31.5 C
Kuala Lumpur
Monday, March 4, 2024
UtamaGaya HidupUsaha gigih demi menipu! Pelajar undang-undang ukir jawapan prosedur jenayah pada 11...

Usaha gigih demi menipu! Pelajar undang-undang ukir jawapan prosedur jenayah pada 11 pen dan profesor dedahkannya selepas 10 tahun

Yolanda de Lucchi, seorang profesor undang-undang di Universiti Malaga di Sepanyol, baru-baru ini memuat naik gambar di Twitter yang mendedahkan 11 pen mata bola yang dirampas daripada seorang pelajar yang ditangkap menipu dalam peperiksaan undang-undang 10 tahun lalu.

11 pen mata bola digunakan sebagai satu kaedah gila untuk meniru apabila pelajar berkenaan mengukir jawapan undang-undang prosedur jenayah Sepanyol pada pen itu yang mencetuskan perbincangan hangat warganet.

Le Monde melaporkan Profesor Yolanda baru-baru ini memuat naik gambar di Twitter menunjukkan 11 pen mata bola khas. Dapat dilihat dengan jelas pen mata bola ini sangat berbeza, dengan corak putih padat di permukaan, yang mana teknik meniru dan menipu itu amat hebat mempesonakan.

Twitter

Bekas pelajar ini memang seorang yang gigih memperuntukkan masa dan kemahiran untuk mengukir jawapan demi menipu!

Yolanda menjelaskan ia adalah ‘koleksi’ yang ditemuinya semasa sedang membersihkan laci di pejabatnya, dan pen itu dirampas daripada pelajarnya 10 tahun lalu.

Menurutnya, ketika sedang mengawas peperiksaan, dia mendapati seorang pelajar telah mengukir undang-undang kanun prosedur jenayah Sepanyol pada 11 pen mata bola, lalu bertindak merampas ‘nota ringkas untuk menipu’ ini dan meletakkannya ke dalam laci. 

Yolanda baru-baru ini menemui semula pen unik berkenaan setelah sekian lama dan mengimbas kembali insiden menarik itu lalu mengambil keputusan untuk berkongsi gambarnya di Twitter dengan kapsyen, “Prosedur jenayah tersembunyi dalam pen mata bola, ini adalah satu bentuk seni!”

Twitter

Selepas gambar itu didedahkan, ia serta-merta menarik lebih 250,000 pengguna Twitter, bahkan seorang rakan kepada bekas pelajar yang menipu itu tampil dan mengakui ada kaitan dengan insiden. 

Rakan itu memuat naik satu lagi gambar yang menunjukkan beberapa pen mata bola lain dengan ‘modus operandi yang sama’, mendakwa pelajar itu mempunyai beberapa pen serupa.

“Rakan saya menggunakan jarum untuk mengukir pen itu dan menulis semua seksyen dan kes pada pen. Untuk rujukan mudah, dia meletakkan permulaan setiap bab dengan urutan di sebelah pen jenama BIC, dan juga pen itu diisi dengan dakwat hitam sehingga ke bahagian atas supaya dia boleh merujuk jawapan itu dengan cepat. Ia adalah karya seni yang sempurna!” jelasnya.

Twitter

Selepas melihat kaedah penipuan yang unik ini, ramai warganet yang berasa lucu memberi komen:

“Pelajar ini mesti menyelesaikan tugas suci dengan hati bermaruah.” 

“Masa dan tenaga untuk membuat helaian curang ini boleh menghafal klausa dan autoriti, bukan?”

“Memang gila, ia adalah satu persembahan seni di tahap lain..”

Pelajar berkenaan yang ditahan Profesor Yolanda kerana menipu dan gagal dalam peperiksaan kanun prosedur jenayah pada tahun itu difahamkan telah menamatkan pengajian ijazah undang-undang, dan kini berjaya menjadi seorang peguam.

Pilihan Editor:

MENINGGALKAN BALAS

Sila masukkan komen anda!
Sila masukkan nama anda di sini

- Advertisment -

Pengasas Falun Gong: Mengapa Wujudnya Manusia

Falun Gong Founder Mr. Li Hongzhi Publishes ‘How Humankind Came To Be’ 法輪功創始人發表《為甚麼會有人類》 Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi...

Pengasas Falun Gong: Mengapa Pencipta Berusaha Menyelamatkan Segala Makhluk

Encik Li Hongzhi ialah pengasas latihan kerohanian Falun Gong. Amalan ini menggabungkan meditasi dan latihan lembut dengan falsafah moral yang berdasarkan prinsip Sejati, Baik,...
spot_img

TREN TERKINI