27.7 C
Kuala Lumpur
Sunday, June 16, 2024
UtamaGaya HidupNenek ditemani kucing kesayangan ke pasar, bila hujan lebat nenek berpayung tetapi...

Nenek ditemani kucing kesayangan ke pasar, bila hujan lebat nenek berpayung tetapi ideanya pastikan si comel tidak kuyup undang ketawa

Urusan kerja orang muda yang sibuk menyebabkan ramai yang jarang berpeluang meluangkan masa bersama keluarga. Bagi menjaga emosi ahli keluarga lebih tua yang berada di rumah dan menghindarkan rasa kesunyian, memelihara haiwan peliharaan adalah cara yang baik untuk menghilangkan kebosanan. 

Selepas memiliki haiwan peliharaan, ahli keluarga boleh memberi fokus kepada haiwan itu, dan ia mungkin mampu menjadikan hidup golongan tua lebih menceriakan.

Gambar 88lovelypet

Seorang netizen dari Taiwan bercerita dia terlalu sibuk bekerja sehingga tiada masa berada di rumah menyebabkan neneknya selalu keseorangan. 

Untuk mengelakkan neneknya berasa terlalu bosan di rumah, dia telah memelihara seekor kucing kerana pada pendapatnya kucing itu lebih tenang dan pembersih.

Dengan cara ini, nenek tidak perlu terlalu risau banyak untuk menguruskan kehidupan kucing, kerana kucing berjiwa bebas dan memang pandai menjaga dirinya sendiri.

Walaupun cucu ini adalah pemilik kucing tersebut, nenek berada di dalam hati kucingnya sebagai pemilik dan tuan kesayangan sebenar untuk dia menurut kata.

Gambar Hiasan / Pexels

Pada suatu hari ketika netizen ini baru bangun dari tidur, dia telah mendapati neneknya sedang berpakaian elok untuk keluar. Kata nenek, dia mahu membeli sayur di pasar dan nenek tidak mahu berenggang dengan kucingnya lalu mahu membawanya bersama. Kucing itu mengikutnya ke pasar.

Jadi nenek pun keluarlah ke pasar dengan kucingnya, tetapi tidak lama kemudian hujan telah turun dengan lebat.

Cucu ini mula bimbang dengan menyangka neneknya tidak membawa payung, sambil mula berkira-kira perlukah dia ke pasar untuk membawa payung untuk nenek?

Nenek rupa-rupanya ada membawa payung bersama semasa dia keluar ke pasar tadi. Apabila netizen menuju ke pasar pada separuh jalan dan melihat neneknya berpayung, dia berasa lega.

Gambar 88lovelypet

Tetapi tidak tahan ketawa berdekah-dekah apabila melihat kucingnya.

Idea kreatif nenek bagi mengelakkan si comel daripada basah kuyup dek hujan lebat, jadi dia terpaksa diletakkan di dalam beg plastik.

Gambar 88lovelypet

Begitulah mukanya ketika dijinjing dalam beg plastik. Sakit perut netizen ini tergelak dibuatnya.

Sabar sahajalah tahan nafas dalam plastik tu…

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI