31.1 C
Kuala Lumpur
Monday, July 15, 2024
UtamaBerita UtamaPekerja kilang pengsan akibat terhidu ikan busuk

Pekerja kilang pengsan akibat terhidu ikan busuk

Seorang pekerja kilang pengsan akibat terhidu ikan busuk. Kejadian yang berlaku pada 25 Mac lalu di sebuah kilang pemprosesan ikan di Sepanggar, Kota Kinabalu, Sabah dikatakan berpunca daripada sebuah tong berisi ikan yang telah busuk dibuka.

BH ONLINE

Lelaki berusia 23 tahun yang bernama Jirol Carumpi adalah antara lima lagi rakan sekerja berusia 19 hingga 38 tahun yang menerima rawatan perubatan susulan kejadian pada pukul 8 malam tersebut.

Menurut laporan daripada Pusat Gerakan Operasi (PGO) Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sabah, termasuk Pasukan Unit Bahan Berbahaya (HAZMAT) telah dihantar ke jeti kilang tersebut sebaik sahaja menerima panggilan kecemasan pada pukul 8.26 malam.

Menurut jurucakap agensi tersebut, pasukan HAZMAT yang datang dengan segala kelengkapan perlindungan diri telah menjalankan ujian ketoksikan. Namun tiada kesan bahan kimia berbahaya ditemui.

HARIAN EXPRESS

Katanya lagi, mangsa yang tidak sedarkan diri dihantar ke hospital dengan menaiki ambulans manakala empat yang lain menaiki kenderaan Perkhidmatan Penyelamatan Perubatan Kecemasan Bomba dan Jabatan Pertahanan Awam untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Seramai 15 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Kota Kinabalu terlibat dalam operasi yang ditamatkan pada pukul 10.08 malam itu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI