27.3 C
Kuala Lumpur
Tuesday, July 23, 2024
UtamaKisah BenarHari Hak Asasi Manusia Sedunia: Malaysia berhimpun mendedahkan pelanggaran hak asasi manusia...

Hari Hak Asasi Manusia Sedunia: Malaysia berhimpun mendedahkan pelanggaran hak asasi manusia oleh PKC

Pada 10 Disember 2022 sempena Hari Hak Asasi Manusia Sedunia, Pertubuhan Tuidang Malaysia menganjurkan perhimpunan “Menentang Maklumat Palsu ” di Bukit Bintang, Kuala Lumpur, Malaysia. Pada hari yang sama, pengamal Falun Gong dan Malaysia4Uyghur menyampaikan ucapan masing-masing dalam memberi kesedaran kepada orang awam supaya menentang jenayah yang dilakukan PKC terhadap kemanusiaan. 

Untuk menutup jenayahnya, PKC telah melakukan propaganda palsu berulang kali terhadap pengamal Falun Gong dan Uyghur, menimbulkan kebencian untuk mengalihkan perhatian orang ramai daripada jenayahnya.

Pada 10 Disember 2022 sempena Hari Hak Asasi Manusia Sedunia, Pertubuhan Tuidang Malaysia telah menganjurkan acara “Menentang Maklumat Palsu” di Bukit Bintang, Kuala Lumpur, Malaysia. (Gambar oleh Lem Zhe Wei/The Epoch Times)

PKC menggunakan maklumat salah untuk memburukkan Falun Gong

Seorang pengamal Falun Gong dikenali Max Chua menekankan bagaimana PKC telah menjadikan dunia akademik sebagai tempat untuk memburuk-burukkan Falun Gong, terutamanya melalui buku teks, peperiksaan, dan “berjuta-juta tandatangan” untuk mencuci otak kanak-kanak bawah umur di China dengan maklumat yang salah dan menanamkan rasa kebencian terhadap “Sejati, Baik, Sabar”.

Pada 10 Disember 2022 sempena Hari Hak Asasi Manusia Sedunia, Pertubuhan Tuidang Malaysia telah menganjurkan acara “Menentang Maklumat Palsu” di Bukit Bintang, Kuala Lumpur, Malaysia. (Gambar oleh Lem Zhe Wei/The Epoch Times)

“Untuk membuat seseorang membenci ‘Sejati-Baik-Sabar’ dan memusnahkan asas moraliti seseorang, Jiang Zemin dan kumpulannya mengeksport video palsu ‘Pembakaran diri di Dataran Tiananmen’ untuk memfitnah Falun Gong. Falun Gong adalah peringkat tinggi ajaran Buddha yang secara jelas melarang pembunuhan dan bunuh diri. Pengamal Falun Gong sejati tidak akan membakar dirinya sendiri.” kata Max Chua.

Pada 14 Ogos 2001, Pertubuhan Pembangunan Pendidikan Sedunia mengeluarkan kenyataan mengutuk keras terhadap ‘Insiden Pembakaran Diri Tiananmen’ ketika di mesyuarat PBB, menyebutnya sebagai tindakan keganasan negara oleh pihak berkuasa PKC untuk memfitnah Falun Gong.”

Max Chua, seorang pengamal Falun Gong, berucap di acara perhimpunan itu. (Gambar oleh Lem Zhe Wei/The Epoch Times)

Lihat kengerian dan ketakutan di mata etnik Uyghur tempatan di China

Pengerusi Malaysia4Uyghur bernama Zuhri Yuhyi menghadiri acara berkenaan pada hari itu. Beliau mendedahkan Kedutaan China di Malaysia telah menjemput pertubuhan itu ke Wilayah Xinjiang beberapa bulan selepas Malaysia4Uyghur ditubuhkan, tetapi pasport mereka telah dirampas . Mereka hanya dibawa ke lokasi di mana PKC mahu mereka pergi, dan mereka hanya berkomunikasi dengan “pelakon” yang PKC benarkan mereka bercakap. Mereka juga dibawa melawat kilang, tetapi tiada sesiapa yang bekerja.

“Satu-satunya kebenaran yang kami perolehi…adalah makanan Uyghur itu menakjubkan. Saya menyimpan impian pada suatu hari nanti saya boleh kembali kepada masyarakat China yang bebas untuk menikmati makanan Uyghur dan menyingkirkan kezaliman komunisme,” katanya.

Zuhri Yuhyi juga menyebut etnik Muslim Uyghur tidak berani memberinya “salam” iaitu salam seagama buat seluruh umat Islam di dunia. Zuhri Yuhyi berkata beliau dapat melihat ketakutan dan kebimbangan di mata penduduk tempatan. Ketika tiba waktu solat, tiada siapa yang bersolat di situ.

“Ini bukan isu perkauman, ini isu kemanusiaan. Dalam hal ini, saya kata ini urusan kita semua. Saya manusia, kita semua manusia, ini urusan kemanusiaan. Sebagai manusia di muka bumi ini, kita sepatutnya saling menjaga dan bukannya saling membuli,” tegas Zuhri Yuhyi.

Zuhri Yuhyi, Malaysia4Uyghur, menyampaikan ucapan dalam perhimpunan tersebut. (Gambar oleh Lem Zhe Wei/The Epoch Times)

Malaysia adalah negara anti-komunis

Jurucakap Pertubuhan Tuidang Malaysia, Jane Teo mengingatkan orang ramai bahawa Malaysia adalah negara anti-komunis. Dalam ucapannya, beliau menegaskan di Malaysia, pengamal Falun Gong amat menyedari kejahatan Parti Komunis China, dan mereka telah berulang kali mendedahkan bahaya penyusupan Parti Komunis China ke dalam masyarakat Malaysia, terutamanya dalam bidang pendidikan. Beberapa tahun yang lalu, selepas mereka mengetahui bahawa potret dan petikan Lenin dan Marx dipaparkan di dua sekolah rendah, mereka melaporkan kepada polis dan tindakan telah dilakukan bagi menurunkan dan merampas bahan-bahan berkenaan.

“Bapa bekerja keras untuk menyara keluarga, ibu mengandung sembilan bulan, dan menanggung kepayahan; untuk meningkatkan kehidupan yang bernilai. Setiap kehidupan dianugerahkan oleh pencipta, dan setiap keluarga dilahirkan oleh takdir. Setiap orang berhak kepada persekitaran kehidupan yang normal… Hari ini, orang baik berdiam diri dan tidak melakukan apa-apa, dan itulah yang dimahukan oleh unsur kejahatan. Tolak ansur orang baik hari ini juga membuatkan kita jelas kehilangan penguasaan persekitaran yang kita inginkan. Membutakan mata hari ini juga memusnahkan prinsip dan sifat kemanusiaan yang diserahkan kepada kejahatan dan dimusnahkan olehnya,” kata Jane Teo.

Jane Teo, jurucakap Pertubuhan Tuidang Malaysia, berucap pada acara itu. (Gambar oleh Lem Zhe Wei/The Epoch Times)

“Jenayah PKC yang melanggar hak asasi manusia adalah terlalu banyak untuk disenaraikan. Kami menyeru kepada pemahaman yang jelas bahawa China bukan PKC, dan PKC bukan China. Saya berharap anda akan jelas, melihat kebenaran dengan jelas, dan membuat pilihan yang bijak,” kata akhir daripada Jane Teo yang mengingatkan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI