26.5 C
Kuala Lumpur
Friday, April 19, 2024
UtamaGlobal“Sama ada anda hidup atau mati, tiada siapa peduli,” Rakyat China dibiar...

“Sama ada anda hidup atau mati, tiada siapa peduli,” Rakyat China dibiar tidak berdaya di tengah krisis COVID-19

Di dalam bilik mayat hospital terkemuka di bandar kelima paling ramai penduduk di China, Guangzhou, mayat telah dilonggokkan di atas lantai sejak bilik sejuk mencapai kapasiti. Di tempat lain, barisan kereta mayat yang panjang menunggu untuk pembakaran mayat telah terbentuk di luar beberapa bilik mayat di barat daya Chongqing.

Di ibu negara China, Beijing terdapat begitu banyak mayat sehingga kedai sejuk beku di syarikat makanan milik kerajaan telah dijadikan kemudahan penyimpanan sementara untuk mayat.

Adegan menggerunkan yang terpancar dari China dalam beberapa hari kebelakangan ini, telah dikongsi oleh saksi yang mendedahkannya kepada The Epoch Times, mengingatkan kepada rasa putus asa dan terdesak hampir tiga tahun lalu, ketika COVID-19 mula-mula meletus di negara itu. 

Gambar oleh HECTOR RETAMAL/AFP/Getty Images

Ketika seluruh dunia belajar untuk hidup dengan virus itu, rejim itu berpegang teguh pada kempen gaya komunisnya yang dikenali sebagai “sifar-COVID,” yang bertujuan untuk membasmi penyakit itu melalui gabungan sekatan besar-besaran, pengawasan yang mengganggu dan ujian mandatori —walaupun mengalami masalah ekonomi, kemanusiaan dan psikologi yang berat.

Kemudian, berikutan pergolakan di seluruh negara pada bulan November, rejim secara tiba-tiba membuat pusingan U, melonggarkan dasar sifar COVID pada awal Disember. Pembalikan itu dibuat tanpa amaran awal atau pengumuman langkah-langkah untuk berundur secara berperingkat daripada polisi.

Sejak itu, virus itu telah merobek populasi yang besar, yang tidak bersedia untuk lonjakan mendadak selepas hampir tiga tahun sekatan sifar COVID, mereka tidak mempunyai imuniti semula jadi untuk mengharungi wabak itu.

Negara ini kini berada dalam krisis dengan sistem kesihatan dan perkhidmatan barisan hadapannya melebihi had, lumpuh dan mengharukan. Kemudahan kehakiman dan penguatkuasaan undang-undang telah ditutup ekoran jangkitan yang meluas. Rak farmasi dibiarkan kosong. Hospital yang terbentang dan sangat kekurangan kakitangan, telah cuba memanggil kembali pekerja yang telah bersara dalam usaha mereka untuk bersaing dengan kemasukan pesakit COVID-19.

Kemusnahan terus berlaku walaupun Beijing memberi jaminan pada 27 Disember bahawa ia “berjuang dalam pertempuran dengan kesiapsiagaan.”

“Parti Komunis China adalah mengenai politik,” kata ahli sejarah China Li Yuanhua, yang tinggal di Australia kepada The Epoch Times. “Ia tidak pernah mengambil berat tentang mata pencarian orang.”

Apa yang dilakukan oleh rejim sekarang, katanya, adalah untuk mencapai imuniti kolompok dengan cepat melalui jangkitan besar-besaran, supaya negara dapat memulihkan ekonominya yang goyah.

Gambar oleh NOEL CELIS/AFP/Getty Images

Huru hara

Di Rumah Pengebumian Zengcheng di bandar pelabuhan selatan Guangzhou, pekerja telah menerima mayat tanpa henti, 24 jam sehari.

“Kami menerima 90 hari ini,” kata seorang petugas kepada The Epoch Times pada 22 Disember dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan, sambil menambah empat rumah mayat lain di bandar itu turut dibanjiri mayat. Kemudahan itu telah kehabisan kenderaan untuk mengangkut mayat, kata petugas itu.

“Kami tidak boleh mengambil lebih banyak pada ketika ini,” seorang petugas dari krematorium berdekatan memberitahu The Epoch Times. Dari tempat pembakaran ke van ke bilik simpanan, semuanya bergerak pada kapasiti maksimum, kata petugas itu; mayat telah mengisi lebih daripada 200 peti sejuk mayat.

Apa yang mereka katakan sepadan dengan corak yang diulangi di seluruh negara.

Di Rumah Pengebumian Shiqiaopu milik kerajaan di Chongqing, di mana video telah merakam barisan panjang di luar kemudahan itu, beban kerja yang meningkat telah memaksa perkhidmatan perkabungan dibatalkan. Seorang penduduk yang tinggal berdekatan, bernama Li, memberitahu The Epoch Times bahawa kemudahan itu telah mengupah kakitangan sementara dengan kos sehingga 500 yuan (RM317) sehari, kira-kira tiga kali ganda purata gaji harian seorang pekerja kolar putih.

“Anda mendengar batuk di mana-mana,” kata Li dalam temu bual. Oleh kerana bilangan pemandu bas ramai yang jatuh sakit, katanya, bas yang biasanya datang setiap lima minit sekarang boleh mengambil masa sejam untuk tiba.

Sebuah krematorium di daerah Yuanshi di utara China berada dalam keadaan tegang apabila sehingga tiga daripada insineratornya tidak berfungsi, menurut notis dalam rakaman gambar dan dikongsi di media sosial China.

Hospital Gabungan Kedua Universiti Perubatan Guangzhou biasanya menyaksikan 40 hingga 50 pesakit meninggal dunia setiap bulan, tetapi pada 23 Disember sahaja, terdapat 22 kematian, menurut seorang petugas, yang menyatakan nama keluarganya sebagai Liang.

“Ia menakutkan,” katanya kepada The Epoch Times. Beberapa petugas barisan hadapan yang mengendalikan mayat telah jatuh sakit akibat virus itu, dan Liang, yang sering berinteraksi dengan mereka, mula berasa tidak sedap badan pada 23 Disember, katanya kepada The Epoch Times dalam temu bual telefon pada hari yang sama.

“Doktor masih perlu bekerja walaupun mereka disahkan positif, kecuali mereka sakit tenat,” katanya. “Kes positif ada di mana-mana. Sekurang-kurangnya di hospital kami, lebih daripada 70 peratus positif COVID sekarang,” katanya.

Tekanan yang teruk menyebabkan seorang pengarah hospital di Wilayah Zhejiang, timur China menghantar surat seribu perkataan kepada para petugas pada 25 Disember—iaitu hari kedua hospital itu menerima lebih 1,000 pesakit yang demam—meminta mereka bersedia menghadapi beban kerja yang lebih tinggi pada masa akan datang. Pada masa itu, 1,400 petugas di hospital itu telah dijangkiti, menurut laporan media China.

Gambar oleh VCG/Getty Images

Angka jangkitan yang disembunyikan

Sama seperti yang mereka lakukan pada hari-hari awal wabak itu, para pegawai telah menjadikan ia satu cabaran untuk menilai gambaran sebenar wabak yang semakin teruk. Mengikut akaun rejim, hanya lapan orang telah meninggal dunia akibat penyakit itu sejak ia menghapuskan sekatan COVID-19 pada awal Disember. Angka ini berdasarkan takrifan rejim baru-baru ini mengenai kematian COVID-19, yang tidak termasuk semua kecuali mereka yang maut akibat kegagalan pernafasan dan radang paru-paru yang dikaitkan secara langsung dengan jangkitan COVID-19, kaedah pengiraan yang tidak kelihatan di tempat lain di dunia.

Angka-angka itu berbeza dengan ketara daripada memo yang bocor dari mesyuarat peringkat tinggi pegawai kesihatan baru-baru ini, yang menganggarkan 248 juta orang mungkin dijangkiti virus itu dalam 20 hari pertama bulan Disember.

Mengukuhkan lagi memo itu, Yu Xinle, penolong pengarah di Suruhanjaya Kesihatan Zhejiang, berkata pada 25 Disember bahawa kes harian di wilayah itu melebihi 1 juta, jumlah yang dijangka akan meningkat dua kali ganda sekitar Tahun Baru Cina.

Badan kesihatan tertinggi negara itu telah berhenti menerbitkan kiraan virus harian sejak minit mesyuarat bocor.

Pengiraan yang tepat bukanlah fokus kenyataan pertama pemimpin China Xi Jinping yang dibuat sejak pembalikan sifar COVID oleh rejim. Pada 26 Disember, beliau menggambarkan “situasi baharu dan tugas baharu” untuk membendung pandemik COVID-19, yang katanya, memerlukan lebih banyak “kempen kesihatan patriotik yang disasarkan.”

“Tiga tahun berdepan wabak dan mereka tiba-tiba membiarkan pintu tambatan terbuka,” seorang penduduk dari Wuhan, lokasi asal wabak itu muncul pada 2019, memberitahu NTD.

“Sama ada anda hidup atau mati, tiada siapa yang peduli. Tetapi awam tahu ramai orang telah meninggal dunia,” katanya.

Gambar oleh HECTOR RETAMAL/AFP/Getty Images

Peningkatan kematian elit PKC

Lonjakan kes COVID-19 terkini juga menyaksikan peningkatan kematian dalam kalangan pegawai, pakar, dan tokoh yang berkait Parti Komunis China (PKC).

Obituari telah membanjiri media kerajaan dalam beberapa minggu kebelakangan ini, termasuk untuk Zhou Zhichun, bekas timbalan ketua pengarang dan naib presiden China Youth Daily milik kerajaan; ahli politik Zhu Zhihong, yang pernah mempengerusikan Jawatankuasa Wilayah Jiangxi bagi Persidangan Perundingan Politik Rakyat China; Pelakon Opera Peking berusia 39 tahun Chu Lanlan; Ahli ekonomi Marxis Hu Jun; bekas naib pengarah Suruhanjaya Sukan Negara Liu Ji; pereka maskot dari Sukan Olimpik Beijing 2008, Wu Guanying; serta berpuluh-puluh profesor terkenal di dua institusi akademik paling berprestij di China, Universiti Peking dan Universiti Tsinghua.

Hampir tiada obituari menyenaraikan punca kematian.

Tang Weiguo, bekas pengerusi lembaga pengarah di Shanghai Kehua Bio-Engineering Co., pengeluar kit diagnostik perubatan terbesar China dan pembekal kit ujian COVID-19, meninggal dunia pada 25 Disember pada usia 66 tahun. Syarikat itu mengaitkan kematiannya disebabkan komplikasi penyakit asas daripada COVID-19.

Heng He, seorang penganalisis hal ehwal China, mencadangkan faktor metafizikal di sebalik trend itu, dengan menyatakan ramai daripada elit PKC yang terjejas telah menjadi pemain teras dalam struktur kuasa rejim dan komited dengan diri mereka untuk menjadi ahli propaganda yang membakar imej PKC.

“Mungkin anda fikir ia bukan masalah besar, tetapi PKC adalah sindiket jenayah,” katanya kepada The Epoch Times, sambil menambah peningkatan kes baru-baru ini sepatutnya membuatkan orang ramai mempertimbangkan semula hubungan mereka dengan rejim. “Mengikat nyawa seseorang dengan nasib Parti tidak akan membawa apa-apa kebaikan kepada anda.”

Idea bahawa “anda menuai apa yang anda semai,” katanya, telah berakar umbi dalam fikiran orang Cina sejak zaman dahulu.

“Kepercayaan popular di China ialah perbuatan baik akan mendapat balasan yang baik dan sebaliknya, dan anda boleh melihat pembalasan dalam seumur hidup seseorang,” katanya.

Gambar REUTERS TV /REUTERS

Konsep ‘berjuang dengan syurga’

Konsep “berjuang” berulang kali digunakan dalam retorik PKC yang menggambarkan kempen anti-COVIDnya, telah diserap dalam ideologi komunis China sejak penubuhan Parti, kata pemerhati.

“Berjuang dengan syurga adalah kegembiraan yang tidak berkesudahan, berjuang dengan bumi adalah kegembiraan yang tidak berkesudahan, dan bergelut dengan kemanusiaan adalah kegembiraan yang tidak berkesudahan,” Mao Zedong, ahli pengasas Parti dan pemimpin rejim pertama pernah mendakwa.

Sean Lin, bekas pengarah makmal di cawangan penyakit virus Institut Penyelidikan Tentera Walter Reed, melihat ikrar rejim untuk menghapuskan virus itu sebagai menunjukkan ekstremisme.

Walaupun penyakit semakin pudar, sejarah menunjukkan virus tidak pernah benar-benar hilang. Berbanding dengan negara lain yang dibuka semula pada musim panas selepas menentukan risiko kesihatan awam rendah yang ditimbulkan oleh varian Omicron, langkah COVID baharu di China adalah politik, kata Lin.

Peng Dingding, seorang pengulas politik di Beijing, menyuarakan pandangan Lin.

“Sepanjang keseluruhan proses pencegahan wabak, kerajaan China tidak melakukan satu perkara yang betul,” katanya kepada The Epoch Times. “Walaupun selepas tiga tahun pandemik dan membina begitu banyak hospital sementara, masih belum ada kapasiti yang mencukupi untuk merawat pesakit. Saya benar-benar tidak faham apa yang negara ini lakukan.”

Ia menunjukkan “keangkuhan dan kejahilan kepimpinan tertinggi China,” tambahnya.

“Dalam perjuangan menentang syurga, mereka telah gagal. Dalam perjuangan menentang bumi, mereka telah gagal. Apa yang mereka tahu ialah bergaduh dengan orang lain,” kata Peng.

“Dia sentiasa menganggap dirinya berkuasa,” tambahnya, merujuk kepada Xi Jinping.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI