34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaBerita UtamaLaporan akhir nahas pesawat ‘Double Six’ korbankan Ketua Menteri Sabah dinyahklasifikasi dan...

Laporan akhir nahas pesawat ‘Double Six’ korbankan Ketua Menteri Sabah dinyahklasifikasi dan didedahkan minggu hadapan – PM

PUTRAJAYA – Laporan siasatan akhir berhubung insiden pesawat Sabah Air yang mengorbankan Ketua Menteri Sabah ketika itu Tun Fuad Stephens, empat menteri Sabah dan enam yang lain, yang berlaku 47 tahun lalu akan diturun taraf dan dinyahklasifikasi.

Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata perkara itu diputuskan dalam mesyuarat jemaah menteri selepas mengambil kira pandangan yang dikemukakan rakyat Sabah dan tuntutan dibuat waris insiden pesawat tersebut yang juga digelar ‘Double Six’.

YouTube / The Star

“Laporan ini akan didedahkan kepada umum pada minggu hadapan oleh Kementerian Pengangkutan,” katanya menerusi sidang akhbar selepas mempengerusikan mesyuarat kabinet, di Putrajaya pada 5 April.

Menurutnya, pendedahan laporan itu yang mengikut Seksyen 2C Akta Rasmi 1972 (Akta 1988) adalah selari dengan dasar keterbukaan dan ketelusan yang diamalkan oleh Kerajaan Perpaduan ketika ini.

“Isu itu telah menimbulkan banyak persoalan dan keresahan kerana selepas 47 tahun ada tuntutan daripada rakyat Sabah untuk mengetahui apa hasil daripada pasukan penyiasat berhubung kemalangan tersebut,” katanya.

YouTube / The Star

Tegas beliau, umum terutamanya rakyat Sabah dan waris mangsa berhak mengetahui perincian laporan nahas itu, yang tidak wajar lagi diklasifikasikan di bawah Seksyen 2C Akta Rahsia Rasmi 1972.

Insiden Double Six merupakan nahas pesawat Nomad 9M-ATZ keluaran Australia berlaku pada 6 Jun 1976 di Kota Kinabalu.

Kapal terbang yang dikendalikan oleh Sabah Air dalam perjalanan dari Labuan terhempas di daerah Sembulan ketika menghampiri Lapangan Terbang Antarabangsa Kota Kinabalu.

YouTube / The Star

Selain Tun Fuad, turut terkorban anak sulungnya, Johari Stephens, pengawal peribadi, Koperal Said Mohammad, Menteri Datuk Salleh Sulong, Datuk Peter Mojuntin, Chong Thien Vun, dan penolong menteri Darius Binion.

Selain, Setiausaha Kementerian Kewangan Sabah Datuk Wahid Peter Andau, Pengarah Unit Perancang Ekonomi Sabah Dr Syed Hussein Wafa, Setiausaha Sulit kepada Tengku Razaleigh Hamzah, Isak Atan dan juruterbang, Kapten Gandhi Nathan.

Pada 8 Mac lalu, media melaporkan Mahkamah Tinggi di Sabah memerintahkan Putrajaya mengambil langkah perlu untuk nyah klasifikasi berhubung insiden tersebut.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI