30 C
Kuala Lumpur
Monday, March 27, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiBudi baik dikenang juga

Budi baik dikenang juga

Seorang wanita warga emas berusia 65 tahun menangis kepanikan kerana tidak dapat membeli tiket pulang ke rumah. Melihatkan wanita berbangsa Cina itu keseorangan, seorang lelaki Melayu menawarkan bantuan kepadanya. Dia membawa wanita itu pulang ke rumah adik perempuannya. Apabila tiba di destinasinya, wanita itu memberikan sekeping sampul berwarna merah.

8world

Menurut laporan Sin Chew, lelaki bernama Syed Azmi itu telah memuat naik kisahnya membantu nenek tersebut di Facebook nya.

Kata Azmi, ketika dia melewati stesen kereta api KTM pada waktu malam bersama dengan dua orang rakannya, dia terlihat seorang wanita Cina menjerit meminta tolong di kaunter perkhidmatan yang telah pun ditutup. Tanpa berlengah, Azmi terus mendapatkan nenek tersebut memandang jam pun sudah menunjukkan pukul 10 malam. Dia cuba mendapatkan tiket dengan cara membelinya melalui mesin namun gagal kerana mesin tidak berfungsi.

Berdasarkan maklumat yang ditulis Azmi, wanita Cina itu mahu pulang ke rumahnya di Wangi. Memandangkan dia keseorangan dan tidak berdaya, Azmi mencadangkan kepada wanita berkenaan untuk mengikutnya pulang ke rumah adik perempuannya.

Sebelum bergerak pulang, Azmi terlebih dahulu menghubungi adik nenek tersebut. Azmi meminta kebenaran untuk membawa kakaknya itu pulang ke rumah. Selepas mendapat kebenaran barulah nenek tersebut mengikut Azmi pulang ke rumah.

Semasa dalam perjalanan, wanita tersebut memperkenalkan dirinya kepada Azmi. Setibanya di lokasi yang dituju, wanita itu menyerahkan sekeping sampul berwarna merah kepadanya Azmi dan adik perempuannya.

Orang ramai mengucapkan terima kasih kepada Azmi kerana telah membantu nenek tersebut. Azmi sendiri berasa gembira kerana dapat membantu orang yang memerlukan pertolongan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI