27.2 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaBerita UtamaMarie Kondo kini selesa biarkan rumah bersepah

Marie Kondo kini selesa biarkan rumah bersepah

Bertahun-tahun Marie Kondo mengajar kita cara mengemas rumah dan memastikan hanya barangan yang membuatkan kita gembira sahaja yang perlu disimpan. Namun selepas memiliki tiga orang anak, bintang Netflix kini selesa membiarkan rumahnya bersepah. Apa sudah jadi?

Marie Kondo

Baru-baru ini dalam satu webinar bersama The Washington Post, Kondo mengaku bahawa dia tidak lagi mengemas rumahnya setiap masa. Dia yang ketika itu melancarkan buku baharunya yang bertajuk Marie Kondo’s Kurashi at Home: How to Organize Your Space and Achieve Your Ideal Life menyedari bahawa ada perkara yang lebih penting dalam hidupnya sekarang berbanding mengemas rumah iaitu masa bersama dengan anak-anak di rumah.

“Rumah saya memang bersepah, tetapi pada peringkat kehidupan saya sekarang ini, itulah cara terbaik saya habiskan masa saya” kata wanita beranak tiga ini dalam webinar tersebut.

Kondo memiliki tiga orang anak bersama suaminya Takumi Kawahara. Dua orang anak perempuan dan seorang anak lelaki.

“Sehingga kini, saya masih pengemas profesional, jadi saya buat yang terbaik untuk memastikan rumah saya kemas sepanjang masa. Saya biarkan rumah bersepah tapi masih dalam keadaan baik. Kini saya sedar apa yang penting bagi saya ialah keseronokan menghabiskan masa dengan anak-anak di rumah.”

Marie Kondo

Namun begitu, bukanlah bermaksud yang Kondo sudah tidak berpegang pada prinsip “cara hidup” Jepun atau kurashi. Cuma berbanding mengemas rumah, kini Kondo mengalihkan fokus kepada ‘mengemas’ hidupnya sendiri.

Kondo terkenal dengan kaedah mengatur dan mengemas rumah iaitu KonMari Method. Kaedah itu juga mengajar orang ramai untuk menyimpan barangan yang hanya mendatangkan kegembiraan kepada diri sendiri.

Sembilan buah buku telah dihasilkan oleh Kondo sepanjang kerjayanya. Buku pertamanya yang bertajuk “The Life-Changing Magic of Tidying Up” telah diterjemahkan ke dalam 44 bahasa termasuk Inggeris, Perancis, Jerman, Itali, Rusia dan lain-lain. Buku tersebut telah pun terjual lebih 13 juta salinan ke seluruh dunia.

Rancangan realiti televisyen pertamanya bertajuk “Tidying Up With Marie Kondo” bersama Netflix menjadi tular. Menerusi rancangan itu juga, Kondo memperoleh tujuh pencalonan anugerah berprestij antarbangsa seperti Anugerah Emmy.

Marie Kondo

Pengajaran daripada kisah ini ialah bagi ibu bapa di luar sana, usah gusar jika rumah anda bersepah sementelah anak sedang membesar. Mereka memang akan menyepahkan rumah dengan mainan dan kain baju baik yang sudah berlipat ataupun belum. Penat jadinya jika anda sibuk mengemas rumah manakala anak-anak berterusan menyepahi rumah.

Oleh itu, pilih waktu yang sesuai untuk mengemas rumah dan mungkin boleh sahaja anda mengajak anak-anak membantu anda mengemas rumah.

Selain buku tulisan Marie Kondo, anda boleh pelajari cara menguruskan rumah daripada penulis tempatan, seperti Dr.Hani Mynis. Dr. Hani juga menulis 10 tips kekalkan kekemasan rumah dalam buku bertajuk ‘Urus Rumah With Hani’.

Dr.Hani Mynis

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI