26.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaGaya HidupPetua letakkan duit syiling di dalam peti sejuk untuk ketahui makanan masih...

Petua letakkan duit syiling di dalam peti sejuk untuk ketahui makanan masih lagi boleh dimakan atau tidak

Jika anda akan keluar atau melakukan perjalanan jauh dengan masih mempunyai terlalu banyak makanan di dalam peti sejuk, mungkin perkara ini boleh dilakukan.

Petuanya sangat mudah untuk mengetahui sama ada makanan di dalam peti sejuk masih boleh dimakan atau tidak apabila ia ditinggalkan semasa anda keluar dalam jangka masa yang lama atau melakukan perjalanan di luar kawasan selama beberapa hari atau bulan.

Gambar Hiasan/Pixabay

Kadang-kadang, semasa kita tiada di rumah, tiba-tiba rumah terputus bekalan elektrik kerana hujan atau ribut petir, atau bekalan elektrik diputuskan secara berkala, yang sering berlaku dan anda tidak dapat meramalkannya. 

Keadaan tidak dijangka ini boleh menyebabkan makanan di dalam peti sejuk mencair, kesegarannya merosot, dan kemudian ia membeku kembali selepas bekalan elektrik kembali pulih.

Untuk mengetahui sama ada makanan disimpan kekal sejuk beku semasa anda berada jauh dari rumah, gunakan petua mudah ini sebelum meninggalkan rumah: 

Isikan secawair dan masukkan ke dalam ruang penyejuk beku. Kemudian, selepas air membeku letakkan syiling di bahagian atasnya dan biarkan ia di dalam peti sejuk beku.

Jika selepas pulang ke rumah, anda melihat syiling itu terletak di bahagian dasar gelas atau cawan air, anda harus segera mengeluarkan semua makanan dari dalam peti sejuk. Ini bermakna semasa anda keluar, bekalan elektrik terputus cukup lama sehingga ais mencair keseluruhannya, mengakibatkan ais menjadi air di dalam cawan dan duit syiling itu tenggelam.

Facebook

Kemudian bekalan elektrik kembali pulih, air membeku seperti sedia kala dan anda mungkin tidak perasan akannya. Walau bagaimanapun, jika syiling masih berada di sisi cawan, makanan di dalam peti sejuk masih selamat untuk dimakan dan digunakan, dan jika syiling berada di tengah cawan, bekalan elektrik terputus agak lama juga, namun makanan masih boleh digunakan.

Ingat bahawa sekiranya anda tidak pasti sama ada makanan itu masih selamat, tinggalkan rasa was-was anda dan boleh buang jika perlu, kerana keadaan kesihatan anda adalah perkara yang lebih penting berbanding makanan itu.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI