25.9 C
Kuala Lumpur
Monday, January 30, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiDoktor yang menasihatkan profesion doktor tidaklah seindah namanya

Doktor yang menasihatkan profesion doktor tidaklah seindah namanya

Kerjaya dalam bidang kedoktoran sudah pasti menjadi cita-cita yang paling diidamkan oleh kebanyakan orang, selain menjadi peguam, akauntan dan jurutera.

Namun, kerjaya idaman itu tidaklah seindah namanya jika anda berada di Malaysia, memandangkan kerja keras anda melakukan tugas mulia menyelamatkan orang lain tidaklah segandingan dengan gaji yang diterima.

Seorang doktor dikenali Ying Hui dari Malaysia baru-baru ini mendedahkan dalam hantarannya di Facebook bahawa menjadi pegawai kesihatan dengan gelaran Dr. yang menjadi idaman semua bukanlah seindah yang disangka. Ikuti coretannya:

Gambar Hiasan / Pixabay

Baru-baru ini, gaji doktor setiap jam telah ditukar dan ia sebenarnya bukan rahsia. Terdapat dua jenis on call yang digunakan oleh institusi perubatan dan kesihatan kerajaan.

On call aktif tidak boleh keluar dari tempat kerja, masa 24 jam 8:00 am-8:00 am (nampak macam tiada rehat dan makan), jika keesokan harinya adalah hari bekerja, teruskan bekerja sehingga jam 5, dan bekerja secara berterusan untuk jumlah 33 jam. 

Beberapa jabatan yang lebih baik akan membenarkan doktor pulang ke rumah selepas rehat makan tengah hari pada jam 1:00 pm, dan bekerja secara berterusan selama 29 jam dari jam 8:00 pagi hingga 1:00 petang.

On call aktif

Selalunya RM200 sehari/24 jam = RM8.30 sejam.

Hujung minggu RM220 sehari/24 jam = RM9.16 sejam.

On call pasif tidak perlu tinggal di tempat kerja, tetapi on call 8am-8am, kalau keesokan hari bekerja, terus bekerja sehingga jam 5:00, jumlah 33 jam kerja berterusan.

On call pasif

Selalunya RM80 sehari/24 jam = RM3.33 sejam

Hujung minggu RM85 sehari/24 jam = RM3.50 sejam.

Selama bertahun-tahun berkhidmat, saya telah melakukan kedua-dua on call. On call yang aktif terasa seperti pergi berkhemah. Saya pergi ke hospital dengan bagasi pada jam tujuh dan lapan pagi, saya tidak melihat matahari dan tidak tidur. Apabila pulang ke rumah pada petang keesokan harinya, saya terasa seperti ‘jet-lagged’. Saya tidak dapat berbuat apa-apa pada waktu malam tanpa tidur. Selepas kelam-kabut seketika, saya memulakan tugas semula pada waktu pagi. 

Gambar Hiasan / Pixabay

Jika anda on call pada hujung minggu, bermakna anda tidak bercuti dan bekerja secara berterusan selama dua atau tiga minggu. Gaji sejam ialah RM8.30. Ada orang kata on call pasif bersedia dari rumah, duit percuma…

Saya juga pernah membuat on call pasif di klinik kerajaan. Saya bernasib baik kerana tinggal berhampiran klinik, jadi saya dapat pulang ke rumah kerana saya boleh berada di sana sebaik sahaja mendapat panggilan. Apabila on call pasif, telefon dihidupkan kepada yang paling kuat. Telefon berbunyi di tengah malam, membangunkan seluruh keluarga. Apa-apa pun, anda perlu tinggalkan segala-galanya dan keluar dengan segera. Ia akan mengambil masa sekurang-kurangnya beberapa jam untuk sampai. 

Jika pesakit tiba satu demi satu, tidak sedar hari sudah subuh. Gaji sejam ialah RM3.33. Amat sukar bagi seorang doktor untuk membuat sebarang jadual perancangan lebih awal, sehingga jadual waktu dikeluarkan pada awal bulan, untuk mengetahui hujung minggu mana yang akan ada on call dan malam hari minggu mana yang anda boleh pulang. Kalau sudah ada rancangan awal hendak pergi ke mana, tiba-tiba ada on call baru anda boleh batalkan. Jika kedua-dua pasangan mempunyai on call, sebaik sahaja jadual keluar, jika kedua-duanya mempunyai on call pada hari yang sama dan pada masa yang sama, mereka akan meminta orang lain untuk bertukar-tukar on call. Jika tidak, apabila kedua-duanya on call, apa yang perlu dilakukan untuk anak-anak itu?

Perkara berlaku kepada salah seorang kawan saya yang dihantar bertugas di klinik kerajaan, hanya terdapat 3 orang doktor di klinik itu, 30 hari sebulan, dan seorang doktor terpaksa on call pasif 10 hari sebulan. Kadang-kadang tinggal 3 hari 2 malam (on call 2 hari), kadang-kadang 2 hari 1 malam (on call 1 hari). Disebabkan jarak rumah dengan klinik, mereka tidak boleh on call tengah malam, jadi kawan saya terpaksa tinggalkan anak di rumah dan bermalam di klinik seorang diri. 

“Terpaksa bangun tengah malam untuk bawa pesakit ke hospital, dan apabila saya menaiki ambulans untuk mengiringi pesakit ke hospital, saya melihat ambulans melewati rumah saya, semakin hampir dengan rumah saya. Sudah jelas saya akan pulang, tetapi saya tidak dapat pulang pun ke rumah,” katanya. Selepas mengiringi pesakit ke hospital, kawan saya kembali ke klinik dengan ambulans. Memerhatikan kereta yang beransur menjauh dari bandar, memikirkan anak yang sudah lama tidak berjumpa di rumah, hanya mampu mengalirkan air mata dan terus bekerja.

Suami saya sendiri juga pernah bekerja di hospital yang jarak sejam setengah dari rumah. Pada masa itu, kedudukannya adalah on call pasif, tetapi jaraknya terlalu jauh untuk dipanggil. Setiap kali on call, dia keluar bermula jam 6:00 pagi dan bekerja sehingga malam, akan membuka katil perkhemahan di klinik hospital, duduk di klinik, dan menggunakan tandas klinik untuk mandi dan menyegarkan badan, kemudian bertugas semula. Tidak kira, ada atau tidak peluang untuk tidur di tengah malam, anda perlu bekerja sehingga jam 5 petang keesokan harinya sebelum pulang ke rumah. Suami saya bermalam di hospital seperti ini, dengan gajinya setiap jam ialah RM3.33.

Facebook

Ada orang kata ini bayaran on call, dan gaji pokok doktor pun tinggi…

Bertahun-tahun dahulu saya baru tamat pengajian menjadi doktor pelatih dengan gaji pokok RM2700+. Saya bekerja seawal 65 jam seminggu dan sebanyak 115 jam seminggu tidak kira siang dan malam. Setiap tahun gaji saya meningkat dan cepat, bertambah RM225 setahun. Selepas menjadi doktor sepenuh masa, anda boleh menambah RM250 setahun iaitu RM25 lebih daripada doktor pelatih. Saya pernah memberitahu rakan yang dia boleh bekerja lebih daripada 100 jam seminggu semasa latihannya. Dia terkejut dan berkata bahawa saya melakukan jamnya selama sebulan penuh dalam seminggu. Bahagikan jumlah jam kerja doktor dengan gaji bulanan, berapa banyak yang boleh diperoleh oleh doktor setiap jam, mari kita fikirkan sendiri!

Doktor juga manusia, dan saya juga mempunyai keluarga. Ramai yang berkata saya tabah dan kuat boleh menjaga keluarga dengan baik. Sebenarnya, saya tidak kuat langsung. Saya benar-benar tidak peduli, terhempas berkali-kali. Saya bangun pada jam 6 setiap hari, yang memalukan dua anak kecil saya. Saya perlu dibangunkan oleh mereka setiap hari. Saya memegang dengan tangan penuh bawa mereka ke taska dan beg sekolah pada masa yang sama, memaksa mereka makan kenyang-kenyang, jaga diri sendiri dan jangan menangis anak ibu. 

Kemudian semasa sedang bertugas, bapa mereka menghantar mesej, kata yang dia mungkin tidak dapat pulang hari ini dan akan masuk ke bilik pembedahan, dan hati saya separuh sejuk. Selesai tugas pada petang saya mengambil anak di taska. Saya menggunakan sepenuhnya kemahiran satu tangan saya, memegang seorang di tangan ini dan seorang lagi di tangan yang sebelah lagi, dan membawa si kecil ke kelas hobi. Membawa anak-anak seorang diri, dan tidak pulang ke rumah sehinggalah waktu lewat petang untuk memandikan anak-anak, memasak makan malam dengan dua anak, mencuci pakaian dan pelbagai kerja rumah, kemudian mengajar yang sulung berlatih piano dan membuat kerja rumah. Pada mulanya, saya akan menyimpan makanan untuk bapa mereka, tetapi selepas itu saya hanya berputus asa. Sebaik sahaja suami memasuki bilik pembedahan, dia sering pulang pada tengah malam.

Gambar Hiasan / Pixabay

Pernah sekali, pembedahan selesai pada jam 6 pagi, dan saya pula telah bergegas ke tempat kerja. Jika pembedahan memakan lebih masa atau berjaga semalaman, ia tidak dikira on call, dan gaji sejam RM0, dan tiada peluang untuk mengejar tidur selepas terus bekerja pada jam 8:00.

Walaupun tiada pembedahan, selagi suami menunggu panggilan dan telefon berdering, dia boleh keluar dengan kunci. Kadang-kadang telefon berdering sebelum kanak-kanak itu makan, kadang-kadang telefon berdering semula selepas kanak-kanak itu sudah tidur nyenyak di tengah malam.

Saya tidak tahu bila ia bermula, apabila saya mendengar nada dering telefon suami, saya secara tidak sengaja akan menjadi panas hati. Bila menoleh, dia sudah menukar pakaian kerja dan keluar, saya rasa tidak berdaya. Sekali itu on call, lepas pukul dua. Biasa, sudah hampir tengah malam, dan saya masih melipat pakaian. Kanak-kanak berlari mengelilingi saya dan ketawa, dan jika saya melipat tiga helai, satu akan dilontar. Penat keluar awal dan balik lewat, terus tiada tempat mengadu. Dengan kelopak mata yang berat, saya melipat baju dan menangis serentak.

Begitulah sifat kerja doktor. Ramai rakan sekerja, terutamanya doktor yang belajar pakar pada masa yang sama, memilih untuk membiarkan anak mereka menjadi anak yang ketinggalan. Ada juga beberapa rakan sekerja yang berkeras untuk membawa anak-anak mereka bersama dan mengatur sebaik mungkin pada setiap bulan. Pada hari yang sama, hanya seorang daripada mereka yang patut bertugas, dan seorang daripada mereka boleh menjaga anak-anak. Jika dua pasangan dalam on call, pembedahan atau syif malam pada masa yang sama, mereka akan memandu beberapa jam pulang ke kampung sebelum masuk waktu bertugas dengan meninggalkan anak-anak di rumah saudara mara, dan memandu beberapa jam pulang semula ke tempat kerja. Menjadi anak doktor bukanlah sesuatu yang baik sama sekali. Selalunya keadaan mereka dibesarkan lebih teruk berbanding kanak-kanak lain.

Ada orang menasihati saya, adalah lebih baik berhenti kerja dan menjadi ibu sepenuh masa kerana saya sangat letih dan menderita, kerana masa bersama anak-anak sedang membesar itu sangat singkat. Saya memberitahunya dengan berterus-terang gaji bapa mereka berapa sangat dan terlalu rendah untuk menampung kehidupan empat orang.

Gambar Hiasan / Pixabay

Apakah tujuan menjadi doktor selepas bertungkus lumus belajar perubatan? Kalau menilai kerana wang, memang tidak perlu menjadi doktor. Selepas saya menceburi bidang perubatan, saya tidak tahu tentang industri ini, jadi saya menulis “Being A Doctor” untuk berkongsi butiran dalam bidang perubatan, supaya semua orang dapat memahami serba sedikit sebelum memasuki bidang ini. Kehidupan anda akan berubah. Semasa saya menjadi doktor pelatih, saya menulis “Doctors Are Crazy” tentang kehidupan siang dan malam saya. Sepanjang perjalanan dalam kerjaya ini, memang ada darah dan air mata.

Namun, tiada pekerjaan yang mudah di dunia ini. Hanya sifat pekerjaan itu dan gajinya yang berbeza. Itulah yang dilakukan oleh doktor. Pelajar yang ingin belajar perubatan perlu menyiasat dan memahami dengan teliti terlebih dahulu sebelum anda membuat keputusan.

“Saya berharap selepas bertahun-tahun, masih ada ramai orang di negara kita yang berkobar-kobar semangatnya untuk menjadi seorang doktor,” kata doktor ini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

TREN TERKINI