26.8 C
Kuala Lumpur
Friday, February 23, 2024
UtamaInspirasiAyah terharu bila anak perempuan bangga tonjolkan kerjayanya sebagai pekerja majlis perbandaran...

Ayah terharu bila anak perempuan bangga tonjolkan kerjayanya sebagai pekerja majlis perbandaran di sekolah

Ada anak yang berasa segan atau malu untuk mendedahkan kerjaya ibu bapa mereka di sekolah, tetapi semua itu bukan ukuran sekiranya didikan ibu bapa sangat baik untuk membuatkan seorang anak faham dengan erti pengorbanan dan kasih sayang yang perlu dihargai setiap hari.

Itu yang ditonjolkan oleh seorang kanak-kanak perempuan dari Perak sempena sambutan hari kanak-kanak sedunia di sekolahnya, baru-baru ini.

TikTok

Pada mulanya, seorang ayah berkongsi di TikTok yang tular mengenai kisah anak perempuannya yang berkeras mahu memakai pakaian seragam kerjaya ayah sempena sambutan hari kanak-kanak.

Si ayah, Mohd Anuar telah menyuruh anaknya, Auni untuk memilih pakaian seragam atau uniform lain yang sesuai dengan cita-citanya, tetapi Auni tetap berkeras mahu menyarungkan pakaian seragam pekerjaan ayahnya untuk diperagakan semasa acara tersebut.

TikTok

“Tema untuk hari kanak-kanak sedunia tahun ini adalah kerjaya. Saya suruh dia cari baju lain, dia pilih baju kerjaya ayah dia juga,” tulisnya di ruangan kapsyen muat naik video tersebut.

TikTok

Amat mencuri perhatian dan terus menyentuh hati apabila pakaian seragam yang dipilih oleh Auni, adalah rutin pakaian yang disarung ayahnya yang difahamkan seorang kakitangan di sebuah majlis perbandaran di Perak.

Auni yang berasa bangga menyarung seragam itu menjelaskan kepada mStar bahawa pekerjaan yang dilakukan ayahnya telah berjaya membesarkannya dengan baik. 

TikTok

Penghargaan yang ditunjukkan oleh Auni di sekolah telah menyentuh hati Anuar yang berkongsi beberapa gambar anaknya yang lengkap berpakaian sama seperti dirinya ketika bertugas.

“Alahai anak… dia kata ayah kerja ni pun bagi kami makan dan tempat tinggal,” katanya.

TikTok

Rata-rata pengguna TikTok memuji tindakan Auni yang tidak malu untuk memperagakan pakaian seragam pekerjaan ayahnya itu dan mendoakan kesejahteraan mereka sekeluarga:

“Bangga dengan adik.. Semoga berjaya satu hari nanti.. Amin.”

“Hormat dekat adik ni..”

“Jangan pernah malu.. Bangga ayah kamu dik.. Kami pun turut bangga kerana cara adik menyedarkan rakan-rakan sebaya betapa menghargai apa pun kerjaya ayah..”

“Semoga adik berjaya dunia akhirat, jadi anak solehah penyejuk mata penawar hati ibu ayah.. Tahniah.”

“Terbaik dik..”

“Pembakar semangat seorang ayah bila seorang anak bangga dengan kerja yang ayah lakukan, anak yang memahami pengorbanan seorang ayah..”

Sememangnya anak yang baik itu adalah anak yang memahami pengorbanan ibu bapa dalam membesarkan mereka tidak kira apa pun kerjaya yang diceburi.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI