30.5 C
Kuala Lumpur
Sunday, July 14, 2024
UtamaInspirasi7 rakan abadikan kenangan manis beli rumah RM2.6 juta sempena ulang tahun...

7 rakan abadikan kenangan manis beli rumah RM2.6 juta sempena ulang tahun ke-10 persahabatan untuk habiskan hari persaraan bersama

Kita sering mendengar kisah cinta sejati, tetapi mungkin tidak pernah mendengar kisah persahabatan sejati.

Apabila menemui rakan baik yang boleh dipercayai melalui kesusahan dan kebahagiaan bersama, anda mungkin mahu membeli rumah dan tinggal bersama mereka selama-lamanya, seperti sekumpulan sahabat baik dari Guangzhou, China ini.

Persahabatan menjadi erat sejak mereka mula bekerja di sebuah syarikat akhbar yang sama bertahun-tahun lalu.

Yitiao

Tujuh wanita ini telah mengenali antara satu sama lain selama lebih 10 tahun.

Yitiao

Menurut Ettoday, salah seorang rakan itu yang bernama Jin Du memberitahu tujuh daripada mereka menjadi rapat dengan cepat kerana mereka semua datang dari latar belakang yang sama—mereka gemar membincangkan kuantum mekanik dan misteri alam semesta, topik ilmiah yang bukannya bergosip apabila menghabiskan masa bersama.

“Pada masa itu, kami sering ketawa dan bergurau bahawa apabila meningkat usia tua, kami akan mencari rumah yang dikelilingi oleh alam semula jadi dan bersara di sana bersama-sama 20 tahun kemudian,” kata Jin Du.

Walaupun ada antara mereka yang berhijrah ke negara lain, berkahwin dan memulakan perniagaan sendiri, kesemua mereka tetap berhubung. Apabila mereka bertemu pada tahun 2018 untuk ulang tahun persahabatan mereka yang ke-10 di Beijing, perkara yang mereka anggap hanya gurauan menjadi kenyataan apabila salah seorang menyebut tentang persaraan.

Yitiao

Ini membawa mereka kembali kepada janji yang pernah dibuat untuk membeli dan memiliki rumah persaraan bersama. Untuk ini, Jin Du menyebut adalah lebih baik jika rancangan itu dilaksanakan sekarang dan bukannya 20 tahun kemudian. Justeru, mereka mula mencari rumah yang sesuai dengan keperluan usia tua.

Selepas melihat lebih daripada 20 rumah, mereka mendapati kediaman impian mereka terletak sejam dari pusat bandar Guangzhou.

Yitiao

Tempat itu juga dikelilingi oleh alam semula jadi yang indah—sama seperti yang mereka impikan!

Yitiao

Rumah tiga tingkat itu dilengkapi dengan bilik berkaca yang boleh melihat pemandangan indah di luar.

Yitiao

Ruang minum teh menghadap pemandangan terbentang kehijauan.

Yitiao

Ia juga mempunyai dapur terbuka yang cantik.

Yitiao

Termasuk ruang makan yang besar.

Yitiao

Rumah ini berharga RMB 4 juta (sekitar RM2.6 juta).

Looker News

Apa yang lebih hebat, kumpulan kawan baik ini juga membuat rancangan jangka panjang di mana setiap daripada mereka perlu menguasai kemahiran tertentu seperti menanam sayur-sayuran, memasak dan bermain piano supaya mereka boleh menikmati kehidupan yang menyenangkan bersama.

Mereka juga tidak ketinggalan mengatur tugasan yang sewajarnya di kalangan mereka untuk mengelakkan sebarang pertengkaran di masa hadapan atau meninggalkan bebanan antara satu sama lain.

Yitiao

“Ramai menyimpan impian dengan mengatakan mereka ingin membeli rumah untuk didiami bersama rakan-rakan tetapi berapa ramai yang benar-benar dapat melakukannya?” soal Jin Du.

Yitiao

Kami telah mengatur persaraan sejak 20 tahun dan ini adalah perkara paling bermakna yang kami berjaya lakukan pada tahun ini,” kata Jin Du.

Wanita-wanita ini juga menyebut mereka akan berkumpul di sini pada musim perayaan dan meraikan hari-hari istimewa bersama-sama.

Yitioa

Mereka juga akan membawa keluarga masing-masing bersama supaya mereka boleh menjalin hubungan yang baik antara satu sama lain.

Yitiao

Rumah itu agak besar dan selesa.

Beginilah rupa salah satu bilik tidur di dalam rumah.

Yitiao

Ketika ini, mereka masih mempunyai kehidupan sendiri dan bersetuju untuk menyewakan rumah tersebut sebagai inap desa sebelum mereka semua bersara di sana.

Kisah persahabatan yang begitu indah!

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI