan pencen tahanan turut ditahan oleh majikan masing-masing, itupun atas arahan dan permintaan pihak berkuasa China.

Pengamal juga gaji atau pencen mereka ditahan oleh majikan mereka — kadang-kadang atas permintaan pihak berkuasa China.

Gangguan

Pegawai polis tempatan dan PKC telah menganiaya para pengamal menerusi gangguan, intimidasi dan ancaman lisan serta fizikal.

Rejim ini juga mensasarkan saudara-mara pengamal, mengganggu ibu bapa, pasangan atau anak-anak mereka.

Gangguan sedemikian telah meningkat pada tahun 2020 ketika rejim melancarkan kempen “Zero-Out” di seluruh negara, dengan tujuan mengurangkan jumlah pengamal di China menjadi sifar. Kempen baru ini juga melibatkan sistem ganjaran wang yang memikat warga untuk melaporkan pengamal terkenal kepada polis.

Penolakan

Penentangan Damai

Walaupun dalam keadaan yang ditindas, kelompok tersebut terus berusaha sehingga ke akar umbi untuk menarik perhatian terhadap pelanggaran rejim. Pengamal di seluruh negara – dengan risiko peribadi yang besar telah mengedarkan buku kecil, poster, dan CD buatan sendiri kepada isi rumah dan orang ramai untuk membantah propaganda rejim. Mereka menggantung sepanduk di tempat-tempat yang menonjol sebagai simbol ketekunan mereka.

Sejak tahun 2004, pengamal telah mendesak orang ramai untuk memisahkan diri dari kejahatan yang dilakukan oleh PKC dengan berhenti daripada terlibat di dalam organisasi afiliasinya.

Pada tahun 2015, pengamal Falun Gong memulakan gelombang tuntutan untuk membawa bekas pemimpin, Jiang ke muka pengadilan.

Penduduk di beberapa kawasan di China telah menunjukkan sokongan terhadap usaha para pengamal untuk melawan penganiayaan. Pada tahun 2017, sekitar 300 orang di bandar Huludao, wilayah Liaoning menandatangani petisyen yang meminta pembebasan seorang pengamal Falun Gong tempatan tanpa syarat.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI