34.8 C
Kuala Lumpur
Thursday, June 13, 2024
UtamaGaya HidupKasih seorang ibu yang memahami apabila anak perempuannya sedang diserang ‘anxiety’

Kasih seorang ibu yang memahami apabila anak perempuannya sedang diserang ‘anxiety’

Seorang ibu mendapat panggilan daripada anak perempuannya yang berkata dia sedang berasa gelisah di tahap yang teruk. Ketika sampai di hadapan rumahnya, ibu ini mendapati anaknya sedang berbaring memandang langit ketika hujan lebat.

Menyedari anak perempuannya itu sedang diserang penyakit gangguan kegelisahan melampau atau ‘anxiety disorder’, si ibu memandang anaknya dengan rasa simpati dan bertanya dengan lembut tanpa memarahinya.

Sejurus itu, ibu ini memegang erat tangan anak perempuannya dan dia turut berbaring bersamanya menikmati hujan lebat yang turun.

Facebook

Tidak diketahui apa yang dibualkan oleh kedua ibu dan anak ini di dalam hujan lebat itu, tetapi apa yang pasti kasih sayang seorang ibu yang memahami dan mendukung erat kesukaran yang sedang dialami anak perempuannya telah berjaya menyelamatkan keadaan.

Apabila gangguan kegelisahan itu reda dan hilang, mereka kembali meneruskan kehidupan dengan mengetahui penyakit itu akan menyerang lagi pada bila-bila masa.

Menurut HelloDoktor, ‘anxiety disorder’ merupakan sejenis penyakit mental yang boleh menyebabkan kesukaran untuk seseorang itu menjalani kehidupan secara normal.

Biasanya penyakit ini boleh menyebabkan anda berasa sesak nafas dan keletihan sepanjang masa. Jika tidak diubati, masalah ini boleh mengganggu kualiti kehidupan seseorang dan membuatkan mereka berasa tertekan kerana berasa gelisah sepanjang masa.

Facebook

Terdapat 10 tanda fizikal penyakit ‘anxiety disorder’

Apabila seseorang mula berasa gelisah, tindak balas melawan atau melarikan diri mereka akan diaktifkan. Ini merupakan satu respons badan yang akan berlaku secara automatik apabila seseorang itu berada di dalam bahaya. Tanda-tanda fizikal serangan ‘anxiety’ seperti berikut:

1. Jantung selalu berdebar.

2. Sering sesak nafas.

3. Rasa penat yang luar biasa sepanjang masa.

4. Sukar tidur malam.

5. Otot rasa kejang dan sakit.

6. Perut berasa tidak sedap.

7. Rasa loya dan mahu muntah selepas makan.

8. Tidak berhenti berpeluh.

9. Terlebih makan atau kurang selera makan.

10. Jari atau tangan menggigil.

Facebook

Berikut adalah 10 cara anda boleh melawan penyakit ‘anxiety’ secara umum:

1. Mendekatkan diri dengan Tuhan menurut ajaran agama masing-masing.

2. Menjauhi diri dengan orang yang bersikap negatif. Bersahabat dengan kawan yang berkualiti yang boleh membimbing anda dan tidak membuat anda berasa tertekan.

3. Tetapkan dalam pemikiran, “Saya tidak takut dan saya sentiasa sihat.”

4. Jangan berseorangan dan selalulah bergaul serta ceritakan masalah anda kepada mereka yang memahami. Apabila meluahkan segalanya, anda pasti berasa lega.

5. Lakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama orang terdekat seperti keluarga dan rakan-rakan bagi mengelakkan anda terlalu banyak berfikir dan berasa cemas.

6. Jika anda mahukan tidur yang berkualiti, boleh ajak seseorang untuk menemani tidur anda.

7. Dapatkan nasihat dan bantuan pakar psikologi jika penyakit ‘anxiety’ anda sangat teruk.

8. Amalkan pemakanan yang sihat dan banyakkan meminum air.

9. Cabar diri anda untuk memecahkan rasa kegelisahan dan ketakutan yang bukan-bukan atau remeh-temeh.

10.Sentiasa dapatkan sokongan moral mental dan fizikal daripada ahli keluarga dan rakan-rakan serta mereka yang memahami ‘anxiety’ adalah penyakit yang tidak boleh dipulihkan dengan sepenuhnya.

Tonton video di sini.

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI