31.9 C
Kuala Lumpur
Sunday, May 19, 2024
UtamaGaya HidupPetua mudah untuk sejukkan ruang di rumah ini raih perhatian ramai, hanya...

Petua mudah untuk sejukkan ruang di rumah ini raih perhatian ramai, hanya gunakan baldi berisi air sahaja!

Sejak kebelakangan ini, banyak negeri-negeri di Malaysia mencapai suhu tinggi sehingga menyebabkan seisi ruang di rumah berasa bahang kerana cuaca yang terlalu panas. Walaupun pada waktu malam, bahang panas itu tetap juga terasa.

Kebiasaannya, pada waktu-waktu begini, penggunaan pendingin hawa adalah pilihan utama bagi seisi rumah. Tetapi, tidak semua orang mampu untuk memilikinya. 

@pnnfam07

Disebabkan itu, baru-baru ini telah tular satu petua yang dikongsikan oleh seorang wanita melalui akaun TikTok, @pnnfam07 yang memberikan satu cara mudah yang boleh digunakan oleh orang ramai untuk menyejukkan rumah ketika musim panas melanda kini.

Berdasarkan video pendek berdurasi 46 saat itu, peralatan yang diperlukan hanyalah sebuah besen atau baldi atau apa-apa bekas yang anda ada, dan air paip yang diisi ke dalam bekas yang dipilih.

@pnnfam07

Caranya begitu mudah, anda hanya perlu mengisi air paip ke dalam bekas yang dipilih dan kemudian meletakkannya di ruangan rumah yang mahu disejukkan seperti bilik tidur, ruang tamu dan sebagainya.

Semudah itu sahaja!

@pnnfam07

Tonton video penuhnya di sini.

Tetapi, diingatkan untuk meletakkan bekas berisi air ini di tempat yang selamat supaya tiada sebarang kemalangan boleh berlaku ya!

Sehingga entri ini dihasilkan, kiriman video ini telahpun meraih sehingga lebih dari 175,200 sukaan, lebih dari 18,800 kongsian dan 4,063 komen dari warganet yang teruja dengan idea ini. Selain itu, ada juga yang turut berkongsi pengalaman masing-masing setelah mencuba petua mudah ini!

@pnnfam07

Begitu mudah rupanya cara yang boleh dilakukan untuk menurunkan suhu di ruangan rumah kita. Jom cuba!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI