26 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaBerita UtamaKisah ibu tunggal yang terpaksa bekerja dan membiarkan anak sulung berusia 8...

Kisah ibu tunggal yang terpaksa bekerja dan membiarkan anak sulung berusia 8 tahun menjaga 4 orang adik-beradiknya raih simpati ramai warganet

Setiap insan di dunia ini mempunyai ujian masing-masing yang pelbagai. Ada antaranya yang menjalani ujian yang terlalu susah, ada antaranya yang sederhana, dan ada antaranya yang jarang sekali ditimpa ujian. Walau bagaimanapun, kita seharusnya percaya bahawa setiap satu ujian dan musibah yang melanda diri kita itu pasti mempunyai jalan keluar, dan untuk itu kita harus berusaha.

Gambar hiasan. (Juliane Liebermann)

Baru-baru ini, seorang cikgu sekolah rendah ada memuat naik kisah sayu yang disaksikannya sendiri mengenai salah seorang anak muridnya bernama Aisyah yang berusia 8 tahun. Walaupun umur Aisyah masih kecil, tetapi menurut cikgu berkenaan, budak perempuan itu sudah dipertanggungjawabkan untuk menjaga empat orang adik-beradiknya ketika ibunya sedang bekerja di sebuah pasaraya.

Tambah cikgu berkenaan, keadaan keluarga Aisyah bertambah rumit apabila ibu bapa Aisyah terpaksa bercerai dan bapanya kini sudah menghilangkan diri, meninggalkan si kecil itu bersama empat orang adik-beradiknya, dan bergantung sepenuhnya kepada si ibu. Kisah keluarga ini diceritakan semula oleh cikgu berkenaan seperti yang berikut:

“Balik dari sekolah tadi, saya singgah sebentar di pasaraya untuk memberi sedikit barang. Tetapi, sebaik sahaja saya turun dari kereta, saya terdengar tangisan kanak-kanak yang sangat kuat dari arah pintu rumah kedai bersebelahan dengan pasaraya tersebut. Saya segera mencari dari mana datangnya suara tangisan tadi.

“Saya menuju ke pintu besi di sebelah pasaraya yang mempunyai tangga untuk ke rumah kedai di bahagian atas deretan kedai. Sebaik menjengah ke satu celahan pagar besi, kelihatan seorang kanak-kanak perempuan sedang menangis seorang diri.

Ct Kitchen

“Dengan berpakaian agak comot, dia terus menangis walaupun saya cuba (untuk) memujuk dari pintu pagar besi yang berkunci. (Saya) berasa sedih melihat dia menangis keseorangan di situ. Dalam hati saya terdetik, ‘mesti ini adik kepada Aisyah,’ tulis cikgu itu membuka cerita.

Kerana tidak berjaya memujuk si kecil yang sedang menangis, cikgu tersebut terus masuk ke dalam pasaraya untuk mencari ibu kanak-kanak berkenaan yang dilihat sedang menyusun barang di atas rak.

“Shima, anak awak ke (yang) menangis di tangga bawah itu?” soal cikgu.

“Ya, cikgu. Dia memang begitu. Tak ‘makan’ pujukan,” jawab ibu muda berkenaan.

Tidak mahu berputus asa, cikgu itu terus bertanya tentang latar belakang budak kecil yang menangis itu.

“Dia anak yang ke berapa?”

“Yang ketiga, cikgu. Cikgu jangan risau, dia memang begitu,” balas Shima kepada cikgu berkenaan.

Selesai perbualan kecil tadi, cikgu itu seterusnya memutuskan untuk segera membeli barang dan berlalu dari pasaraya itu untuk mengambil anaknya dari sekolah pula.

Walau bagaimanapun, apabila keluar dari pasaraya, suara kanak-kanak tadi tidak lagi kedengaran.

Risau tentang apa-apa yang mungkin berlaku, cikgu itu sekali lagi pergi menjenguk ruangan yang sama dan mendapati bahawa kanak-kanak itu sudah tertidur kerana kepenatan setelah menangis sekuat hatinya.

Ct Kitchen

“Hati saya meruntun setelah melihat keadaan kanak-kanak itu yang tidak terurus,” tulisnya sayu.

Kemudian, cikgu berkenaan pergi semula menemui Shima, ibu kanak-kanak itu tadi untuk memberitahu tentang anaknya yang sudah tertidur di tangga tanpa sehelai kain pelapik pun.

“Shima, anak awak dah tertidur,” kata cikgu itu ketika mendekati Shima.

“Tak mengapa, cikgu. Biarkan dahulu. Nanti selepas saya habis bekerja saya akan pergi mengangkatnya. Kakaknya, si Aisyah tak cukup kuat untuk mengangkat adiknya untuk menaiki tangga ke atas,” jawab ibu kanak-kanak itu dengan sopan.

Walau bagaimanapun, jawapan daripada Shima membuatkan cikgu berkenaan berasa tidak senang hati. Kerana menurutnya, mana mungkin Aisyah berupaya untuk mengangkat adiknya. 

Bercerita tentang personaliti anak muridnya itu, Aisyah merupakan seorang pelajar yang sangat rajin menyiapkan semua tugasan yang diberi, tetapi dalam masa yang sama, dia sangat pendiam dan pasif di sekolah. Selain itu, Aisyah juga sering tertidur di dalam kelas, mungkin kerana terlalu penat dengan tugasan di rumah yang terpaksa menjaga adik-beradiknya sepanjang ketiadaan ibunya.

Ct Kitchen

“Aisyah adalah salah seorang anak murid saya. Dia merupakan kakak sulung kepada budak perempuan yang menangis di tangga sebelum itu. Aisyah baru berumur 8 tahun, (tetapi dia) sudah memikul tanggungjawab yang berat iaitu menjaga adik-adiknya termasuk menguruskan adiknya yang masih bayi.

“Sedangkan ibunya pula sibuk bekerja mencari wang untuk menyara kehidupan mereka 6 beranak,” luah cikgu itu.

Gambar hiasan. (James Besser)

Di akhir kiriman, cikgu itu turut meluahkan rasa sedihnya kerana terpaksa menjadi saksi kehidupan salah seorang anak muridnya yang kesusahan walaupun masih kecil. Justeru, dia meminta bantuan dari orang ramai sekiranya ada yang boleh memberi tunjuk ajar kepadanya untuk mendapatkan bantuan kewangan dari badan seperti Baitulmal dan Zakat khas untuk meringankan beban keluarga Aisyah yang dalam kesusahan ini.

Sehingga entri ini ditulis, kiriman oleh akaun Ct Kichen ini telahpun mendapat sehingga lebih dari 8,600 kongsian, lebih dari 6,600 reaksi dan 71 komen.

Kemaskini terbaharu dari cikgu ini turut memaklumkan bahawa asbab kirimannya yang mendapat perhatian ramai, kini dia telahpun dihubungi oleh pihak Majlis Agama Islam Negeri Johor untuk penyampaian bantuan zakat kepada keluarga Aisyah, mendapat bantuan perkhidmatan peguam secara percuma bagi menyelesaikan kes penceraian ibu bapa Aisyah dan dia juga telah menyampaikan beberapa sumbangan orang ramai kepada Shima, ibu Aisyah untuk bantuan hidup seharian dan sumbangan untuk persiapan sambutan Hari Raya Aidilfitri yang akan datang.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI