29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaGlobalBayi usia 38 hari meninggal dunia dipercayai terkejut mendengar bunyi letupan mercun

Bayi usia 38 hari meninggal dunia dipercayai terkejut mendengar bunyi letupan mercun

Seorang bayi perempuan berusia 38 hari dari Gresik, Indonesia dilaporkan meninggal dunia kerana terkejut mendengar bunyi letupan mercun. 

Mangsa merupakan anak kedua kepada pasangan suami isteri, Nur Hasim dan Nur Faizah, yang menetap di Jatirembe, Benjeng, Gresik. 

Menurut laporan Detik, ibu saudara bayi itu yang dikenali Nufus berkata, mangsa yang mengalami kejutan teruk dikejarkan ke hospital dan menerima rawatan di wad selama enam hari. Pada jam 10 pagi Khamis, 27 April 2023, mangsa disahkan meninggal dunia. 

Gambar Hiasan / Pixabay

Nufus percaya anak saudaranya meninggal dunia kerana terkejut mendengar bunyi letupan mercun yang dimain oleh jirannya pada malam hari raya pertama, jam tujuh malam. 

“Sebelum itu, mangsa bersama ibu bapanya sedang berehat di bilik dan dikejutkan dengan bunyi kuat letupan mercun yang dimain oleh jiran. 

“Mangsa terkejut dan mata kanannya tertutup dengan lidahnya terbalik ke atas sebelum menangis. Ibunya kemudian memberikan susu, tetapi gagal kerana lidah mangsa terbalik ke bahagian atas. 

“Bimbang melihat keadaan anak, mereka kemudian membawanya ke klinik sebelum dirujuk ke hospital di daerah lain. Disebabkan kekurangan peralatan, mangsa sekali lagi dirujuk ke hospital kedua dan terus ditahan di unit rawatan insentif (ICU). Di situ, anak saudara saya koma beberapa hari,” katanya. 

Gambar Hiasan / Pixabay

Keputusan CT scan mendapati pembuluh darah di bahagian otak mangsa telah pecah yang mungkin berpunca daripada hentakan kuat. Namun, perkara itu dinafikan oleh ibu bapa mangsa. 

Menjelaskan lebih lanjut, doktor berkata, pembuluh darah juga boleh pecah disebabkan oleh rasa terkejut yang luar biasa. 

Selepas enam hari menerima rawatan, doktor mengesahkan bayi perempuan berusia 38 hari itu telah meninggal dunia.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI