26.6 C
Kuala Lumpur
Wednesday, February 21, 2024
UtamaGlobalGempa bumi Cianjur mengorbankan sekurang-kurang 162 mangsa, angka kematian dijangka meningkat

Gempa bumi Cianjur mengorbankan sekurang-kurang 162 mangsa, angka kematian dijangka meningkat

Gempa bumi kuat melanda pulau utama Indonesia di Jawa pada hari Isnin, mengorbankan sekurang-kurangnya 162 orang dan mencederakan ratusan lagi dan menggegarkan bangunan tinggi di ibu negara, Jakarta, yang terletak 60 batu jauhnya. 

Ramai mangsa dipercayai masih terperangkap di bawah runtuhan bangunan, menyebabkan kebimbangan jumlah kematian akan meningkat secara mendadak.

Gambar oleh Rangga Firmansyah/AP

Gempa bumi berukuran 5.6 pada skala Richter yang melanda berhampiran bandar Cianjur, salah satu daerah paling kerap bencana di Indonesia telah menyebabkan ratusan bangunan runtuh dan mencetuskan tanah runtuh yang menghalang mangsa daripada sampai ke hospital utama bandar itu.

Petugas kecemasan bergegas ke kawasan bencana untuk mencari dan menyelamatkan mereka yang terperangkap dalam serpihan. Tetapi usaha menyelamat terbantut kerana hospital itu sendiri rosak dan kehilangan kuasa elektrik, kata Herman Suherman, seorang pegawai kerajaan di Cianjur.

Gambar The New York Times

Herman berkata hospital terdesak untuk mendapatkan lebih ramai doktor untuk merawat mangsa dan pesakit serta memulihkan kuasa. Tambahnya ramai mangsa tidak dapat sampai ke hospital utama, dan sedang dirawat di lokasi kejadian.

Sementara itu gabenor Jawa Barat Ridwan Kamil mengesahkan 162 orang telah meninggal dunia, tetapi polis di Cianjur menganggarkan jumlah kematian mungkin meningkat apabila para penyelamat sampai ke lokasi mangsa yang terperangkap.

“Banyak bangunan yang runtuh dan berkecai. Terdapat penduduk terperangkap di pedalaman, jadi kami beranggapan jumlah yang cedera dan kematian akan meningkat mengikut peredaran masa,” kata Ridwan.

Gambar oleh Rangga Firmansyah/AP

Petugas kecemasan sedang merawat mereka yang cedera di luar hospital utama dan di tempat letak kereta serta kawasan lapang. Ramai, termasuk kanak-kanak, diberi bantuan oksigen dan menerima rawatan intravena.

Kerajaan mendirikan khemah di luar hospital yang rosak untuk melindungi dan merawat mereka yang cedera. Ramai yang tiba dengan motosikal kerana ambulans dan kenderaan lain tidak dapat memasuki kawasan bencana memandangkan tanah runtuh yang menghalang beberapa jalan.

Gambar oleh Ajeng Dinar Ulfiana/Reuters

Di Jakarta, penduduk melaporkan bangunan bergoyang dan bergoncang, menyebabkan orang ramai berlari bertempiaran ke jalan besar sebagai langkah keselamatan.

Menurut laporan awal Agensi Mitigasi Bencana Nasional Indonesia, gempa bumi itu memusnahkan 343 bangunan dan merosakkan banyak lagi, termasuk beberapa pejabat kerajaan, sekolah dan rumah agama.

Gambar oleh Iman Firmansyah/AP

Gempa bumi pada 21 November adalah yang terbaru dalam siri bencana baru-baru ini yang melanda Indonesia. Pada Februari, gempa bumi berukuran 6.2 skala Richter mengorbankan sekurang-kurangnya 25 orang dan mencederakan lebih daripada 450 yang lain di wilayah Sumatera Barat. Pada Januari 2021, gempa bumi berukuran 6.2 skala Richter mengorbankan lebih 100 orang dan mencederakan hampir 6,500 orang di wilayah Sulawesi Barat.

Daerah Cianjur merupakan antara kawasan paling berbahaya di Indonesia, yang sering mengalami banjir, tanah runtuh dan kemarau serta gempa bumi, tsunami dan letusan gunung berapi, menurut Indeks Risiko Bencana Indonesia.

Antara bencana paling dahsyat dalam beberapa tahun kebelakangan ini, gempa bumi Lautan Hindi yang kuat di pulau Sumatera di utara Indonesia menyebabkan tsunami pada Disember 2004 yang mengorbankan hampir 230,000 orang.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI