26.4 C
Kuala Lumpur
Thursday, July 18, 2024
UtamaGlobalCeline Dion menghidapi ‘Stiff Person Syndrome’, penyakit gangguan neurologi yang tidak boleh...

Celine Dion menghidapi ‘Stiff Person Syndrome’, penyakit gangguan neurologi yang tidak boleh diubati

Penyanyi tersohor dunia, Celine Dion mendedahkan dirinya telah didiagnosis dengan Stiff Person Syndrome (SPS), gangguan neurologi yang jarang berlaku dengan ciri penyakit autoimun.

Bintang kelahiran Kanada Perancis itu mendedahkan kepada 5.2 juta pengikut Instagramnya yang keadaan itu membuatkan ototnya kejang tidak terkawal.

Penyakit itu juga menyebabkan dia mengalami kesukaran berjalan dan menyanyi sekali gus tidak dapat meneruskan konsert yang dirancang di United Kingdom dan Eropah pada tahun hadapan.

Gambar Reuters

“Saya sudah lama berhadapan dengan masalah kesihatan. Sememangnya sukar bagi saya untuk menghadapi cabaran ini dan bercakap tentang semua yang telah saya lalui.

“Baru-baru ini saya telah didiagnosis dengan gangguan saraf yang sangat jarang berlaku (satu dalam sejuta orang) dipanggil ‘Stiff Person Syndrome (SPS)’.

“Sementara saya masih belajar tentang keadaan yang jarang berlaku ini, kini saya tahu inilah yang menyebabkan semua punca kekejangan yang saya alami,” ujar penyanyi berusia 54 tahun itu dalam rakaman video penuh emosi.

Kekejangan yang dialami Celine telah menjejaskan setiap aspek kehidupan hariannya.

“Malangnya, kekejangan ini menjejaskan setiap aspek kehidupan seharian saya, kadang-kadang menyebabkan kesukaran apabila saya berjalan dan menghalang saya menyanyi seperti biasa.

“Sangat menyakitkan namun saya ingin memberitahu saya tidak akan bersedia untuk memulakan semula jelajah saya di Eropah pada bulan Februari depan,” jelasnya.

Celine Dion/YouTube

Pada tahun 1998, lagu balada diva itu, “My Heart Will Go On” daripada filem Titanic, memenangi anugerah Oscar untuk lagu terbaik, namun beliau bersara bernyanyi ‘selama-lamanya’ ketika mendiang suaminya, Rene Angelil bertarung dengan kanser.

Walaupun persembahannya disambung semula setahun kemudian, Celine melangkah keluar dari pentas sekali lagi pada awal 2016, berikutan kematian tragis Rene Angelil dan abangnya, Daniel Dion.

Celine Dion akhirnya kembali semula dengan album Courage pada 2019, yang menampilkan kerjasama dengan Sia, Sam Smith dan David Guetta.

Bintang itu memulakan semula konsert jelajah dunia “Courage World Tour”, namun sebahagian besarnya terpaksa ditangguhkan kerana pandemik COVID-19.

Celine terpaksa menjadualkan semula tarikh itu pada tahun ini selepas mengalami “kekejangan otot yang teruk dan berterusan”, yang turut menangguhkan siri persembahan di Las Vegas.

Beberapa persembahan lain yang dijangka dijadualkan termasuk di Birmingham, Glasgow, Manchester dan London kini terpaksa ditolak, manakala yang lain telah dibatalkan.

Dalam pada itu, Celine menyakinkan peminatnya bahawa beliau mempunyai pasukan doktor yang hebat yang bekerja bersamanya untuk membantunya menjadi lebih baik dan anak-anaknya yang sentiasa menyokong serta memberi bantuan.

“Saya bekerja keras dengan ahli terapi perubatan setiap hari untuk membina semula kekuatan dan keupayaan, tetapi saya harus mengakui ia adalah satu perjuangan.

“Apa yang saya tahu ialah menyanyi. Ia adalah perkara yang saya lakukan sepanjang hidup dan ia adalah perkara yang paling disukai.

“Saya sangat merindui anda. Saya rindu melihat anda semua dan berada di atas pentas, membuat persembahan untuk anda.

“Saya sentiasa memberi 100 peratus apabila saya melakukan persembahan tetapi kini keadaan saya tidak mengizinkan,” ujarnya.

Tidak lagi dapat menahan sebak, penyanyi itu mengucapkan terima kasih kepada peminat atas sokongan dan menegaskan dirinya tidak mempunyai pilihan selain menumpukan perhatian kepada kesihatannya pada ketika ini dan berharap kesihatannya akan kembali pulih.

Gambar Reuters

Apa itu Stiff Person Syndrome (SPS)?

1. SPS adalah keadaan yang sangat jarang berlaku dan hanya dialami oleh satu atau dua orang dalam sejuta.

2. Menurut Institut Kebangsaan untuk Gangguan Neurologi United Kingdom, ia dicirikan oleh ketegaran otot yang berubah-ubah pada badan dan anggota badan, juga tahap kepekaan yang tinggi terhadap rangsangan seperti bunyi bising, sentuhan, dan tekanan emosi, yang boleh menyebabkan kekejangan otot.

3. Postur yang tidak normal, sering membongkok dan kaku, adalah ciri gangguan itu.

4. Orang yang mempunyai SPS boleh menjadi terlalu kurang upaya untuk berjalan atau bergerak, atau mereka takut untuk meninggalkan rumah kerana bunyi jalanan, seperti bunyi hon, boleh mencetuskan kekejangan dan jatuh.

5. Kebanyakan individu dengan SPS kerap terjatuh dan kerana mereka tidak mempunyai refleks pertahanan biasa; yang menyebabkan kecederaan boleh menjadi lebih teruk.

6. Walaupun tiada ubat untuk SPS, terdapat rawatan termasuk ubat anti-kecemasan dan pelemas otot yang boleh melambatkan perkembangannya.

Tonton video di bawah:

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI