31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaGlobalFenomena ‘Bulan Merah Jambu’ yang dapat disaksikan beberapa negara pada 5 dan...

Fenomena ‘Bulan Merah Jambu’ yang dapat disaksikan beberapa negara pada 5 dan 6 April

Fenomena bulan penuh atau bulan purnama pertama pada musim bunga, ‘Pink Moon’ atau Bulan Merah Jambu akan dapat disaksikan di beberapa negara bermula 5 hingga 6 April.

Di Amerika Syarikat, walaupun bulan tidak akan penuh secara rasmi sehingga 12:34 pagi Khamis, 6 April, ia masih kelihatan penuh apabila ia terbit di atas ufuk timur pada petang Rabu, 5 April.

Bulan merah jambu juga akan kelihatan agak penuh apabila ia terbit pada petang 6 April.

Sekadar Gambar Hiasan / Twitter

Malangnya, kecuali beberapa fenomena atmosfera yang tidak dijangka, bulan tidak akan kelihatan merah jambu pada mata manusia. Sebaliknya, bulan sepatutnya “berwarna keemasan biasa berhampiran ufuk dan pudar kepada putih terang apabila ia meluncur di atas kepala,” menurut The Old Farmer’s Almanac.

Bagaimana fenomena ‘Bulan Merah Jambu’ berlaku?

Menurut Space, fenomena bulan penuh, termasuk Bulan Merah Jambu, berlaku apabila Matahari dan Bulan berada di sisi bertentangan Bumi.

Pada masa itu, orbit Bulan akan condong sedikit ke satah orbit Bumi, supaya Bulan tidak melalui bayang-bayang Bumi setiap kali ia melengkapkan orbit Bumi.

Oleh itu, kita akan melihat bahagian satelit semula jadi Bumi kelihatan terang sepenuhnya.

USA Today

Mengapa dipanggil bulan merah jambu?

Selama beribu tahun, masyarakat di seluruh dunia, termasuk Orang Asli Amerika, menamakan bulan-bulan sempena petunjuk alam semula jadi. Setiap bulan penuh mempunyai namanya yang tersendiri.

Menurut NASA, Maine Farmers’ Almanac mula menerbitkan nama sempena panggilan Orang Asli Amerika untuk bulan purnama pada tahun 1930-an dan nama-nama ini kini dikenali dan digunakan secara meluas.

Space

Menurut almanak ini, bulan purnama pada bulan April dikenali sebagai bulan “merah jambu”, dinamakan sempena herba lumut merah jambu, juga dikenali sebagai phlox menjalar, phlox lumut atau phlox gunung. Ini adalah tumbuhan yang berasal dari timur Amerika Syarikat yang merupakan salah satu bunga terawal yang tumbuh mekar meluas pada musim bunga.

The Old Farmer’s Almanac bersetuju dengan NASA, mengatakan “Bulan purnama April selalunya sepadan dengan bunga mekar awal musim bunga, sejenis bunga liar merah jambu yang berasal dari timur Amerika Utara: Phlox subulata yang biasanya dipanggil phlox menjalar atau phlox lumut, juga dikenali dengan nama “lumut merah jambu”

Phlox tanah yang menjalar tumbuh subur di tanah berpasir atau berbatu, dan sering digunakan sebagai penutup tanah, kata The Old Farmer’s Almanac.

Sekadar Gambar Hiasan / Twitter

NASA berkata nama lain untuk bulan ini termasuk bulan rumput bertunas, bulan telur, dan antara suku pantai di Amerika Utara, bulan ikan, kerana ini adalah ketika ikan shad berenang ke hulu untuk bertelur.

Bulan Purnama Merah Jambu atau ‘Pink Moon’ ini hanya dapat disaksikan paling dekat di Indonesia bermula pada 6 April 2023. Antara negara lain yang dapat menyaksikan fenomena ini ialah Paris, Perancis dan Melbourne, Australia.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI