27.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaBerita UtamaKerajaan Perpaduan tidak mungkin iktiraf LGBT, sekular & komunis

Kerajaan Perpaduan tidak mungkin iktiraf LGBT, sekular & komunis

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan bahawa Kerajaan Perpaduan tidak mungkin mengiktiraf golongan LGBT (lesbian, gay, biseksual & transgender), konsep negara sekular & ideologis komunis.

BH

Anwar melontarkan kenyataan tersebut dalam program Naratif Khas bersama Perdana Menteri di Radio Televisyen Malaysia (RTM) pada malam 7 Januari lalu. Katanya, ada pihak tertentu yang membangkitkan perkara tersebut dan cuba menyebarkan perkara tidak benar.

“Kadang orang politik ini dia kata umpama kalau Anwar jadi perdana menteri maka habis Islam dan sekular akan bertapak, LGBT disahkan, orang komunis bertapak.

“Ini igauan siang hari. Tentunya tidak berlaku dan insya-Allah di bawah kuasa pentadbiran saya perkara ini tidak mungkin berlaku,” katanya.

Anwar berkata sedemikian ketika ditanya mengenai dakwaan yang menyifatkannya sebagai pemimpin yang menjalankan pemerintahan berbentuk diktator.

Dalam pada itu, Anwar berkata perjanjian persefahaman kerja sama antara Pakatan Harapan (PH) dengan gabungan parti yang menyokong pembentukan Kerajaan Perpaduan diadakan bukan kerana pentadbirannya tidak kukuh tetapi kerana majoriti yang diperoleh ketika itu terlalu kecil.

Untuk membuktikan sokongan, Anwar sendiri telah membawa Usul Undi Percaya pada Mesyuarat Pertama Penggal Pertama Parlimen ke-15 yang lalu sementelah selepas pihak pembangkang mempersoalkan keabsahannya.

Hasil usulan Undi Percaya yang dibawa oleh Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Fadillah Yusof pada hari pertama persidangan tersebut, Anwar mendapat dokongan kuat dengan lebih suara bersetuju.

Selain daripada itu, Anwar berkata tindakan saman yang diambilnya terhadap beberapa individu adalah perlu sekiranya dirasakan tuduhan dan fitnah yang dilemparkan kepadanya agak melampau. Katanya lagi, jika kewibawaan dan kredibilitinya sebagai pemimpin tercabar, pemfitnah harus diajar bahawa kebebasan ini bukan kebebasan untuk fitnah.

“Apatah lagi kalau kita pakai payung agama, kemudian kita fitnah, kita buat qazaf, saya minta tok guru mereka, ustaz mereka ajar mereka dahulu sebelum ajar orang-orang lain,” katanya.

Sejak mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri pada 24 November 2022, Anwar telah menyaman beberapa individu termasuk Pengerusi Perikatan Nasional, Tan Sri Myhyiddin Yassin kerana mendakwa pemimpin itu memfitnah dan membuat tuduhan palsu terhadapnya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI