26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGlobalDua individu ditahan FBI atas kesalahan mengendalikan balai polis rahsia bagi pihak...

Dua individu ditahan FBI atas kesalahan mengendalikan balai polis rahsia bagi pihak PKC di New York

NEW YORK – FBI menahan dua individu pada 17 April lalu atas tuduhan mengendalikan balai polis rahsia di New York City bagi pihak rejim China, menurut Jabatan Kehakiman Amerika Syarikat (DOJ).

Kedua-duanya, Lu Jianwang, 61, dan Chen Jinping, 59, berkonspirasi untuk bekerja sebagai ejen Parti Komunis China (PKC) dan menerima arahan daripada rejim untuk menjejaki dan menutup mulut penentang China yang tinggal di Amerika Syarikat, menurut pendakwa raya. 

Balai polis itu dipercayai salah satu daripada lebih 100 balai luar negara yang dikendalikan oleh rejim China di 53 negara, menurut Safeguard Defenders, sebuah badan bukan berasas keuntungan yang berpangkalan di Sepanyol.

Gambar oleh Samira Bouaou / The Epoch Times

Usaha itu mendedahkan pencabulan besar terhadap kedaulatan Amerika Syarikat oleh PKC dan pelanggaran undang-undang antarabangsa secara terang-terangan, menurut Peguam Daerah A.S Breon Peace.

“Pendakwaan ini mendedahkan pencabulan terang-terangan kerajaan China terhadap kedaulatan negara kami dengan menubuhkan balai polis rahsia di tengah-tengah New York City,” kata Peace pada sidang akhbar di Brooklyn.

“Bayangkan NYPD membuka balai polis rahsia yang tidak diisytiharkan di Beijing,” katanya.

Peace berkata kedua-dua defendan menubuhkan balai polis rahsia di New York atas arahan PKC dan menjalankan skim penindasan transnasional dengan koordianasi bersama Kementerian Keselamatan Awam rejim.

Selain itu, katanya, tertuduh berusaha untuk memusnahkan bukti konspirasi apabila mereka mengetahui FBI sedang menyiasat tapak tersebut.

Gambar oleh Samira Bouaou / The Epoch Times

“Seperti yang didakwa, defendan diarahkan untuk melakukan bidaan [China], termasuk membantu mencari penentang China yang tinggal di Amerika Syarikat, dan menghalang siasatan kami dengan memadamkan komunikasi mereka dengan pegawai Kementerian Keselamatan Awam China,” kata Peace.

Sebagai tambahan kepada tuduhan konspirasi dan menghalang keadilan, dokumen mahkamah mendakwa Lu telah menjalankan kerja untuk rejim PKC di Amerika Syarikat sejak sekurang-kurangnya 2015.

Siasatan mendapati Lu mempunyai “hubungan kepercayaan yang telah lama terjalin” dengan pihak berkuasa China, menurut aduan itu.

Semasa lawatan Xi Jinping ke Amerika Syarikat pada 2015, Lu telah diminta untuk menganjurkan bantahan balas terhadap demonstrasi daripada kumpulan rohani Falun Gong, yang telah dianiaya dengan teruk di China sejak 1999.

Konsulat China di New York mengarahkan Lu untuk menerbitkan bahan dalam akhbar yang menyasarkan Falun Gong, yang didakwanya tidak melakukannya. Tetapi Lu berkata dia membantu membawa ahli dari persatuannya menaiki bas ke Washington.

“Setiap ahli persatuan akan menerima AS$60 daripada konsulat. Setiap bas akan mempunyai titik perhubungan yang akan dibayar secara tunai daripada Konsulat,” katanya kepada penyiasat, dalam aduan itu. “Orang ramai bukan sahaja datang dari New York tetapi juga dari Philadelphia. Beberapa ratus orang akan ke sana setiap kali.”

Lu menerima plak daripada rejim sebagai tanda terima kasih atas usahanya, menurut pemfailan negeri.

YouTube

Kemudian, Lu membantu menyelaraskan ancaman keganasan terhadap seorang pembangkang China dan keluarga pembangkang, dalam usaha untuk memaksa orang itu pulang ke China untuk ditangkap oleh pihak berkuasa PKC, menurut dokumen mahkamah.

Lu juga mengupah ejen lain melalui balai polis rahsia untuk “menjejaki seorang warga A.S. di bumi A.S.” dan mendiamkan mereka bagi pihak rejim untuk “melindungi pandangan dunianya yang autoritarian,” kata Peace.

Dengan “menyasarkan ahli diaspora Cina” melalui penggunaan haram balai polis rahsia, kedua-duanya “berulang kali dan terang-terangan melanggar kedaulatan negara kami,” kata Peace.

Dalam dua kes berasingan, DOJ mengumumkan bahawa pihak mereka telah mendakwa 40 pegawai dan polis China kerana menjalankan kempen gangguan yang diselaraskan terhadap rakyat China yang tinggal di New York City dan tempat lain di Amerika Syarikat. Kesemua defendan yang didakwa dalam kes tersebut kini menetap di China.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI