30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaBerita UtamaIsu air paip masin di Sandakan yang berlarutan menyebabkan permintaan terhadap air...

Isu air paip masin di Sandakan yang berlarutan menyebabkan permintaan terhadap air minuman dan mineral botol meningkat

Pasar raya mula mengehadkan penjualan air minuman botol kepada pelanggan di Sandakan di tengah-tengah permintaan yang tinggi kerana pengguna mengadu bekalan air di kediaman mereka hanya menerima “larutan garam” daripada paip dan tangki sejak akhir Oktober.

Kebanyakan pasaran runcit tempatan sering kehabisan stok air minuman dan mineral botol sejak itu, yang menurut penduduk tempatan mereka terpaksa membeli secara pukal sekiranya bekalan air itu benar-benar kehabisan.

Gambar Hiasan / Pixabay

“Kami tidak boleh menggunakan air paip untuk minum atau memasak – ia terlalu masin,” kata Leong Chee Fah, 50 tahun, yang juga sering membeli air minuman botol.

Nasib penduduk di pekan pantai timur itu yang mempunyai kira-kira 300,000 penduduk mula merana bermula pada penghujung Oktober tahun lalu apabila air laut bercampur dengan air sungai di pintu masuk Loji Rawatan Air Segaliud, selepas pintu sungai rosak ekoran diceroboh nelayan dan pencuri kabel, menurut laporan Daily Express.

Pintu itu akhirnya dibaiki bulan lalu tetapi pengguna terus mendapat bekalan masin kerana masih terdapat air laut di dalam kolam takungan loji itu, kata ADUN Elopura dari Parti Warisan Calvin Chong.

Loji Rawatan Air Segaliud (Gambar oleh Daily Express)

“Ia perlu disalir keluar sepenuhnya. Mereka juga perlu memasukkan saluran paip baharu terus dari alur masuk ke loji rawatan tanpa menggunakan air dari dalam kolam.

“Ini boleh membantu menyelesaikan isu air masin,” katanya sambil menggesa pegawai air memantau tahap kemasinan air untuk setiap setengah jam.

“Rakyat sudah hampir setengah tahun membayar bil bulanan untuk bekalan air masin,” katanya.

Sementara itu, Naib Presiden Warisan, Datuk Junz Wong menggesa negeri itu menangani masalah air semasa dengan segera, kerana rakyat berhadapan dengan masalah paip kering sehingga isu tekanan air rendah dan tindakannya seperti “menapak ke medan perang.”

Pembelian air minuman botol di Sandakan dihadkan kepada 3 karton untuk setiap pelanggan (Gambar oleh The Star)

Beliau berkata pemberian air botol percuma dan tangki air perlu dihantar segera ke kawasan yang terjejas.

“Kerajaan mesti menyediakan peruntukan bajet untuk membeli tangki air dan air minuman botol bagi kawasan seperti Sandakan, Kota Kinabalu, Tawau, Putatan, Papar dan kawasan lain yang terjejas.

“Mereka semua amat memerlukan bekalan air bersih…ramai orang sedang menderita,” katanya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI