29.7 C
Kuala Lumpur
Friday, July 12, 2024
UtamaGaya Hidup"Bukan angkara anak-anak!" Pemilik dedah perkara sebenar berlaku di sebalik gambar tular...

“Bukan angkara anak-anak!” Pemilik dedah perkara sebenar berlaku di sebalik gambar tular kabinet kaca pamer ‘figurine’ yang pecah

Sejak beberapa hari lalu, gambar tular yang menunjukkan kabinet kaca pecah mempamerkan patung mainan yang rosak heboh diperkatakan di media sosial, dengan kebanyakan laman Facebook awam berkongsi semula kandungan itu.

Ramai yang mendakwa kerosakan itu dilakukan oleh kanak-kanak yang mengunjungi rumah terbuka Hari Raya.

Facebook

Namun, semua itu adalah salah faham, menurut tuan punya gambar asal yang memuat naik gambar tersebut.

Setakat 2 Mei, pemilik gambar tersebut, Nadzrin tampil memberitahu perkara sebenar kepada WOB untuk menjelaskan apa yang berlaku.

Katanya, tiada kanak-kanak terlibat dalam kerosakan itu, dan ia tidak berlaku semasa rumah terbuka Hari Raya. Kabinet kaca itu berkecai dan rosak dengan sendirinya kerana pemilik tersilap memasang bahagian dengan baik di tempat yang betul.

Menurutnya, gambar itu pada asalnya dikongsi dalam kumpulan Facebook peribadi “Malaysian Toys Club” untuk mencari jawapan mengapa kabinet kaca itu berkecai dengan sendirinya.

Facebook

“Saya kongsikan gambar pada hari raya ke-6. Keesokan harinya, apa yang mengejutkan saya, ia menjadi tular dengan kapsyen yang berbeza sama sekali,” jelas Nadzrin.

Kapsyen itu berbunyi, “Air mata Syawal.. Cuma nak pesan, bila datang rumah orang tu, sila pantau anak kita jangan biar tangan mereka gatal pegang sana sini. Kalau tak, inilah akibatnya. Koleksi mainan banyak yang patah..” 

Yang telah menimbulkan pelbagai reaksi netizen untuk menyalahkan ibu bapa dan anak-anak, tanpa mereka menyelidiki perkara sebenar terlebih dahulu.

Nadzrin turut berkata, dia telah menghubungi laman Facebook yang berkongsi gambar itu dengan kapsyen mengelirukan, namun setakat ini, dia masih belum menerima sebarang maklum balas daripada mereka. Nadzrin turut berkongsi tangkap layar kapsyennya yang asal.

Tangkap Layar / WOB

“Air mata Syawal. Hero harus tenang.”

“Para netizen cepat menyalahkan ibu bapa dan anak-anak walaupun bukan itu perkara sebenar yang berlaku,” katanya kesal.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI