26.6 C
Kuala Lumpur
Tuesday, April 23, 2024
UtamaBerita UtamaJeti runtuh di Semporna, tindakan pantas guru berjaya selamatkan lebih 20 murid

Jeti runtuh di Semporna, tindakan pantas guru berjaya selamatkan lebih 20 murid

Pagi Isnin 30 Januari bertukar traumatik buat murid dan guru Sekolah Kebangsaan (SK) Pulau Pababag apabila jeti Pulau Pababag, di Semporna tiba-tiba runtuh.

Kejadian itu mengakibatkan kira-kira 25 murid terjatuh ke laut dan dua orang guru dengan pantas bertindak terjun untuk menyelamatkan mereka. Mujurlah ketika itu air laut surut.

Menurut Timbalan Pengarah Jabatan Pendidikan Negeri Sabah (pengurusan sekolah), Abidin Marjan berkata kejadian berlaku pada 6.45 pagi ketika pelajar sekolah turun dari bot untuk berjalan melintasi jeti yang telah uzur itu.

Twitter

Syukur kesemua murid dan guru dilaporkan selamat, namun dua murid cedera ringan di bahagian bibir dan tangan selepas terlanggar bahagian kayu dan konkrit jeti.

“Ketika kejadian, dua orang guru terjun untuk menyelamatkan murid-murid. Guru dan murid terbabit dibenarkan pulang dan tiada kecederaan serius,” kata Abidin Marjan.

Beliau berkata jeti kampung itu adalah sebahagian daripada jeti menuju ke sekolah rendah Pulau Pababag.

Satu video berdurasi satu minit 30 saat yang tular memaparkan murid-murid itu diselamatkan oleh guru mereka dan penduduk kampung selepas jeti di Kampung Pababag runtuh.

Twitter

Di Kota Kinabalu, ketua pembangunan masyarakat Sulabayan Abdul Manan Indanan berharap peruntukan segera daripada Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah (KKDW) untuk membina semula jeti yang runtuh di Pulau Pababag.

“Saya kebetulan bertemu dengan Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini dan tunjukkan video jeti runtuh yang membabitkan pelajar itu. Kita harap pembinaan dapat dilaksanakan segera, kita juga akan berjumpa ketua kampung dan pihak sekolah untuk tindakan selanjutnya,” katanya.

Sementara itu, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dalam satu kenyataan berkata pihaknya telah mengambil langkah melalui Pejabat Pendidikan Daerah Semporna untuk menyiasat kejadian itu dan memberi bantuan segera kepada semua yang terlibat.

Twitter

“KPM memandang serius kejadian itu dan akan memastikan aspek keselamatan dipertingkatkan dengan mewajibkan penggunaan jaket keselamatan dan juga memeriksa struktur jeti.

“KPM juga akan mengadakan sesi perbincangan dengan pihak berkepentingan dan pihak berkuasa tempatan dalam masa terdekat bagi membincangkan cadangan penambahbaikan infrastruktur di jeti bagi memastikan kejadian ini tidak lagi berulang,” katanya.

Menurut kenyataan itu, sokongan psikososial akan diberikan kepada guru dan murid terbabit, selain meminta kerajaan tempatan menyediakan laluan alternatif yang lebih selamat untuk pelajar, ibu bapa dan guru ke sekolah berkenaan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI