31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaMalaysia berdepan gelombang baharu COVID-19 apabila lebih ramai dimasukkan ke hospital

Malaysia berdepan gelombang baharu COVID-19 apabila lebih ramai dimasukkan ke hospital

KUALA LUMPUR – Malaysia berdepan gelombang baharu kes COVID-19 yang menyaksikan kit ujian pantas semakin berkurangan di pasaran, lebih ramai dimasukkan ke hospital, dan pakar menasihati orang ramai supaya mengelak daripada berada tempat yang sesak.

Hanya beberapa bulan lalu, kit ujian COVID-19 tersedia, tetapi beberapa farmasi di Kuala Lumpur dan Selangor kini kehabisan stok ekoran kes terus meningkat selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri, lapor media Singapura, The Straits Times.

Salah seorang pesakit memberitahu dia menghubungi beberapa farmasi untuk mencari kit ujian pantas (RTK) dan oximeter, hanya untuk diberitahu ia kehabisan stok.

Gambar AFP

Data Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) menunjukkan kes meningkat 0.6 peratus kepada 9,780, dan kemasukan ke hospital meningkat sebanyak 9.2 peratus kepada 3,381 dalam tempoh 14 hari hingga 29 April. Kes yang disahkan setiap hari pada 29 April berjumlah 1,050. Kematian yang disebabkan oleh COVID-19 telah meningkat sebanyak 25 peratus.

Pakar percaya kemungkinan dengan terdapat kes yang kurang dilaporkan. Mereka yang asimtomatik atau mengalami simptom ringan mungkin tidak memaklumkan kepada pihak berkuasa melalui aplikasi penjejakan MySejahtera.

Hospital kerajaan melaporkan kadar kemasukan hospital semasa sebanyak 70.3 peratus, berbanding 50 peratus pada 22 April. Katil di unit rawatan rapi adalah 67 peratus diduduki. Beberapa hospital swasta, termasuk Hospital Gleneagles Kuala Lumpur dan Pusat Perubatan Prince Court, penuh pada Rabu, 3 Mei dan tidak lagi menerima lebih banyak pesakit COVID-19.

Kementerian Kesihatan Malaysia dalam ciapannya memberi peringatan pada hari Rabu bahawa mereka yang diuji positif mesti menjalani kuarantin diri wajib di rumah selama tujuh hari. Perlepasan awal mungkin dibenarkan dengan ujian negatif yang diawasi oleh pengamal perubatan bermula hari keempat jangkitan.

Profesor Madya Chee Hui Yee, pakar virologi dari Universiti Putra Malaysia memberitahu Malaysia kini sedang menghadapi gelombang baharu pandemik akibat musim perayaan. Sambutan Hari Raya Aidilfitri adalah yang pertama sejak Malaysia menarik balik peraturan pemakaian wajib pelitup muka dengan beberapa pengecualian pada September 2022, di samping ramai yang pulang ke kampung halaman atau bercuti.

Walaupun tidak ada peningkatan yang besar dalam kes yang teruk dan “keadaan boleh diurus”, Prof Chee menasihatkan orang ramai untuk “bersedia menghadapi yang terburuk”. “Dapatkan ujian jika mempunyai simptom dan asingkan diri jika anda positif, pakai pelitup muka jika ada simptom, dan elakkan bercampur dengan orang lain dan elakkan pergi ke tempat yang sesak.”

Beliau berkata beberapa pakar telah mencadangkan ujian kendiri sebelum kembali ke sekolah selepas sambutan Hari Raya, yang boleh menyumbang kepada kekurangan kit ujian pantas (RTK).

Profesor Awang Bulgiba Awang Mahmud, Pengerusi Pasukan Petugas Analisis dan Strategi Epidemiologi COVID-19, berkata kadar ujian COVID-19 kembali positif adalah “sangat tinggi”, berdasarkan data ujian yang dilakukan pada 22 April.

“Terdapat 562 kes daripada 2,503 ujian yang dijalankan pada hari itu sahaja. Itu kelihatan seperti kadar positif ujian sebanyak 22.4 peratus. Saya mengesyaki bahawa 562 kes itu adalah sesuatu yang amat dipandang remeh,” katanya.

Prof Awang menambah data terkini mengenai kes baharu adalah dari 29 April, tetapi tiada data ujian yang sepadan. Kementerian Kesihatan Malaysia mengeluarkan data hanya sekali seminggu, tetapi walaupun terdapat data mengenai jangkitan baharu, tiada data mengenai ujian sejak 22 April.

“Jadi saya tertanya-tanya bagaimanakah kadar positif ujian dan sejauh mana kita memandang rendah bilangan jangkitan baharu,” kata Prof Awang.

Malaysia menghadapi gelombang maut pada pertengahan 2021 yang dicetuskan oleh varian Delta yang menyaksikan banyak hospital kehabisan bekalan oksigen dan katil. Bulan Ogos tahun itu menyaksikan 632,982 jangkitan, dengan kes harian kerap melebihi 20,000. Malaysia melaporkan 7,640 kematian berkaitan COVID-19 pada bulan yang sama, hampir dua kali ganda daripada 3,854 yang dicatatkan pada Julai 2021.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI