25.7 C
Kuala Lumpur
Wednesday, December 6, 2023
UtamaGaya HidupHantar makanan ke hotel jalan kaki 7km, walker Foodpanda ini tidak berlengah...

Hantar makanan ke hotel jalan kaki 7km, walker Foodpanda ini tidak berlengah terus sambung kerja lepas dapat hadiah basikal

Seorang walker Foodpanda yang berjalan kaki demi menghantar makanan buat pelanggan di Kota Kinabalu, Sabah, mengundang sebak kalangan netizen selepas rakaman video menunjukkan dia gigih mencari rezeki menjadi tular.

Video itu telah menarik perhatian aktivis kebajikan terkenal, Adrian Edy yang segera menjejakinya untuk menyampaikan sumbangan pada 2 Februari lalu.

Ketika dihubungi mStar, Edy sempat bercerita mengenai detik pertemuannya dengan walker Foodpanda berkenaan.

TikTok

“Minggu lepas dia berjalan kaki hantar makanan untuk pelanggan ke sebuah hotel. Pelanggan terkejut lihat dia berjalan kaki sebab jarak restoran agak jauh, dalam enam ke tujuh kilometer.

“Pelanggan rakam video dia sedang berjalan sebab rasa kasihan. Selepas video tular, ramai tag saya supaya cari dia. Akhirnya dapat jumpa dia selepas seminggu video jadi tular.

“Namanya Khairudin atau Khai, berumur 23 tahun, asal dari Semporna, tapi sekarang kerja di Kota Kinabalu,” kata Edy kepada mStar.

TikTok

Menurut Edy, pemuda berkenaan yang juga anak ketiga daripada lapan beradik gigih bekerja sejak lima bulan lalu demi menyara keluarga.

Selain membayar kos sewa bilik, pendapatannya juga turut dibahagikan dengan keluarga di kampung memandangkan bapanya sudah lama meninggal dunia.

“Dia sewa bilik RM380 sebulan di Kota Kinabalu. Baru lima bulan jadi walker. Setiap bulan dia kirim duit untuk ibu dan adik-adiknya di Semporna.

TikTok

“Rupa-rupanya dia tanggung keluarga sebab ayah sudah lama meninggal sejak umur dia 12 tahun,” cerita Edy.

Sebelum pertemuan itu, Edy juga sempat bertanya kepada Khai sekiranya dia mempunyai lesen memandu kerana mahu menghadiahkan sebuah motosikal untuknya.

Tetapi Khai memintanya agar memberikan basikal sahaja memandangkan dia tidak mempunyai lesen memandu.

“Mula-mula tu saya tanya dulu, Khai pandai bawa motor ke? Ada lesen tak? Sebab saya berniat nak bagi sebuah motor.

TikTok

“Tapi dia kata bagi basikal saja. Sebab dia tak tahu lagi bila nak ambil lesen. Kata Khai lagi, nak buat lesen pun mahal.

“Duitnya banyak dihantar untuk ibu setiap minggu. Lebih sayu, dia sebenarnya sedang simpan duit hendak beli basikal. Tapi duit tu belum cukup lagi.

“Jadi, setiap hari dia jalan kaki untuk bekerja dari 8 pagi sampai 9 malam. Kalau lokasi tu jauh sangat, dia terpaksa pesan Grab pula untuk naik kereta ke rumah pelanggan,” dedah Edy.

Biarpun sudah dapat mengagak hadiah yang bakal diterimanya, Khai tetap terkejut dan beremosi ketika Edy menyelak kain biru yang menutupi sebuah basikal baharu untuknya.

TikTok

“Saya sengaja sembunyikan basikal di sebalik kain tu. Bila dia buka, terus berubah air muka. Memang sedih sebab sudah lama dia nak beli cuma tak mampu lagi. Nampak dia betul-betul bersyukur.

“Kemudian bila saya hulur duit belanja sikit, terus dia menangis. Lebih sayu, lepas dapat basikal dia terus sambung kerja, pergi hantar makanan pelanggan.

“Petang tu dia WhatsApp saya, dia kata sekarang lebih cepat hantar pesanan sebab sudah ada basikal,” kata Edy.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI