28.8 C
Kuala Lumpur
Saturday, June 22, 2024
UtamaGlobalAmerika Syarikat larang penggunaan peralatan telekomunikasi Huawei dan ZTE, didakwa bawa risiko...

Amerika Syarikat larang penggunaan peralatan telekomunikasi Huawei dan ZTE, didakwa bawa risiko keselamatan negara

Pengawal selia Amerika Syarikat telah mengenakan larangan ke atas peralatan elektronik yang dicipta oleh beberapa syarikat teknologi utama dari China, memetik kebimbangan keselamatan negara.

Suruhanjaya Komunikasi Persekutuan (FCC) menerima pakai peraturan baharu pada 25 November 2022 yang akan melarang import atau penjualan peralatan komunikasi China yang dianggap menimbulkan risiko yang tidak boleh diterima kepada keselamatan negara.

Peraturan baharu itu akan menghalang peralatan daripada firma telekomunikasi China Huawei dan ZTE daripada diimport atau dijual ke Amerika Syarikat. Perintah itu juga akan melarang peralatan telekomunikasi dan peralatan pengawasan video yang dihasilkan oleh Hytera, Hikvision, dan Dahua, serta anak syarikat atau sekutu syarikat berkenaan.

Logo Huawei (Gambar oleh Marko Djurica/Reuters)

Dengan undian sebulat suara, FCC membuat kesimpulan produk itu menimbulkan “risiko yang tidak boleh diterima kepada keselamatan negara Amerika Syarikat atau sekuriti dan keselamatan warga Amerika Syarikat,” menurut satu kenyataan.

“FCC komited untuk melindungi keselamatan negara dengan memastikan peralatan komunikasi yang tidak boleh dipercayai tidak dibenarkan untuk digunakan dalam sempadan negara kita, dan kami meneruskan kerja itu di sini,” kata Pengerusi Jessica Rosenworcel.

“Peraturan baharu ini merupakan bahagian penting dalam tindakan berterusan kami untuk melindungi rakyat Amerika daripada ancaman keselamatan negara yang melibatkan telekomunikasi,” jelasnya.

Produk daripada syarikat itu tidak akan dibenarkan untuk tujuan import, pemasaran atau penjualan sehingga FCC meluluskan langkah yang diambil oleh syarikat berkenaan untuk membetulkan cara produk mereka mungkin digunakan dengan bertentangan terhadap kepentingan negara.

Kongres mengundi untuk menghalang semua agensi persekutuan daripada membeli produk dari lima syarikat tersenarai pada tahun 2018. Peraturan baharu itu akan dikembangkan dan mengubah suai “Senarai Terlindung” produk larangan FCC untuk menghalang entiti swasta daripada membawa masuk item tersebut ke Amerika Syarikat.

“Hari ini, FCC mengambil langkah yang tidak pernah berlaku sebelum ini untuk melindungi rangkaian komunikasi kami dan mengukuhkan keselamatan negara Amerika Syarikat,” kata Pesuruhjaya FCC Brendan Carr.

“Keputusan sebulat suara kami mewakili buat pertama kali dalam sejarah FCC bahawa kami telah mengundi untuk melarang kelulusan peralatan komunikasi dan elektronik berdasarkan pertimbangan keselamatan negara. Dan kami mengambil tindakan ini dengan sokongan meluas dan bipartisan kepimpinan kongres.”

Perintah itu yang diumumkan pada 25 November akan melaksanakan keperluan daripada Akta Peralatan Selamat 2021, yang ditandatangani menjadi undang-undang oleh Presiden Joe Biden pada November lalu, kata FCC.

Booth ZTE Corp ketika berlangsung Mobile World Congress (MWC) di Shanghai, China pada 23 Februari 2021. (Gambar oleh Aly Song/Reuters)

Australia, Kanada, New Zealand, United Kingdom dan Amerika Syarikat semuanya telah mengisytiharkan penggunaan peralatan telekomunikasi Huawei, terutamanya dalam rangkaian 5G, yang didakwa menimbulkan risiko keselamatan negara yang ketara kepada infrastruktur. Pegawai dan pakar Amerika Syarikat juga telah membunyikan penggera bahawa hubungan syarikat dengan Parti Komunis China bermakna produknya boleh digunakan untuk mengintip rakyat Amerika Syarikat atau mengganggu aliran bebas data di seluruh dunia.

“Ini adalah kemuncak usaha bipartisan yang merangkumi pelbagai pentadbiran presiden dan FCC, dan ia akan membantu menjadikan rakyat Amerika Syarikat lebih selamat dengan menghalang kerajaan yang bermusuhan daripada menggunakan eksport teknologi mereka untuk mewujudkan kedudukan dalam rangkaian kami,” kata Pesuruhjaya FCC Nathan Simington.

“Tetapi ketika meraikan kemenangan ini, kita tidak boleh lupa bahawa kerja kita untuk melindungi negara daripada peralatan yang tidak selamat dan tidak boleh dipercayai baru sahaja bermula. Selain mengenakan larangan peralatan daripada syarikat kawalan kerajaan yang tidak boleh dipercayai, seperti yang telah dilakukan di sini, kita juga perlu menangani percambahan peranti yang tidak selamat secara lebih umum,” katanya.

The Epoch Times telah menghubungi firma China yang terbabit untuk mendapatkan komen.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI