29.6 C
Kuala Lumpur
Friday, June 14, 2024
UtamaInspirasiPelajar tampil dengan pelbagai topi anti-penipuan pada hari peperiksaan, rakan sekelas tiada...

Pelajar tampil dengan pelbagai topi anti-penipuan pada hari peperiksaan, rakan sekelas tiada peluang mengintai jawapan

Mary Joy Mandane-Ortiz, pensyarah di Bicol University College of Engineering, Filipina meminta pelajarnya untuk membuat topi anti-penipuan untuk dipakai pada hari peperiksaan. Ortiz memberi kebebasan sepenuhnya kepada pelajarnya untuk menyediakan topi tersebut. Pada hari peperiksaan, para pelajar tampil dengan pelbagai perisai bagi mengelakkan daripada ditiru rakan sekelas. Melihat pada penampilan mereka, nampaknya rakan sekelas memang tiada langsung peluang untuk mengintai jawapan.

Dikhabarkan, Ortiz mendapat inspirasi untuk melakukan pendekatan tersebut daripada sebuah universiti di Thailand yang sebelum ini meminta para pelajar memakai ‘topi keledar anti-menipu’ semasa peperiksaan mereka. Idea tersebut merupakan cadangan salah seorang pelajar universiti berkenaan.

Ortiz begitu terharu dengan sambutan yang ditunjukkan oleh para pelajarnya yang tampil dengan pelbagai gaya menarik. Ini kerana, peperiksaan pertengahan penggal kejuruteraan boleh memberi desakan dan tekanan namun para pelajar masih mampu menceriakan suasana peperiksaan tersebut.

Ortiz mengambil gambar para pelajar dan memuat naiknya di Facebook miliknya. Tidak disangka, hantaran tersebut mendapat maklum balas positif daripada orang ramai termasuklah media tempatan.

Ada pelajar yang memakai topi yang dihasilkan mengikut kreativiti masing-masing dan ada juga pelajar yang menggunakan apa sahaja yang mereka ada.

Contohnya seperti pelajar ini. Dia hanya berpayung! Biasanya orang-orang tua pasti akan marah kalau kita buka payung dalam rumah kerana katanya nanti ular akan masuk. Tetapi bagi pelajar ini, payunglah perisai paling mudah bagi mengelakkan dirinya ditiru pada hari peperiksaan.

Tiada idea untuk membuat topi anti-penipuan? Guna sahaja topi keledar seperti pelajar ini. Selesai masalah!

“Nak tiru tak boleh, nak lolipop boleh.”

Mengambil semangat untuk mendapat keputusan cemerlang, replika sijil dan topi segi empat siswazah menjadi perisai anti-penipuan buat pelajar ini.

Boleh nampak ke tu?

“Mak, jangan buang beg kertas. Saya nak buat topi anti-penipuan.”

“Peperiksaan memang memberi tekanan, tapi saya mesti terus tersenyum!”

“Saya bukannya nak pergi ke ladang lebah. Saya nak pergi jawab peperiksaan ni.”

Walau bagaimanapun, Ortiz mengingatkan agar pelajar seharusnya belajar dan mengulangkaji pelajaran dengan bersungguh-sungguh dan bukannya menipu ketika peperiksaan.

Mungkin para guru dan pensyarah di negara kita boleh menggunakan idea topi anti-penipuan pada pelajar mereka. Selagi tidak menyusahkan dan tiada unsur penipuan, apa salahnya? Pasti para pelajar akan kurang berasa tertekan untuk menghadapi peperiksaan. Apa-apa pun, jujurlah pada diri sendiri ketika menjawab soalan peperiksaan. Usaha tangga kejayaan.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI