32.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaBerita UtamaPelantikan PM ke-10: Agong titah 30 Ahli Parlimen BN menghadap di Istana...

Pelantikan PM ke-10: Agong titah 30 Ahli Parlimen BN menghadap di Istana Negara esok

Ketika rakyat menantikan siapa yang bakal dilantik menjadi Perdana Menteri ke-10, Istana Negara memaklumkan 30 Ahli Parlimen daripada Barisan Nasional akan dipanggil menghadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah di Istana Negara esok, 23 November.

Datuk Pengelola Bijaya Diraja Istana Negara, Dato Seri Ahmad Fadil Shamsuddin dalam satu kenyataan pada petang 22 November, berkata ianya adalah lanjutan daripada sesi menerima menghadap ketua-ketua gabungan Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) pada jam 4.30 petang, 22 November.

Sesi menghadap secara individu ini dijadualkan berlangsung pada jam 10.30 pagi, 23 November 2022 di Istana Negara.

“Proses ini adalah bertujuan supaya KDYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Almarhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah dapat membuat keputusan bagi melantik seorang ahli Dewan Rakyat yang pada hemat Baginda mungkin mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat sebagai Perdana Menteri seperti yang diperuntukkan di bawah Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.”

Seri Paduka Baginda dalam masa sama turut menyeru dan menasihati seluruh rakyat agar bersabar dan bertenang sehingga proses pembentukan kerajaan baharu dan pelantikan bakal Perdana Menteri Malaysia ke-10 selesai.

“Seri Paduka Baginda turut menyeru rakyat untuk bersama mendoakan semoga proses tersebut dipermudahkan dan berjalan lancar demi kepentingan tanah air yang tercinta,” kata kenyataan itu lagi.

Pada ketika ini, berlaku situasi ‘Parlimen tergantung’ apabila tiada mana-mana parti politik berjaya memperoleh majoriti dua pertiga selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) pada 19 November lalu.

Seri Paduka Baginda pada petang Selasa, 22 November telah berkenan menghadap Pengerusi PN, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Pengerusi PH, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi menyelesaikan kemelut politik negara dan memuktamad pelantikan Perdana Menteri Malaysia ke-10.

Yang di-Pertuan Agong menitahkan agar kerajaan perpaduan yang melibatkan semua pihak termasuk kaum, agama dan juga wilayah Sabah dan Sarawak dibentuk, kata Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika menjawab soalan pihak media di luar Istana Negara.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI