30.8 C
Kuala Lumpur
Tuesday, October 3, 2023
UtamaGaya HidupKucing peliharaan keluar bermain, balik rumah bawa kepala buaya

Kucing peliharaan keluar bermain, balik rumah bawa kepala buaya

Seekor kucing peliharaan di Wisconsin, Amerika Syarikat memeranjatkan tuannya apabila membawa kepala buaya selepas pulang bermain di luar.

Daily Mail

Wendy Wiesehuegel tidak menyangka dia bakal menerima kejutan daripada kucingnya, ‘Burnt Toast’ yang keluar bermain di luar. Pada mulanya jiran-jiran menyangka kucing peliharaan itu membawa pulang ikan besar. Namun setelah diamati, rupa-rupanya kepala buaya!

Menurut Wiesehuegel kepada Fox 6 Milwaukee, kucingnya kelihatan begitu bangga dengan hasil tangkapan pada hari itu. “Saya membongkok, melihat dan mendapati itu bukanlah ikan tetapi buaya.”

Daily Mail

Ujar Wiesehuegel, seingatnya dia dan adik iparnya pernah ternampak buaya di tasik berdekatan dengan rumahnya beberapa hari sebelum itu. Ketika itu adik iparnya seakan tidak percaya terdapat buaya di kawasan kediaman mereka, lalu mengabaikan sahaja haiwan tersebut. Namun tidak menyangka, itulah ‘barang penemuan’ yang dibawa pulang oleh Burnt Toast.

Terkejut melihat kepala haiwan bersisik itu, Wiesehuegel terus menghubungi Tim Aspenson warden pemuliharaan Jabatan Sumber Asli untuk melaporkan kejadian itu. Difahamkan, hanya ahli biologi sahaja yang dapat mengesahkan keaslian kepala haiwan tersebut.

Aspenson berkata dia percaya kepala haiwan tersebut adalah milik seekor buaya yang mungkin panjangnya sekitar tiga kaki. Dia juga tidak menolak kemungkinan bahawa haiwan tersebut pada asalnya dipelihara yang kemudiannya melepaskan diri atau dilepaskan ke alam liar. Namun persoalannya, apakah yang terjadi kepada haiwan tersebut sehingga berakhir tanpa badan malah dibawa pulang oleh Burnt Toast?

Daily Mail

Melihatkan gambar kepala buaya yang tengkoraknya jelas kelihatan, mereka tidak dapat mengagak sudah berapa lama haiwan itu mati dan terapung-apung di laluan air Waukesha County. Bagi Aspenson, ia benar-benar penemuan yang ‘sangat jarang’ dan mungkin bukan yang terakhir.

Walaupun berasa teruja dengan penemuan tersebut, namun Wiesehuegel sedikit bimbang jika memang benar terdapat buaya di tasik tersebut. Katanya, apabila difikir-fikirkan semula, memang tidak selamat jika benar ada buaya, lebih-lebih lagi ketika musim panas orang ramai berenang di tasik tersebut.

Pada Julai lalu, seekor buaya ditemui di sebuah tasik di Fond du Lac County yang terletak hanya sejam di utara Waukesha County. Buaya yang ditemui oleh J&R Aquatic Animal Rescue di Long Lake tersebut dipercayai dipelihara dan melepaskan diri daripada tuannya. Mereka menempatkan buaya tersebut di sebuah tempat perlindungan supaya haiwan tersebut dapat menjalani kehidupan di alam liar seperti yang sepatutnya.

Menurut Ahli Biologi Amfibia, Roki Paloski biasanya dia hanya mendapat satu laporan setahun mengenai kewujudan buaya di Wisconsin. Kewujudan buaya bukanlah secara semula jadi kerana buaya itu bukannya berasal dari Wisconsin. “Sama ada buaya tersebut merupakan haiwan peliharaan yang melarikan diri daripada kurungan atau haiwan peliharaan yang dilepaskan ke tasik,” kata Paloski.

Pakar mengatakan tidak mungkin buaya dapat bertahan pada musim sejuk di Wisconsin kerana paling jauh mereka boleh pergi ialah Arkansas. Tambah Paloski lagi, buaya-buaya tersebut tidak seharusnya berada di situ kerana mereka bukanlah sebahagian daripada landskap semula jadi Wisconsin.

Laporan polis lain telah dibuat pada September lalu di mana seekor buaya dilihat di taman keluarga tempatan di Kewaskum. Walaupun buaya tersebut gagal dijejaki namun menurut pegawai DNR, mereka percaya ia mungkin buaya Caiman Hitam.

Mereka tidak menolak kemungkinan buaya tersebut dipelihara dan dibesarkan di dalam negara dan kemudian dilepaskan oleh pemiliknya.

Wisconsin tidak mempunyai undang-undang yang menghalang rakyatnya memiliki haiwan eksotik. Sungguhpun begitu, buaya bukanlah berasal dari situ dan kedatangannya boleh menimbulkan ancaman. Mereka juga telah mengingatkan orang ramai agar tidak seharusnya melepaskan buaya peliharaan mereka ke alam liar.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...

TREN TERKINI