25.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, December 3, 2023
UtamaGlobalRibut geomagnet kuat cetus pemandangan aurora menakjubkan, lelaki ini bertuah merakamnya dalam...

Ribut geomagnet kuat cetus pemandangan aurora menakjubkan, lelaki ini bertuah merakamnya dalam penerbangan

Seorang jurugambar telah berjaya merakam video menakjubkan aurora borealis atau cahaya utara yang dicetuskan oleh ribut geomagnet semasa beliau terbang ke Fairbanks di Alaska. 

Suatu pengalaman yang menarik lagi unik semasa anda menaiki kapal terbang apabila jurugambar itu, Moharnab Saikia berjaya merakam aurora.

Semasa terbang dari Seattle ke Fairbanks di Alaska, Saikia terlihat cahaya utara menakjubkan yang dicetuskan oleh ribut geomagnet terkuat dalam tempoh 6 tahun. 

Newsweek melaporkan jurugambar itu berkata, “Saya tahu tentang ramalan aurora minggu itu, tetapi juga tahu bahawa kekuatan sebenar boleh berbeza-beza dalam realiti kerana saya telah mencuba beberapa kali di Washington untuk merakam aurora tetapi gagal.”

Saikia berkata, “Pada mulanya cahaya itu agak samar dan saya hanya menyangka ia adalah cahaya udara. Tetapi saya memutuskan untuk mengeluarkan kamera dan mengambil gambar dedahan cahaya yang lama dan melihat warna hijau pudar. Apa lagi, saya sangat teruja.”

Jurugambar itu menyiarkan video yang sama di akaun Instagramnya dengan kapsyen, “Magis setinggi langit menyaksikan keindahan ini, pernahkah anda? Kongsi cerita anda!”

Saikia seterusnya memaklumkan yang beliau mengambil beberapa gambar langit menggunakan ‘intervalometer’ dan kemudian merangkum semua imej untuk mencipta selang masa, lalu berkongsi keterujaannya menyaksikan Aurora Borealis.

Bagaimana Aurora Borealis atau Cahaya Utara terjadi?

Instagram

Aurora Borealis, sebenarnya disebabkan oleh Matahari. “Matahari menghantar bukan sahaja haba dan cahaya, ia juga menghantar banyak tenaga lain dan zarah kecil ke arah kita. Medan magnet pelindung di sekeliling Bumi melindungi kita daripada kebanyakan tenaga dan zarah, dan kita tidak menyedarinya,” jelas NASA.

NASA juga menjelaskan matahari tidak menghantar jumlah tenaga yang sama sepanjang masa. Terdapat aliran angin suria yang berterusan dan terdapat juga ribut suria. Semasa satu jenis ribut suria yang dipanggil lonjakan jisim koronal, matahari menyemburkan gelembung besar gas elektrik yang boleh bergerak melalui angkasa dengan kelajuan tinggi. Apabila ribut suria datang ke arah kita, beberapa tenaga dan zarah kecil boleh bergerak menuruni garis medan magnet di kutub utara dan selatan ke atmosfera Bumi.

Di sana, zarah-zarah berinteraksi dengan gas di atmosfera dan menghasilkan paparan cahaya yang indah di langit. Oksigen mengeluarkan cahaya hijau dan merah. Nitrogen bersinar biru dan ungu, membentuk apa yang dipanggil aurora indah mempesonakan.

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI