31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaGaya HidupGelagat pelancong asing cuba menari Sumazau, lain jadinya bila dia mula ‘terbang’...

Gelagat pelancong asing cuba menari Sumazau, lain jadinya bila dia mula ‘terbang’ dan undang tawa ramai

Negeri Sabah terkenal dengan tarian Sumazau, dan apabila pelancong asing yang berkunjung ke negeri itu ingin mengenali kebudayaan dan suku kaum Kadazan, tarian Sumazau pasti diperkenalkan.

Menerusi satu video di TikTok perkongsian @izzi891, ia memaparkan persembahan busking di Gaya Street Kota Kinabalu yang telah menarik perhatian ramai pengunjung untuk menonton.

Facebook

Di samping menonton dan mendengar persembahan muzik kumpulan ini, ia turut menarik perhatian pengunjung untuk menari di khalayak ramai, yang termasuk beberapa pelancong asing.

Namun apa yang mencuit hati dalam rakaman TikTok berdurasi 46 saat itu ialah apabila gelagat seorang pelancong asing wanita yang cuba menyertai sekumpulan pengunjung Gaya Street sedang menari tarian Sumazau.

Facebook

Pelancong asing itu cuba menari tarian tradisional berkenaan dengan mengikuti gerak langkah dan lenggok gemalai hayunan tangan yang ditunjukkan oleh rakan lelakinya.

Facebook

Walaupun sudah diajar menari Sumazau dengan cara yang mudah, tetapi ia bertukar menjadi tarian ‘Sumazau Terbang’ apabila pelancong wanita ini menggerakkan tangannya dengan berkepak-kepak seperti burung.

Facebook

Yang kemudian diikuti oleh rakannya yang berbaju biru itu dan pengunjung menari Sumazau yang lain, sambil berdekah-dekah mereka ketawa.

Menyebabkan kegigihan pelancong ini yang ingin mempelajari tarian Sumazau bertukar menjadi suasana lucu menghiburkan, apabila membuatkan ramai yang berada di situ turut spontan tersenyum dan tergelak geli hati.

Facebook

Sehinggakan abang-abang Buskers yang sedang bermain instrument pun turut geli hati melihat gelagat mereka.

Walaupun tarian Sumazau itu tiba-tiba jadi ke lain umpama ingin mula terbang ke langit biru, namun persembahan mereka pada malam itu telah menghiburkan hati semua orang yang berada di situ.

Facebook

Bagi sesiapa yang ingin belajar tarian Sumazau dengan betul supaya ia tidak bertukar menjadi tarian burung pula nanti, boleh tonton video di bawah:

Tonton video di sini.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI