30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaNasional“Saya seolah-olah berada di negara maju,” Tun M dan isteri menaiki MRT...

“Saya seolah-olah berada di negara maju,” Tun M dan isteri menaiki MRT Laluan Putrajaya kagum dengan kemudahan disediakan

Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad memuji infrastruktur dan kemudahan yang disediakan oleh perkhidmatan Transit Aliran Massa (MRT).

Tun Dr Mahathir dan isteri, Tun Dr Siti Hasmah Mohd Ali, mencuba sendiri pengalaman menggunakan perkhidmatan MRT, dan berkata kemudahan yang disediakan adalah terbaik dan setanding dengan negara maju lain.

@chedetofficial/Twitter

“Secara umum, saya seolah-olah berada di negara maju. Keseluruhan perjalanan dan kemudahan yang disediakan kepada pelanggan juga bagus. Stesen ini juga agak besar dan dilengkapi sepenuhnya dengan lif dan eskalator.

“Saya percaya kemudahan rel ini akan disambut baik oleh rakyat jika mereka tidak mengendahkan kosnya yang tinggi.

“Tahniah kepada pengurusan MRT Sungai Buloh – Putrajaya,” katanya menerusi akaun Twitter.

Menurut Tun Mahathir, beliau dan Tun Dr Siti Hasmah disambut kakitangan yang turut menemaninya dalam perjalanan menaiki MRT.

@chedetofficial/Twitter

“Pada hari raya ketiga, saya dan isteri bersama rakan-rakan memutuskan untuk mencuba MRT dari Sungai Buloh ke Putrajaya,” dalam ciapannya di Twitter.

“Kakitangan MRT mengalu-alukan kehadiran kami. Mereka bersama kami sepanjang perjalanan. Ini memberi saya peluang untuk bertanya beberapa soalan mengenai prestasi MRT,” tambahnya.

Perkhidmatan MRT Putrajaya Laluan Fasa Dua (MRT2) mula beroperasi sepenuhnya pada 16 Mac lalu untuk memudahkan pengguna berulang-alik dari pusat bandar ke Putrajaya.

@chedetofficial/Twitter

Sebelum ini, Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) berkata laluan sepanjang 57.7 kilometer itu dilengkapi 36 stesen iaitu 27 stesen bertingkat dan sembilan stesen bawah tanah yang dihubungkan dengan lapan stesen yang membolehkan pengguna bertukar ke monorel, Transit Aliran Ringan (LRT) dan juga perkhidmatan KTM Komuter.

MRT Laluan Putrajaya dibangunkan dengan kos RM30.53 bilion, dan melalui kawasan padat penduduk seperti Bandar Sri Damansara, Kepong, Batu, Jalan Sultan Azlan Shah, Jalan Tun Razak, Persiaran KLCC, Kuchai Lama, Seri Kembangan, Cyberjaya dan Putrajaya.

Perkhidmatan MRT dari stesen Kwasa Damansara ke Putrajaya Sentral, dikendalikan oleh anak syarikat Prasarana, Rapid Rail Sdn Bhd (Rapid Rail), yang menggunakan 49 tren empat gerabak, dengan kapasiti 1,200 orang.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI