26.5 C
Kuala Lumpur
Thursday, April 25, 2024
UtamaGaya HidupBayi baru lahir 3 hari sudah kuat mengangkat kepala dan ‘merangkak’ mengejutkan...

Bayi baru lahir 3 hari sudah kuat mengangkat kepala dan ‘merangkak’ mengejutkan ibu bapanya

Agak mengejutkan apabila seorang ibu melihat bayinya tiba-tiba mengangkat kepala dan merangkak di atas katil hospital pada usianya yang baru masuk tiga hari, dan aksinya itu berjaya dirakam.

Samantha Mitchell memberitahu anak perempuannya yang baru lahir, Nyilah Daise Tzabari sedang merangkak dan kuat menyokong kepalanya sendiri, membuatkan dia berasa seperti “bukan bersalin bayi baru lahir.”

“Saya telah melakukan kerja mengasuh pada sebahagian besar hidup saya dan mempunyai pengalaman lebih 20 tahun dengan kanak-kanak dan saya tidak pernah melihat perkara sepertinya sebelum ini,” kata Mitchell kepada Kennedy News.

TikTok

“Video itu dirakam ketika usia Nyilah belum genap tiga hari. Dia berumur dua setengah hari,” jelasnya.

Anak perempuannya dilahirkan lewat tiga minggu iaitu di minggu 43 pada 27 Februari 2023, pada 9:22 malam dengan berat 3.5 kilogram, dan dia lantas merakam video anaknya melakukan perkara yang mustahil, kerana dia tahu ahli keluarga dan rakan-rakan tidak akan mempercayainya apabila dia memberitahu mereka bayinya yang baru lahir sudah boleh merangkak.

TikTok

“Ibu saya adalah satu-satunya orang di dalam bilik itu apabila ia berlaku dan dia memberitahu saya untuk merakamnya sebagai bukti. Tiada siapa yang akan mempercayai saya nanti,” katanya.

Nyilah Daise boleh dilihat dalam video itu meletakkan tangan di hadapannya untuk menyokong dirinya sendiri sambil merangkak dan mengangkat kepalanya.

“Cara dia mengangkat kepalanya dan juga membebel kecil membuatkan saya terkejut sepenuhnya,” kata Mitchell.

TikTok

Bayi biasanya mula mengengsot atau merangkak pada usia enam hingga sembilan bulan, dan peringkat merangkak adalah biasanya tidak lama sebelum mereka mula berjalan.

“Kadang-kadang saya ketawa dan hanya berharap dia boleh menjadi seperti bayi biasa lain,” Mitchell berkongsi tentang bayi baru lahirnya.

Kini, Nyilah Daise sudah berusia tiga bulan dan si kecil itu sudah boleh berdiri dengan sokongan, yang tidak lama lagi dia akan mula berjalan, menurut ramalan ibunya.

Gambar Kennedy News & Media

“Tanpa syak lagi, dia akan mula berjalan tidak lama lagi. Dia mampu berdiri pada masa ini. Dia meletakkan begitu banyak berat pada kakinya. Kami tidak cuba untuk membuatnya berdiri. Dia hanya enggan mengikat lututnya dan duduk. Dia belum boleh berdiri sendiri tetapi dia berdiri memegang kami dan sentiasa cuba untuk berdiri,” kata Mitchell.

Nyilah Daise begitu kuat, ibunya tidak perlu menyokong kepala dan lehernya lagi.

“Saya menerima kejutan setiap hari dengannya. Dia cuba menolak dirinya daripada kerusi kecilnya dan bouncer apabila kami meletakkannya juga. Dia seorang bayi yang sangat peka sejak dilahirkan. Sejak hari pertama kekuatannya sangat mengejutkan kami,” jelas Mitchell.

Gambar Kennedy News & Media

Bayi itu juga cuba bercakap pada hanya satu setengah bulan, meniru apa yang dikatakan oleh bapanya Ofer Tzabari.

“Kami selalu mengatakan saya sayang kamu kepadanya dan dia seolah-olah cuba mengulanginya kepada kami dan cuba menyatakannya. Kami rasa tidak percaya. Ia lebih seperti mengomel tetapi dia pasti cuba meniru kami. Jika dia membuat bising dan kami ketawa, dia akan terus membuat bising kerana dia tahu kami akan bertindak balas. Dia seorang bayi yang sangat bijak,” tambah ibu ini dengan bangga.

TikTok

“Nyila bayi yang suka tersenyum, ceria dan ketawa sepanjang masa, dan saya berharap videonya dapat menggembirakan semua orang,” kata bapanya pula.

Perkongsian ibu bapa Nyila Daise yang memuat naik video itu di TikTok telah mendapat perhatian warganet dengan 52.6 juta tontonan, apabila ramai yang terpegun melihat kekuatan dan kecomelannya.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI