27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaBerita UtamaRemaja lelaki sunting sendiri resit pembayaran aplikasi dompet dalam talian bernilai RM94

Remaja lelaki sunting sendiri resit pembayaran aplikasi dompet dalam talian bernilai RM94

JOHOR BAHRU – Seorang remaja lelaki baru-baru ini ditularkan di media sosial Facebook oleh akaun rasmi kafe Moody Cow cawangan Paradigm Mall di sini kerana dipercayai menipu dengan menyunting sendiri resit bayaran ketika pembayaran dilakukan. 

Moody Cow cawangan Paradigm Mall

Menurut kenyataan kafe berkenaan, insiden itu berlaku pada 12 April 2023 jam 12:39 tengah hari dan amaun yang terlibat adalah sebanyak RM94. Dakwaan penipuan ini seterusnya lebih kuat dipercayai selepas pihak kafe meneliti sendiri rakaman kamera litar tertutup di kafe berkenaan yang marakam dua sisi pelanggan berkenaan semasa insiden itu berlaku. Menerusi rakaman, jelas dapat dilihat bahawa pelanggan itu pada mulanya ‘cuba’ untuk membayar makanan yang dibeli di kaunter pembayaran tetapi pembayaran itu tidak berjaya kerana didakwa berlakunya masalah talian yang lambat.

Seterusnya, lelaki itu sekali lagi ‘mencuba’ untuk membayar tetapi dapat dilihat bahawa pada masa itu, dia sedang berusaha menyunting amaun dan butiran yang selalunya tercatat pada resit pembayaran aplikasi dompet dalam talian berkenaan. Disamping itu, kelihatan seperti ‘resit kosong’ dengan beberapa butiran yang tidak terlalu jelas berkaitan dengan transaksi semasa juga telah sedia ada dalam telefon bimbitnya dan dia hanya perlu menyunting sedikit bahagian sahaja dalam resit itu untuk kelihatan seperti resit semasa yang sebenar.

Moody Cow cawangan Paradigm Mall

Kafe itu bagaimanapun hanya menyedari tentang penipuan ini selepas satu jam dari masa insiden berlaku kerana juruwang yang bertugas berasa pelik kerana amaun yang ‘dibayar’ masih belum diterima. Selepas disemak, barulah pihak kafe menyedari bahawa mereka telah ditipu dan dengan segera pihak kafe cawangan ini melaporkannya pada ibu pejabat urusan kafe berkenaan.

Pihak kafe selepas perbincangan kemudiannya memutuskan untuk memberi peluang kepada pelanggan tersebut untuk tampil ke cawangan yang sama dalam masa 48 jam atau jika tiada apa-apa bayaran diterima, kes ini akan dilaporkan ke pihak berkuasa.

“Sila tampil semula ke kafe untuk membayar amaun penuh dalam masa 48 jam, atau anda akan berdepan dengan pihak polis,” tulis kapsyen kiriman berkenaan.

Sementara itu, Encik Wu, pemilik kafe Moody Cow dalam temubualnya dengan China Press menyatakan bahawa selepas kiriman itu dimuatnaik, pelanggan yang disyaki berkenaan ada menghubungi pihaknya untuk menyatakan rasa tidak puas hati selepas gambar dan wajahnya didedahkan di media sosial dan turut menafikan dakwaan penipuan tersebut. 

Pihak kafe bagaimanapun menegaskan bahawa walaupun pelanggan itu menyatakan bahawa pembayaran telah dilakukan, tetapi selepas semakan dilakukan, pihak kafe masih juga belum menerima apa-apa bayaran dalam amaun berkenaan. “Pihak tersebut mengatakan bahawa bayaran itu berkemungkinan masih belum dihantar, tetapi kita semua mengetahui dengan jelas selepas menyaksikan rakaman video kamera litar tertutup,” katanya.

Moody Cow cawangan Paradigm Mall

Selepas 13 jam 6 minit dari masa insiden ini berlaku, akhirnya pada 13 April jam 6:45 petang, pihak kafe memuat naik kiriman mengesahkan bahawa pembayaran daripada pelanggan berkenaan telahpun diterima sepenuhnya dan pelanggan itu turut memohon maaf atas kesalahannya. Pihak kafe menerusi kiriman itu juga menjamin bahawa pihaknya tidak lagi akan mencari pelanggan itu dan berharap agar insiden ini dapat memberi pengajaran kepadanya dan kedai-kedai lain untuk sentiasa berwaspada.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI