32.9 C
Kuala Lumpur
Monday, March 27, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaBerita UtamaBintang Shaolin Soccer 'disenyapkan' daripada carian media China

Bintang Shaolin Soccer ‘disenyapkan’ daripada carian media China

Bintang Shaolin Soccer, Zhao Wei ‘disenyapkan’ daripada carian media China. Lakonannya sebagai Mui yang cukup mengagumkan dalam filem tersebut masih segar dalam ingatan apatah lagi televisyen tempatan seperti TV3, TV9 sering memainkan semula filem tersebut. Namun misteri tentang penyingkirannya daripada carian media China belum juga terungkai.

NEWS.COM.AU

Menerusi portal berita The Wrap, CNN melaporkan segala perkara yang berkaitan dengan Zhao Wei dihapuskan daripada carian media China. Selain program televisyen dan filem, akaun media sosial malah fan page Zhao Wei turut ‘dihilangkan’.

“Bayangkan salah seorang selebriti terkenal Hollywood dipadamkan daripada internet dalam masa satu malam. Pada dasarnya itulah yang terjadi kepada Zhao Wei, salah seorang pelakon terhebat China,” kata wartawan kanan antarabangsa CNN Ivan Watson.

Menurut CNN lagi, kerajaan China telah mengambil tindakan drastik terhadap hiburan dan penggunaan internet dalam beberapa minggu tersebut. Ini termasuklah arahan baharu yang dikeluarkan di mana penggunaan permainan dan hiburan dalam talian bagi kanak-kanak dihadkan.

Para peminat cuba menjejaki Zhao Wei di internet menerusi pelbagai platform carian seperti Tencent Video dan iQiyi namun tidak berhasil. Malah lebih memeranjatkan lagi ialah nama Zhao Wei dipadam daripada senarai pelakon bagi beberapa drama dan filem yang pernah dibintanginya.

Menurut media berita Jimu News, beberapa platform video mengesahkan mereka diminta untuk menyingkirkan karya-karya Zhao Wei dengan kadar segera. Walaupun tanpa alasan yang jelas, mereka terpaksa akur dengan arahan yang diberikan kepada mereka itu.

Susulan daripada kejadian itu, ramai warga siber yang membincangkan tentang kemungkinan Zhao Wei disingkirkan daripada carian media tempatan.

Global Times

Dilaporkan seawal tahun 2001, bintang shaolin soccer itu menerima banyak kritikan kerana memakai pakaian yang memaparkan bendera tentera Jepun secara terbuka.

Selain dikenali sebagai pelakon, Zhao Wei juga merupakan pelabur bilionair yang terlibat dengan tindakan undang-undang. Sejumlah 67 orang pelabur menuntut pampasan kira-kira 50 juta Yuan daripadanya di atas isu ‘pengambilalihan yang mengelirukan’ pada tahun 2016. Kesan daripada itu, Zhao Wei dan suaminya diharamkan daripada memasuki pasaran sekuruti China selama lima tahun.

Menurut statistik oleh qcc.com sebuah pangkalan data korporat China, Zhao Wei mempunyai 14 buah syarikat. Dua daripada 14 syarikat tersebut telah dibatalkan pendaftarannya manakala empat buah syarikat lain telah dibatalkan lesennya. Selain itu, Zhao Wei juga berhadapan dengan risiko pembekuan saham syarikat.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI