30.2 C
Kuala Lumpur
Tuesday, February 7, 2023

INSPIRASI ANDA SETIAP HARI

UtamaInspirasiAdik perempuan sujud kepada abang raih perhatian ramai orang

Adik perempuan sujud kepada abang raih perhatian ramai orang

Baru-baru ini, sebuah video di TikTok mengenai seorang adik perempuan sujud kepada abang pada majlis graduasi mendapat perhatian ramai orang. Menerusi video tersebut, wanita Thailand berusia 27 tahun yang bernama Ying Chanita itu dilihat memakaikan jubah konvo pada abangnya sebelum sujud kepadanya.

Ying Chanita telah menamatkan pengajian dari fakulti pentadbiran awam di Universiti Rajabhat di wilayah selatan Thai, Nakhon Sri Thammarat pada tahun 2018. Namun disebabkan Covid melanda, majlis graduasi terpaksa ditangguhkan.

Ketika meraikan majlis graduasinya, Ying Chanita telah memakaikan jubah konvo pada abangnya. Selepas itu, dia melakukan isyarat penghormatan yang dikenali sebagai ‘krap thao’. Tindakan tersebut adalah budaya masyarakat Thailand yang merupakan simbol penghormatan yang mendalam terhadap seseorang.

Selepas Ying Chanita sujud dan menyentuh kaki abangnya, si abang membalas dengan menyentuh kepala adiknya itu dengan penuh kasih sayang.

Bagi Ying Chanita, dia melakukan hal tersebut sebagai tanda terima kasih kepada abangnya yang telah banyak berkorban untuknya.

Menurut Ying Chanita, sejak kecil dia tinggal bersama abang dan ibunya. Ibunya bekerja sebagai penoreh getah. Memandangkan pendapatan yang diperoleh oleh ibu mereka tidak seberapa, abang Ying Chanita nekad untuk berhenti belajar.

Ketika itu Ying Chanita masih muda dan tidak memahami mengapa abangnya bertindak sedemikian.

Namun apabila menginjak usia dewasa, ibunya menjelaskan padanya bahawa abangnya sanggup berhenti belajar demi mengurangkan beban. Ini kerana ibunya tidak mampu membiayai pengajian bagi dua orang anaknya itu.

Mengetahui hakikat tersebut, Ying Chanita sangat terharu dengan pengorbanan yang dilakukan oleh abangnya. Nampaknya pengorbanan abangnya itu tidaklah sia-sia apabila Ying Chanita akhirnya berjaya menamatkan pengajian.

Orang ramai yang menonton video tersebut turut berasa terharu dengan kisah adik-beradik tersebut. Barulah mereka mengerti maksud disebalik perlakuan adik perempuan yang sujud kepada abangnya.

Mereka berasa kagum dengan Ying Chanita kerana tidak melupakan jasa abangnya. Mereka juga memberikan penghormatan kepada abang Ying Chanita kerana sanggup berkorban demi adiknya.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI