31.1 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGlobalNahas kereta api India: Punca dan ‘pihak bertanggungjawab’ dikenal pasti, kata menteri

Nahas kereta api India: Punca dan ‘pihak bertanggungjawab’ dikenal pasti, kata menteri

NEW DELHI: Punca dan pihak yang bertanggungjawab ke atas kemalangan kereta api terburuk di India dalam beberapa dekad telah dikenal pasti, merujuk kepada kelemahan sistem isyarat elektronik tanpa memberikan butiran lanjut, kata Menteri Kereta Api India dalam satu kenyataan pada 4 Jun. 

“Kami telah mengenal pasti punca kemalangan dan pihak yang bertanggungjawab atasnya,” kata Menteri Kereta Api India Ashwini Vaishnaw kepada agensi berita ANI, tetapi berkata ia adalah “tidak wajar” untuk memberikan butiran sebelum laporan penyiasatan akhir.

@AFP/Twitter

Angka kematian pada Jumaat, 2 Jun dalam nahas kereta api berhampiran Balasore, di negeri timur Odisha meningkat melebihi 288 orang.

Ashwini berkata “perubahan yang berlaku semasa ‘interlock’ elektronik, kemalangan berlaku kerana itu”, istilah teknikal yang merujuk kepada sistem isyarat kompleks yang direka untuk menghentikan kereta api berlanggar dengan mengatur pergerakan mereka di landasan.

“Sesiapa yang melakukannya, dan bagaimana ia berlaku, akan diketahui selepas siasatan yang sewajarnya,” tambahnya.

@JammuUpdates/Twitter

Terdapat kekeliruan mengenai urutan kejadian yang tepat tetapi laporan memetik pegawai kereta api sebagai berkata bahawa ralat isyarat telah menyebabkan Coromandal Express berjalan ke selatan dari Kolkata ke Chennai ke landasan sebelah.

Ia merempuh sebuah kereta api barang dan serpihan itu menggelincirkan sebuah ekspres yang bergerak ke utara dari hab teknologi India Bengaluru ke Kolkata yang juga melalui tapak itu.

Ketua Setiausaha Negara Odisha Pradeep Jena mengesahkan bahawa kira-kira 900 orang yang cedera telah dikejarkan ke hospital berhampiran untuk mendapatkan rawatan lanjut.

@AFP/Twitter

Ketua Pengarah Perkhidmatan Bomba Odisha, Sudhanshu Sarangi berkata jumlah kematian yang disahkan adalah 288 orang, namun ia dijangka terus meningkat dan berpotensi mencapai 380 orang.

Sementara itu, Perdana Menteri India, Narendra Modi ketika melawat lokasi nahas dan mangsa di hospital berkata, “Tiada sesiapa yang sepatutnya bertanggungjawab akan terlepas.”

“Saya berdoa agar kita keluar daripada detik sedih ini secepat mungkin,” katanya kepada pemberita.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI