30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaGlobalBekas suami tabur 80,000 syiling sebagai bayaran nafkah terakhir anak, ibu dan...

Bekas suami tabur 80,000 syiling sebagai bayaran nafkah terakhir anak, ibu dan anak perempuan ini bertindak balas dengan cara terbaik

Seorang bapa yang baru bercerai di Virginia menaburkan 80,000 syiling di halaman rumah bekas isterinya dari treler kecil untuk membayar nafkah terakhir buat anak perempuannya dengan cara yang bongkak dan cuba memalukan. 

Sebaliknya dengan kejutan tidak dijangka, ibu dan anak perempuan itu memutuskan untuk bertindak balas secara positif terhadap insiden traumatik itu, apabila mendermakan kesemua wang itu kepada badan amal dan tindakan baik mereka telah menyentuh hati seluruh dunia.

Avery Sanford, remaja yang baru berusia 18 tahun, adalah bekas pelajar Deep Run High School di Richmond. Satu hari, semasa dia masih berada di sekolah, bapanya tiba-tiba muncul di depan rumahnya dengan sebuah SUV. Di belakang kereta itu terdapat sebuah treler kecil yang penuh dengan duit syiling, dan dia perlahan-lahan membuang 80,000 duit syiling di tepi halaman rumah mereka.

Inside Edition / YouTube

Pada mulanya, ibu Avery, Raven Sickal, tidak mengenali siapa lelaki itu dan bergegas keluar untuk bertanya kepadanya apa yang dibuangnya. Menurut WTVR, Raven tidak menyedari lelaki itu adalah bekas suaminya yang menjerit, “Ini adalah bayaran nafkah terakhir anak kamu.”

Apabila Avery pulang dari sekolah, syiling itu masih bersepah di kaki lima jalan. Avery dan ibunya tidak menyangka akan menerima timbunan syiling sebagai bayaran nafkah anak membuatkan kedua-duanya berasa terkejut dan sedih.

Avery selepas itu berkata, “Bapa saya bukan sahaja mahu memalukan ibu, tetapi juga saya dan kakak saya, dan dia tidak memikirkannya sebelum melakukannya, dan tindakannya amat mengecewakan.”

Inside Edition / YouTube

Walau bagaimanapun, mereka tidak bertindak balas dengan kemarahan, sebaliknya ibu dan anak perempuan ini dengan pantas memutuskan untuk mendermakan kesemua wang itu kepada badan amal dikenali Safe Harbor, yang bertujuan untuk membantu mangsa keganasan rumah tangga, penderaan seksual dan pemerdagangan manusia yang terselamat di kawasan mereka.

“Ia luar biasa,” kata pengarah eksekutif Safe Harbor Cathy Easter kepada Inside Edition. “Mereka tidak dikalahkan oleh tindakan berniat jahat ini, tetapi mereka bersatu dengan memutuskan untuk meneruskan tindakan mulia dan kasih sayang.”

Cathy menambah kakitangannya amat ‘bersyukur’ apabila pasangan ibu dan anak perempuan itu menghubungi mereka. Tanpa disangka, sebaik sahaja berita itu menjadi tular, lebih ramai orang dari seluruh dunia telah mendapat inspirasi dengan perbuatan baik mereka lalu menyumbang kepada organisasi itu.

Agensi itu mendedahkan mereka dengan segera menerima sumbangan derma lebih AS$47,000 (RM209,000) daripada orang ramai.

Inside Edition / YouTube

Berita itu sungguh menggembirakan pasangan ibu dan anak ini apabila tindak balas positif mereka telah berjaya memberi impak yang begitu besar. “Sumbangan wang ini kepada ibu dan anak-anak yang memerlukan, saya rasa ia benar-benar membawa sesuatu yang positif di sebalik tindakan berniat jahat ini,” kata Avery.

Avery Sanford yang bakal menuntut di Kolej Teknologi Virginia, mengakui dia sudah lama tidak bercakap dengan bapanya dan tidak berminat untuk terus berhubung dengan orang yang tidak menghormati ibu mereka dengan berkata, ”Tidak kira mereka itu masih muda atau tua, tindakan ibu bapa sentiasa memberi kesan kepada anak-anak.”

WTVR juga menghubungi bapa Avery melalui telefon. Dia mendakwa tindakannya pada hari itu adalah “hasil daripada kekecewaan terkumpul selama 18 tahun.” Dia juga berkata perkara terakhir yang dia mahu lakukan adalah untuk terus mengasingkan dirinya dan menyatakan pendirian berkenaan hubungan dengan anak perempuannya.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI