27.6 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaNasionalBanjir: 322 pencawang elektrik di Kelantan dan Terengganu ditutup sementara

Banjir: 322 pencawang elektrik di Kelantan dan Terengganu ditutup sementara

Tenaga Nasional Berhad (TNB) menutup sementara 322 pencawang di Kelantan dan Terengganu berikutan keadaan hujan lebat dan banjir ketika ini.

Tenaga Nasional Berhad (TNB) Careline menerusi kenyataan di Facebook berkata, tindakan itu diambil demi keselamatan pengguna setempat.

Kawasan yang masih belum mendapat bekalan elektrik ekoran penutupan bekalan oleh TNB demi keselamatan pengguna setempat ialah di tiga daerah iaitu di Kemaman, melibatkan 173 pencawang, Kuala Berang (50) dan Setiu (5), menurut kenyataan itu.

Twitter

Usaha-usaha sedang giat dijalankan bagi memastikan bekalan elektrik di kawasan-kawasan terlibat dapat disalurkan secara berperingkat, namun bergantung kepada akses dan keadaan setempat.

“Sekiranya banjir semakin bertambah buruk, berisiko serta membahayakan keadaan, penutupan bekalan akan dilakukan di pencawang elektrik yang terlibat bagi memastikan keselamatan pengguna setempat.

“Sentiasa waspada dengan hujan lebat dan keadaan berisiko banjir. Jauhi pepasangan elektrik yang terendam air banjir. Kesabaran dan keprihatinan anda amat dihargai,” tambah TNB.

Selain Terengganu, 94 pencawang di empat daerah di Kelantan turut ditutup atas faktor sama.

Kawasan terlibat ialah di Pasir Mas, dengan jumlah terbanyak iaitu 59 pencawang, Pasir Puteh (22), Tanah Merah (lapan) dan Kota Bharu (lima) menjadikan jumlah pencawang yang ditutup di kedua-dua negeri adalah sebanyak 322 pencawang, menurut kenyataan TNB.

Pada 19 Disember, tiga beradik meninggal dunia akibat terkena renjatan elektrik ketika banjir di Kampung Morak, Tumpat, Kelantan.

TNB menasihatkan orang ramai supaya tidak menghampiri atau menyentuh pepasangan elektrik yang ditenggelami air kerana dikhuatiri berlaku kebocoran arus. Penyambungan semula bekalan akan dibuat dengan kadar segera sebaik sahaja ia selamat dilakukan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI