30.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, April 20, 2024
UtamaGlobalGelombang COVID-19 di China: Kematian kalangan elit PKC terus meningkat

Gelombang COVID-19 di China: Kematian kalangan elit PKC terus meningkat

Segalanya bermula dengan demam panas, gejala COVID-19, yang tidak lama kemudian membawa kepada keputusan ujian positif. Yang Lianghua, bekas wartawan kanan di suara rasmi rejim komunis, China People’s Daily dan ketua pengarang edisi antarabangsa akhbar itu, kemudian terpaksa menunggu di bilik kecemasan untuk katil di hospital terkemuka Beijing, yang kebetulan sudah sesak.

Dengan campur tangan daripada eksekutif kanan media kerajaan dan pengarah hospital, Yang akhirnya dimasukkan ke unit rawatan rapi, di mana dia meninggal dunia beberapa jam kemudian. Punca kematiannya adalah jangkitan kuman di paru-paru.

Yang Lianghua merupakan salah satu daripada senarai panjang tokoh terkemuka berkaitan Parti Komunis China (PKC) yang meninggal dunia di tengah-tengah lonjakan varian Omicron yang sedang melanda China, selepas rejim itu secara tiba-tiba melonggarkan sekatan COVID-19 yang kejam selama bertahun-tahun yang telah menutup perniagaan, yang melumpuhkan ekonomi China dan menjadikannya satu cabaran buat rakyat China untuk mengekalkan kehidupan asas mereka.

Gambar oleh Kevin Frayer/Getty Images

Pusingan U secara mendadak, bagaimanapun, dibuat tanpa peruntukan sumber dan dasar untuk membantu penduduk terjejas menangani kes jangkitan yang semakin meningkat.

Sistem kesihatan negara yang kurang bersedia. Apabila virus merebak ke seluruh isi rumah, huru-hara telah meletus di hospital dan rumah pembakaran mayat, malah golongan elit China, yang terkenal dengan keistimewaan yang mereka nikmati, tidak terlepas daripada terkena tempiasnya.

Selain Yang, mereka yang telah meninggal dunia sejak beberapa minggu lalu termasuk Zhou Zhichun, bekas timbalan ketua pengarang dan naib presiden untuk China Youth Daily milik kerajaan; ahli politik Zhi Zhihong, yang pernah mempengerusikan Jawatankuasa Wilayah Jiangxi bagi Persidangan Perundingan Politik Rakyat China; Pelakon Opera Peking berusia 39 tahun Chu Lanlan; Ahli ekonomi Marxis Hu Jun; bekas naib pengarah Suruhanjaya Sukan Negara Liu Ji; pereka maskot dari Sukan Olimpik Beijing 2008, Wu Guanying; serta berpuluh-puluh profesor terkenal di dua institusi akademik paling berprestij di China, Universiti Peking dan Universiti Tsinghua.

Beberapa pakar kesihatan terkemuka juga telah meninggal dunia, termasuk Nan Dengkun, yang dipuji sebagai perintis industri pemulihan perubatan China, dan saintis farmaseutikal terkemuka Wei Shuli.

Gambar STF/AFP /Getty Images

Angka rasmi merupakan kenyataan tidak benar

Walaupun terdapat peningkatan dalam obituari individu terkemuka yang muncul di media kerajaan, beberapa butiran disebutkan tentang punca kematian mereka.

Rejim China telah beralih kepada buku permainannya yang sudah usang mengenai angka jangkitan dan kematian COVID-19 yang sangat kurang dalam usaha untuk mengurangkan berita yang mencemarkan imej PKC. 

Suruhanjaya Kesihatan Kebangsaan setakat ini hanya mengira segelintir kematian COVID-19, sembilan sahaja dalam tempoh tiga minggu. Hanya pesakit yang meninggal dunia akibat radang paru-paru akibat COVID-19 dan kegagalan pernafasan dimasukkan dalam angka ini. Mereka yang mempunyai punca kematian selain daripada itu adalah tidak dikira.

Tetapi mengambil kira keadaan di lapangan memberikan gambaran yang jauh lebih menggerunkan.

Rumah pengebumian di seluruh negara berjalan sepanjang masa untuk pembakaran mayat, dan pihak berkuasa kesihatan menggalakkan pengamal perubatan yang telah bersara sejak lima tahun lalu untuk menyertai semula tenaga kerja bagi mengatasi kekurangan kakitangan. 

Ramai kakitangan perubatan yang bertugas dijangkiti COVID-19. Seorang pakar bedah hospital terkemuka di Beijing memberitahu media China bahawa sekitar 70 peratus petugas kesihatan di unitnya telah jatuh sakit, termasuk dirinya sendiri, tetapi mereka terpaksa terus bekerja.

Firma penyelidikan kesihatan Arifinity yang berpangkalan di London, menganggarkan lebih 5,000 orang berkemungkinan meninggal dunia setiap hari akibat COVID-19, berdasarkan model yang diperolehi daripada data di China.

Pengiraan rasmi dari China terbukti sebagai panduan yang tidak boleh dipercayai sehinggakan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), sebuah badan yang biasanya menahan diri daripada mengecam secara langsung rejim itu kerana kekurangan ketelusan menangani wabak, mula mendedahkan keraguan mereka.

“Di China, apa yang dilaporkan adalah bilangan kes yang agak rendah di ICU, tetapi secara anekdot ICU sedang dipenuhi,” Pengarah Program Kecemasan Kesihatan WHO Mike Ryan memberitahu pemberita pada 21 Disember.

“Saya tidak mahu mengatakan China secara aktif tidak memberitahu kami apa yang sedang berlaku. Saya fikir mereka berada di belakang lengkung,” tambahnya.

Gambar STF/AFP/Getty Images

Pembalasan

Heng He, seorang penganalisis hal ehwal China, melihat unsur metafizikal di sebalik lonjakan COVID-19 semasa. Walaupun jumlah sebenar wabak itu tidak diketahui, bilangan elit China yang terjejas adalah ketara, katanya.

Ramai daripada mereka telah menjadi pemain teras dalam struktur kuasa rejim dan begitu komited dalam diri mereka untuk menjadi ahli propaganda yang menyemarakkan imej PKC.

“Mungkin anda fikir ia bukan masalah besar, tetapi PKC adalah sindiket jenayah,” katanya kepada The Epoch Times, sambil menambah peningkatan kes baru-baru ini sepatutnya membuatkan rakyat mempertimbangkan semula hubungan mereka dengan rejim. “Mengikat nyawa seseorang dengan nasib Parti tidak akan membawa kebaikan kepada anda.”

Idea bahawa “anda menuai apa yang anda tabur,” katanya, telah berakar umbi dalam fikiran orang China sejak berzaman dahulu.

“Kepercayaan popular di China ialah perbuatan baik akan mendapat balasan yang baik dan sebaliknya, dan anda boleh melihat pembalasan itu dalam hayat kehidupan seseorang,” kata Heng.

“Itulah sebabnya orang Cina sentiasa memberi amaran agar tidak membantu sesiapa dengan perbuatan yang salah—terutamanya bab penganiayaan agama dan kepercayaan.”

Heng merujuk kepada kempen penindasan kejam rejim yang menyasarkan Falun Gong dan kepercayaan lain.

“Dalam erti kata lain, seseorang mungkin mempertimbangkan hal pembalasan ini,” katanya.

Konsep itu digambarkan dalam artikel Mac 2020 oleh Li Hongzhi, pengasas disiplin kerohanian Falun Gong.

“Tetapi pandemik seperti Virus PKC semasa (atau ‘Virus Wuhan’) datang dengan tujuan di sebaliknya, dan ia mempunyai sasaran. Ia berada di sini untuk menyingkirkan ahli-ahli Parti dan mereka yang berpihak kepadanya,” tulis Li.

“Jika ada yang ragu-ragu mengenai perkara ini, lihat sahaja negara atau orang mana yang paling teruk dilanda virus itu: mereka yang telah rapat dengan PKC. Lalu apa yang harus dilakukan oleh rakyat? Rakyat harus menjauhkan diri mereka daripada PKC dan berhenti berpihak kepada Parti.”

Gambar oleh NOEL CELIS/AFP/Getty Images

Elit dibiar tanpa pertahanan

Elit atasan PKC, yang sebahagian besarnya berjaya melindungi diri mereka daripada kesan kerosakan perintah berkurung sejak beberapa tahun lalu, mendapati diri mereka secara tiba-tiba terdedah dalam gelombang terkini.

Satu akaun di Weibo yang telah dikenal pasti sebagai milik isteri Zhao Lijian, jurucakap kementerian luar negeri yang terkenal dengan retorik hawkish dan menyebarkan maklumat salah mengenai virus—termasuk maklumat palsu mengenai virus itu dibawa masuk ke Wuhan oleh Tentera Amerika Syarikat—baru-baru ini mengadu bahawa dia tidak berjaya mendapatkan sebarang ubat antivirus, ubat antiradang atau ubat selsema.

“Berapa hari awak akan demam sehingga sembuh?” dia menulis, tanpa dikenal pasti siapa yang dia maksudkan, menurut tangkap skrin siaran yang dipadamkan. “Ke mana perginya semua ubat ini?”

Dia kemudian menambah mereka menggunakan batang popsikel untuk menurunkan suhu badan.

Gambar STF/AFP/Getty Images

Ahli ekonomi dan nasionalis Hu Angang, pengarah Pusat Kajian dan Pengajian China, yang menasihati kepimpinan komunis, baru-baru ini kehilangan bapa mertuanya akibat radang paru-paru yang disebabkan oleh COVID-19. 

Keluarga itu tidak dapat menghubungi talian perubatan selama sejam, dan kemudian terpaksa menunggu berjam-jam untuk mendapatkan ambulans, menurut hantaran yang dipetik secara meluas daripada Mei Xinyu, seorang penganalisis kanan di Institut Perdagangan Antarabangsa dan Kerjasama Ekonomi di Kementerian Perdagangan China.

“Lelaki tua itu adalah ahli kanan Parti yang telah menerima pingat dari negara, tetapi hanya boleh menunggu untuk pembakaran mayat di rumah mayat hospital,” tulis Mei pada 21 Disember sambil menambah Rumah Pengebumian Babaoshan Beijing, di mana mayatnya akan dihantar, telah membakar kira-kira 200 hingga 300 mayat setiap hari. “Tiada tempat hari ini.”

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI