29.7 C
Kuala Lumpur
Saturday, July 13, 2024
UtamaNasionalDua ekor buaya terlepas dari Pusat Hidupan Liar Matang, orang awam dinasihat...

Dua ekor buaya terlepas dari Pusat Hidupan Liar Matang, orang awam dinasihat berhati-hati

Dua ekor buaya sepanjang 10 kaki dan 16 kaki dilaporkan telah terlepas dari Pusat Hidupan Liar Matang di Sarawak.

Menurut Perbadanan Perhutanan Sarawak (SFC), penduduk di Kampung Rayu atau orang awam yang berada berdekatan dengan Pusat Hidupan Liar Matang dinasihatkan supaya berwaspada. 

Facebook

Menurut jurucakap SFC, ekoran hujan lebat pada malam 11 Mac lalu, ia telah menyebabkan banjir kilat berlaku dan merosakkan kandang, mengakibatkan dua ekor buaya di pusat itu terlepas.

“Dua ekor buaya berukuran 10 dan 16 kaki telah terlepas dari kandang yang rosak,” kata Perbadanan Perhutanan Sarawak, sambil menambah mereka sudah bekerjasama dengan pihak berkuasa tempatan, dan sedang menjalankan kerja-kerja pengawasan dan pencarian rapi di kawasan itu untuk memastikan keselamatan penduduk berdekatan.

Facebook

“Sekiranya anda mempunyai sebarang maklumat atau terlihat buaya, sila hubungi talian hotline SFC di 019-8859996 (Kuching).”

SFC juga menggesa orang ramai agar tidak panik.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI